Castelul Contelui Lazar- secretul prea bine pastrat al Transilvaniei

Castelul Contelui Lazar este locuinta spirituala a multor artisti plastici din Romania si nu numai. Acestia vin in nobila locuinta pentru inspiratie, pentru a lucra si lasa cu fiecare vizita o parte din creatia lor. Asta face din castelul trecut prin demolari si incendii un loc magic.

Constructia si distrugerile

Cel mai vechi turn de locuit al castelului dateaza din 1450, insa constructia finala s-a terminat in 1632.  De atunci si pana in prezent, castelul a fost supus la nenumarate incercari care au inclus devastarea lui de catre trupele austrice si incendii. Insa de fiecare data castelul a fost refacut si cu fiecare devastare a capatat mai mult farmec si istorie.

Din acest motiv, in prezent, castelul gazduieste artisti plastici din toata tara care lasa dupa fiecare sedere amintiri din vizita lor. In castel se gazduiesc adevarate tabere de creatie dedicate artistilor plastici nu numai din Romania cat si din strainatate. Astfel, castelul a devenit un lacas de cult pentru inspiratie, creatie si spirit liber.

Lacas de creatie si cultura

Datorita acestor ateliere de creatie, salile castelului sunt mobilate si ornate atat cu elemente pur traditionale dar si cu elemente moderne. Aici se afla peste 2000 de sculpturi, picturi si lucrari de grafica. Fiecare artist lasa o parte din creatiile lui si asta face Castelul Contelul Lazar un loc unic.

Cei care vin aici pentru a-si gasi inspiratia gasesc un loc neintinat, in localitatea harghiteana Lazarea care ii adaposteste si le ofera o lume feerica perfect pentru a crea.

Istoria unui loc insemnat

Familia Lazar a dat numele castelului iar Stefan al IV-lea Lazar a demolat varianta incipienta a conacului medieval pentru a construi ceva demn de un principe, un simbol al pozitiei sale sociale. Familia Lazar este una dintre cele mai importante si mai vechi familii de nobili catolici din secuime.

Astfel a fost construit un castel care reuneste ca arhitectura o combinatie de stiluri gotic si romantic cu influenta renascentista. Situat la altitudinea de 770 metri, castelul isi intampina vizitatorii cu ziduri inalte, galbene, impunatoare. Datorita crenelurilor inalte care sunt brazdate cu modele florale, in culori vii, castelul are un aer prietenos.

Istoria romantica, deschiderea spre arta si incapatanarea celor care s-au luptat pentru a-l reconstrui dupa fiecare distrugere, fac din Castelul Contelui Lazar un secret bine pastrat al Romaniei care merita dezvaluit si strigat in gura mare.

 

Written by