Casa Eliad, din nou in circuitul cultural

Casa Eliad din Capitala si-a redeschis portile, in aceasta saptamana, dupa ce, timp de un an, a suportat o serie de lucrari de consolidare si reabilitare.

Finalizarea lucrarilor de consolidare si reabilitare a cladirii-monument istoric, situata in bulevardul Mircea Voda, numarul 5, din Capitala, care au debutat in aprilie 2011, a fost sarbatorita in aceasta saptamana, in prezenta a peste 200 de personalitati, printre care actori, regizori, ambasadori. Reintroducerea in circuitul bucurestean a cladirii are loc la aproximativ 150 de ani de cand boierul Athanasie Eliad a reconstruit aceasta cladire in forma actuala, dupa marele incediu din 1847.

Casa Eliad a fost construita in 1789 si a gazduit, de-a lungul timpului, Facultatea de Medicina a Comunitatii Evreiesti, Teatrul Evreiesc de Stat, Casa Raionala de Cultura si, din 1975, a devenit Casa de Cultura a Sectorului 3. A fost declarata monument istoric de categoria A – monument cu valoare nationala.

Imobilul detine calitatile urbanistice ale constructiilor specifice celei de-a doua jumatati a secolului al XIX-lea – inceputul secolului al XX-lea, care reprezinta repere arhitecturale si stilistice semnificative pentru Bucuresti. Cladirea, asa cum se prezinta astazi, a fost realizata in etape, incepand din secolul al XVIII-lea – Casa Ogredeanu (1789), trecand prin incendiul din 1847, cand a ars toata suprastructura realizata din lemn, ramanand in picioare doar pivnitele. Inainte de reabilitarea sa recenta, cladirea era foarte degradata din punctul de vedere al componentelor arhitectural-structurale, precum si al finisajelor exterioare si interioare, dar nu erau avarii majore la elementele structurale verticale – rupturi sau fisuri – pe zone extinse.

(citeste mai departe)

Written by