Game of Thrones

 


E frig. Cerul e plumburiu, zarea nici macar nu se mai delimiteaza – dar ce-ar mai putea fi clar aici, unde unicul lucru de care poti fi sigur e dara de abur pe care o scoti la fiecare expiratie. Si ce frig e!


Stai acolo sus, la Dumnezeu stie cate zeci de metri inaltime, pe “mamutul” de gheata – zidul ce separa tinutul sudic, al oamenilor de… de fapt nici nu stii exact ce e acolo, stii doar ca e rostit de fiecare data cu teama-n glas – nordul. Si daca aici simti ca frigul nu-ti mai lasa liniste in ganduri, atunci dincolo cum sa fie? Ce stii e ca pazesti tinutul omenesc de la sud de zid de orice traieste acolo, in padurile acelea datatoare de fiori, de sub cupola de gheata ce supune intunericul la tacere. Toate legendele, miturile, povestile spuse la “smocul” de caldura al unui foc – toate astea se joaca cu mintea ta de parca ai fi un simplu spectator in propriul corp. Creaturile si lucrurile despre care ai auzit inca de mic bat orice limita a oricarei imaginatii; din puctul asta de vedere esti totusi linistit – ai fost crescut intr-un “crud” spirit barbatesc care ti-a cultivat un puternic caracter de luptator; insa iar incepi sa pierzi sirul gandurilor pentru ca…
E atat de frig!
Tocmai ati fost martori la o scena din noul serial marca HBO “Game of Thrones” (“Urzeala Tronurilor”), asa cum am perceput-o – extrem de semnificativa pentru ceea ce a devenit in doar 7 episoade un success cinematografic nebun.
“Urzeala Tronurilor” este cea mai noua productie HBO lansata publicului, bazata pe seria de romane “A Song of Ice and Fire” (“Cantec de Gheata si Foc”) creata de scriitorul George R.R. Martin, care este de asemenea si co-producator al adaptarii cinematografice.
Asadar, “Game of Thrones” si-a devoalat o parte din poveste in cele zece episoade ale primului sezon. Zece episoade a cate 60 de minute fiecare – zece mici miscari de penel pe o panza ce infatiseaza, treptat, un tablou incrustat cu orgolii, trafic de influenta, intrigi politice, casatorii dictate de anvergura teritoriului si a armatei detinute, familii stravechi organizate in “Case” reprezentate de embleme si motto-uri specifice, o adevarata cultura a prostitutiei si bordelurilor – toate puse si tinute in miscare de ravna nestapanita asupra puterii absolute in fascinantul tinut Westeros: Tronul de Fier. In aceasta ambianta incarcata, unde verile se intind pe zeci de ani iar iernile pot “ingheta” totul timp de-o viata de om, domina trei case: Stark, Lannister si Baratheon. Trei familii ca trei sabii – inclestate in lupta, manate de putere, rautate si principii.
“Game of Thrones” – macelul ego-urilor aflat mereu sub semnul motto-ului Casei Stark: “Winter is coming!”

Written by