Cetatea Histria

Romania este o tara minunata, nu frumoasa, ci minunata. Mare, munte, cetati, orase frumoase si multi oameni gospodari.

Am vizitat Cetatea Histria fiind intr-un citybreak in Dobrogea. Mi-a placut, mult, foarte mult. In primul rand partea administrativa am apreciat-o, oamenii foarte bine organizati, reduceri la bilete pentru studenti, personal amabil si dornic de a comunica.

Am inceput cu muzeul, infiintat in starea in care se afla acum in anul 1982 si care detine valoroase dovezi ale istoriei. De la pietre funerare, accesorii de par si inscriptii prafuite de timp, toate se gasesc in muzeul de la Cetatea Histria. Piese ale arheologiei greaca, romana si bizantina, provenind din cercetarile amanuntite de la Histria si din imprejurimi. Trebuie multa rabdare si entuziasm.

Dupa ce am analizat 40 de minute muzeul, am cumparat si vederi,am iesit spre cetate. O adevarata poarta a timpului. Numele cetatii Histria este dat de denumirea fluviului Istros, cum era denumita cu ani in urma Dunarea de catre greci. Puteti admira o suprafata destul de mare, ruinele fiind fascinante, pentru cei pasionati de istorie. Se pot admira: zidul de aparare, cu turnuri si bastioane, bazilica episcopala, opt divinitati ale panteonului greco-roman si cu reprezentarea Zeului Soare.

Insa simpla explorare este o experienta si o contientizare a peisajelor si valorilor pe care tara noastra le detine.

Written by