15 moduri simple in care poti stimula istetimea copilului

Expertii in dezvoltarea copiilor cred ca primul an din viata bebelusilor este hotarator pentru invatare. Uneori pare dificil sa gasesti moduri noi de stimulare a copilului.

Dragi parinti, haideti sa trecem impreuna in revista 15 activitati stiintific dovedite pentru stimularea inteligentei copiilor, dar care sunt in acelasi timp si amuzante.

 

Stimulati vederea bebelusului         

1. Faceti contact vizual

Profitati de perioadele in care bebelusul sta cu ochii deschisi, si priviti-l direct in ochi. Bebeii invata sa recunoasca fetele de timpuriu – si a voastra, ca parinti, este cea mai importanta!

De fiecare data cand bebelusul se uita fix la tine, draga mami / tati, sa stii ca acest lucru il ajuta in construirea memoriei.

2. Scoateti limba la bebe

Studiile de specialitate in pediatrie au aratat ca nou-nascutii inca din a 2-a zi de viata pot imita miscari simple faciale – este o dovada precoce de abilitate in rezolvarea problemelor. Asa ca – provocati-i!

3. Aseaza-l pe copil in fata oglinzii…

…si lasa-l sa se uite la propria imagine din oglinda. In prima faza, va crede ca se uita la un alt copilas simpatic, dar oricum se va distra zambind si facand cu mana “celuilalt” bebelus.

4. Fa-l sa perceapa diferentele

Da-i sa se uite la 2 poze / imagini, de dimensiunea unei ilustrate, tinandu-le in fata ochilor copilului. Imaginile ar fi bine sa fie similare, dar sa aiba o mica diferenta (poate intr-una dintre ele apare imaginea unui copac, iar in cealalta nu). Chiar si un copilas mititel se va uita cand la una cand la cealalta dintre imagini, incercand sa distinga imaginile, lucru care il ajuta pe copil la primele deprinderi de recunoastere a obiectelor si trasaturilor, iar mai tarziu, la recunoasterea literelor, si in cele din urma la abilitatile de invatare a citirii pe litere.

Vorbeste cu copilasul cat de multi poti, razi impreuna cu el

5. Flecareste cu copilasul

S-ar putea ca in prima faza sa obtii o fata lunga de la copil, care sa nu stie ce sa faca, dar tu continua, vorbeste cu el, si din cand in cand, lasa pauze scurte in poveste, ca sa-l inviti sa “completeze” si el discutia. Veti vedea ca destul de repede, bebica va prinde ritmul conversatiei si va interveni cu gangurit in pauzele special lasate de tine.

6. Joaca-te cu el de-a gangureala

Copilasul ti se va alatura in scurt timp la joaca de-a gangureala si la vorbitul in dodii si se va amuza cand te va auzi “vorbind in limba lui”.

7. Canta-i un cantecel

Invata cat de multe cantecele poti, sau inventeaza propriile versuri (“Si-uite asa te schimbam de scutecel, te schimbam de scutecel, scuteceeeel”). Canta-i orice, Beatles, Dan Bitman, Bach sau Britney Spears, important e sa-i canti.

Poti bineinteles sa te ajuti de gama ampla de jucarii cu sunete si muzica, puse la dispozitie de magazinele online. Exista unii cercetatori care sustin chiar ca invatarea ritmului muzicii este legata cu invatarea matematicii de mai tarziu.

8. Da-i indicii inainte de a face o actiune

Atunci cand il anunti pe copilas “O sa aprinda mami lumina acum” inainte de a apasa pe comutatorul electric, il inveti de fapt pe bebe relatia cauza – efect.

9. Gadila-l!

Gadi-gadi! Din cap pana-n picioare! Rasul este primul pas in dezvoltarea simtului umorului. Si jocurile cu gadilici care incepe la degetele de la picioare, si urca pana la barbie, in care il avertizam pe copilas “vine gadi-gadi” sau “te prind – te prind!” il invata pe bebelus cum sa anticipeze evenimentele.

10. Fa fete-fete! Stramba-te! Fii caraghios

Umfla-ti obrajii si pune-l pe copilas sa-ti atinga nasul. Cand pune manuta pe obrazul tau, da afara aerul cu zgomot. Apoi pune-l sa te traga de ureche, si cand face asta, tu scoate limba. Scoate zgomote haioase cand iti atinge capul. Repeta acelasi lucru de 3-4 ori la rand, apoi schimba regulile, a.i. sa-l provoci sa ghiceasca ce va urma.

11. Fa glume

Arata-i copilului o fotografie a unei persoane pe care o cunoaste bine (sa zicem a unchiului Mircea) si numeste-l “Mami”. Apoi spune-i copilului ca ai glumit si razi impreuna cu el la aceasta glumita, in acest mod construind simtul umorul de grup.  

Conectati-va emotional cu bebe, oricat de des puteti

12. Hraneste-ti bebelusul la san

Si fa asta cat de mult timp poti. Este demonstrat ca la varsta de scoala copiii care au fost alaptati cand au fost bebelusi au nivelul de inteligenta (IQ-ul) mai mare decat a celorlalti.

In plus, perioadele de alaptare reprezinta un prilej minunat de relationare cu bebelusul, de apropiere emotionala si stabilirea unei legaturi speciale, prin cantat, vorbit sau pur si simplu prin contact direct si mangaiere.

13. Foloseste la maxim de potential timpul de schimbat scutecele

…si spune-i bebelusului fiecare parte a corpului si piesele de imbracaminte. Enumera-i copilului actiunile si obiectele pe care le folosesti ca sa-l ajuti sa anticipeze rutinele zilnice.

14. Stinge televizorul

Creierul bebelusului are nevoie de interactiune interumana, unu-la-unu, interactiune pe care nu o poate asigura nici un program de TV, oricat de educativ ar parea el.

15. Nu uita sa acorzi si momente de respiro

In care pur si simplu sa stai pe podea impreuna cu copilasul, sau pe o paturica intr-un spatiu verde – fara muzica, fara lumini puternice, fara trucuri si jocuri – interval in care sa il lasi sa exploreze si sa vezi unde te conduce, ce iti arata, cum descopera, de ce anume se mira.

Written by