Tae bo cu un pic de gust

Fie ca vorbim despre kilograme in plus sau o dorinta fireasca de a ne simti mai bine cu trupul nostru… mersul la sala este una din preocuparile noastre zilnice. In fond este demonstrat ca sportul ne face mai fericiti si in plus, este o buna modalitate de a scapa se stres… o poza cu seful pe sacul de box ne da cu siguranta o alta viziune asupra intregii probleme. Asa ca… incep inscrierile la sala.

Si cum de foarte multe ori nu stim la ce sa ne asteptam cand mergem la o sala, am vorbit cu instructorul meu, Karmen, despre ce inseamna Tae Bo si ce trebuie sa stim atunci cand ne hotaram sa ne apucam de acest sport.

 

Sa incepem cu… inceputul. Cand ai inceput sa faci sport?

Eram prin 1999. Am inceput cu artele martiale.

Si de Tae Bo cum ai aflat?

De Tae Bo am aflat abia in 2009. Intamplarea a facut sa fiu intr-o pauza de arte martiale cand una din colegele mele de apartament avea un antrenament de Tae Bo. Nu imi era deloc cunoscut acest sport, dar ceva mi-a trezit curiozitatea. Am inceput primul antrenament cu ea si, spre surprinderea mea, am regasit toate miscarile din Tae Bo printre tehnicile de karate. Desi, dupa prima experienta, am fost un pic dezamagita pentru ca nu transpiram deloc, curiozitatea m-a impins sa descopar cat mai multe lucruri legate de acest sport. I-am cautat istoria, tehnicile, promoterii si astfel am ajuns sa fiu si eu unul dintr ei, iar cu timpul a venit si experienta pe care o am azi.

Am observat in ultimul timp ca este la moda sa spui ca ai ora de Tae Bo, ca esti obosita pentru ca ai fost aseara la Tae Bo sau ca pe X si Y ii cunosti de la Tae Bo. Ce crezica a popularizat acest sport?

Popularitatea lui a crescut odata cu practicarea lui. In timp si-a castigat prestigiul, asa cum s-a intamplat si cu artele martiale. Acum, daca nu ai auzit de Tae Bo,  sigur ai vazut un film de actiune… de ce nu, unul cu Van Damme in rol principal sau sigur iti aduci aminte de acea secventa cu spagatul pe scaune. Cam despre asta e vorba in Tae Bo. E un sport ce combina atat rezistenta, cat si rabdarea de a te adapta unui mediu nou.

„Cel mai tanar participant are 12 ani, iar cel mai in varsta in jur de …55 de ani.”

Ce persoane sunt interesate de acest tip de sport?

Spre surprinderea mea, acest sport este practicat aproape in exclusivitate de femei. Cei care au auzit de Tae Bo vin cel putin o data sa incerce si sa vada cum este.  Iar cei care vor cu adevarat sa isi depaseasca limitele, nu doar fizice, revin la ore.

La sedintele tale, care este cea mai tanara persoana? Dar cea mai in varsta?

Varsta celor care participa la orele mele este cuprinsa intre 18 si peste 50 de ani. Adevarul este ca cel mai tanar participant avea 12 ani, iar cel mai in varsta in jur de… 55 de ani.

Unii spun ca Tae Bo este un miracol, altii ca este nevoie de acordul medicului inainte de practicarea lui. Tu ce crezi?

Cred ca in orice sport este necesar acordul medicului, in fond ei au istoricul fiecarei persoane.Tae Bo presupune miscarile care pot ajuta o persoana care sufera de dureri in anumite zone din corp. Insa, daca sunt probleme serioase este posibil ca anumite miscari sa dauneze. Motiv pentru care o vizita la medic inainte ajuta intotdeauna.

Esti „blanda” cu cei incepatori sau trebuie sa intre in ritm inca din prima sedinta?

Incepatorii beneficiaza de acelasi tratament cu si cei care vin des la orele mele.Tin foarte mult ca fiecare miscare sa fie inteleasa pentru ca numai asa se va simti eficienta acestui sport. Insa ritmul il adaptez in functie de conditia fizica a fiecaruia.

Pentru o persoana care vine pentru prima data la o sedinta de tae bo, care este cel mai important lucru de care nu trebuie sa uite?

Nu trebuie sa uite de sticla de apa! Desigur trebuie sa stie ca este un sport care pune in functiune intregul corpul si ca daca urmeza un program de 3 antrenamente pe saptamana, combinat cu o dieta adecvata… in 3 luni de zile vor aparea si rezultatele. 

 

Written by