Sfarsitul copilariei de Arthur C. Clarke

Publicat in 1953, romanul lui Clarke este o opera vizionara, remarcabila si foarte actuala. Sursa de inspiratie a unor filme deja celebre, precum "Ziua Independentei" si "District 9", "Sfarsitul Copilariei" este socant, indraznet si transcendent.

Autorul contureaza, dintr-o perspectiva pragmatica si stiintifica, insa fara a-i lipsi sensibilitatea si tactul, transformarea Omului si transcenderea acestuia la o stare superioara de constiinta. Subiectul, desi peste masura de discutat, dezbatut si, de multe ori exagerat, este abordat acum dintr-o perspectiva logica, deschisa si cu implicatii extraordinare pentru viitorul rasei umane.

Cu un avans de 50 de ani, Arthur C. Clarke  ilustreaza magistral lumea secolului 21, societatea umana pe care o cunoastem astazi, ca si o alta lume, complet necunoscuta – cea de dupa primul contact cu fiinte extratereste. Insa contrar viziunilor moderne, acestea nu agreeaza violenta, iar intentiile lor declarate sunt de indrumare a omenirii pe drumul sau spre maturizare si depasire a limitarilor impuse de cultura si istoria sa zbuciumata.

La Clarke, tehnologia descrisa atinge adesea culmi nebanuite si aparent excentrice. Cu ani buni inainte de lansarea primului satelit pe orbita Pamantului, autorul descria in amanunt un astfel de dispozitiv intr-una dintre lucrarile sale. Deasemenea, a anticipat si descris fidel o prima calatorie a omului pe Luna, cu aproape 10 ani inainte ca aceasta sa aiba loc. Pe langa munca sa de cercetare, a oferit lumii o opera uluitoare, profetica si de o logica impecabila, iar de la "2001: Odiseea Spatiala" – roman ecranizat in regia lui Stanley Kubrick – ramane unul dintre cei mai vizionari autori ai tuturor timpurilor.

In "Sfarsitul Copilariei" (1953), pe langa aparatele de proiectie 3D si modalitatea de determinare a paternitatii copiilor, Arthur C. Clarke preconizeaza aparitia ecranelor cu plasma, LCD, LED etc., a comunicatiilor wireless si a instrumentelor de tip GPS.

Written by