Idei de calatorie

 

Romania ascunde sute, daca nu chiar mii de destinatii turistice spectaculoase si incarcate de istorie. Unele ne sunt cunoscute de o viata, dar continua sa ne surprinda, iar altele inca asteapta sa fie stiute de publicul larg. Incercam sa va oferim in cele de mai jos cateva repere turistice ale Romaniei, cu titlul de reamintire, pentru cei ce le-au vazut, ori ca o provocare pentru aceia care inca n-au ajuns sa le cunoasca.

Vatra Dornei este situata in nordul Romaniei, intr-o depresiune intramontana din Carpatii Orientali Depresiunea Dornelor. Existenta Dornei este atestata inca de pe vremea intemeierii statului Moldova, conform unei legende care leaga numele localitatii de o dragoste tragica a intemeietorului Dragos Voda. Acesta s-ar fi indragostit de pastorita localnica Dorina, pe care a ucis-o dintr-o greseala si, in amintirea ei, a decis ca apa langa care s-a petrecut drama sa poarte numele ei. Vatra Dornei este o localitate turistica foarte cautata datorita apelor termale, peisajului, climei si facilitatilor de practicare a schiului. Orasul-statiune este inconjurat de munti impaduriti: Muntii Giumalau, Muntii Bistrita, Muntii Calimani, Muntii Rodna, Muntii Obcina Mestecanis. Se practica alpinismul si sporturile de iarna, iar localitatea este in acelasi timp si o importanta statiune balneara.

Parcul natural din centrul statiunii, renumit pentru veveritele sale, precum si cazinoul amintesc de faimoasele statiuni balneare din vestul Europei. In oras, cele mai interesante atractii turistice sunt Muzeul etnografic al Bucovinei si Muzeul vanatorii si al stiintelor naturale. Cei care vor sa exploreze imprejurimile au la dispozitie telescaunul care acopera distanta dintre oras si Dealul Negru, sau pot pleca in excursii la Poiana Negri si Poiana Stampei, renumite pentru izvoarele lor minerale.

Pentru cazare puteti apela la hotelurile din apropiere: Hotel Belvedere de 3 stele este amplasat pe str. Lucian Blaga, nr. 9, iar pretul unei camere duble este de 160 RON camera dubla, Hotel Carol de 4 stele este amplasat pe str. Republicii, nr. 3, iar pretul unei camere duble este de 230 RON, Hotel Bradul de 3 stele este pe str.Republicii, nr.5, iar pretul unei camere duble este de 190 RON.

Sfinxul din Muntii Bucegi este un megalit antropomorf situat la 2.216 m altitudine. Originea numelui Sfinxului este datorata asemanarii sale cu un cap uman, mai exact cu asemanarea Sfinxului Egiptean, formarea lui fiind datorata eroziunii eoliene (vantului). Format dintr-un bloc mare de piatra ce a capatat forma de astazi intr-un timp foarte indelungat, Sfinxul din Bucegi, aflat pe platoul din Bucegi masoara 8 metri in inaltime si 12 metri in latime.

Cea mai simpla cale de acces este cu Telecabina Busteni – Babele, traseu ce are o lungime de 4350m, o diferenta de nivel de 1235m si este strabatut in aproximativ 15 minute. Telecabina are o capacitate de 25 persoane, iar programul zilnic (mai putin marti) este 7:45-17:00 (ultima urcare la ora 16:00 si ultima coborare la ora 17:00). In zilele de marti programul este 10:30-17:00. Pretul biletelor pentru Telecabina este 29 lei urcare sau coborare (58 lei dus-intors) pentru adult si 16 lei pentru copii (sub 12 ani). Cabana Babele este cea mai cunoscut caban din zona, ea avand o capacitate de 108 locuri de cazare. De la caban, drumul de acces ctre Sfinx este foarte usor de parcurs, deoarece vom intalni din Busteni o potec marcat cu un triunghi albastru pe vaile Urlatoarea Mica si Urltoarea Mare pana in apropierea cantonului Jepi. Acest traseu este recomandat doar pe timp de var. Cu toate acestea, in comparatie cu majoritatea regiunilor turistice montane unde avem parte de acces dificil, in ceea ce priveste Sfinxul din Bucegi, vorbim cu siguranta despre acces relativ simplu, datorita notiunii de platou, si anume Platoul Bucegi, unde este pozitionat.

Pentru cazare puteti sa va cazati in Busteni la pensiunile din zona. Preturile variaza in functie de cate stele are. Ca de exemplu Pensiunea Sfinxul este de 3 stele pe str. B-dul Libertatii, nr. 230B, iar pretul unei camere duble este de 59 RON in cursul saptamanii si 69 RON in weekend.

Manastirea Putna este un lacas monahal ortodox, unul din cele mai importante centre culturale, religioase si artistice romanesti. Manastirea Putna se afla la 33 km de orasul Radauti, in nordul Bucovinei.A fost un important centru cultural; aici s-au copiat manuscrise si au fost realizate miniaturi pretioase. Manastirea Putna detine un bogat muzeu manastiresc, cu broderii, manuscrise, obiecte de cult, icoane etc.

Potrivit vechilor cronici moldovenesti, Manastirea Putna, ctitorie a lui Stefan cel Mare (al carui mormant se afla aici), a fost construita intre anii 1466 si 1469. Incinta Manastirii Putna, turnul de la intrare si fortificatiile au fost terminate in 1481. Biserica fiind devastata de ostile lui Timus Hmelnitki, lucrarile de reconstruire au fost incepute de voievodul Gheorghe Stefan (1653-1658) in 1654 si terminate, sub domnia lui Eustatie Dabija (1661-1665), in 1662. Manastirea a fost restaurata intre anii 1756-1760 prin grija mitropolitului Iacob Putneanul, apoi in 1902, cand s-a refacut acoperisul dupa planurile arhitectului Karl Romstorfer, si, mai recent, in perioada 1961-1975.

Posibilitati de cazare aveti chiar in incinta manastirii: camere cu 2 paturi si grup sanitar propriu. Pentru alte informatii contactati adresa de e-mail arhondaric@putna.ro sau nr. De telefon (004) 0230.414.288, (004) 0756.639.606 parintele Issac, intre orele 09:00-19:00, de luni pana sambata. Sau camere cu mai multe locuri (de la 5 pana la 28) pentru mai multe informatii contactati adesa de e-mail arhondaric@putna.ro sau la nr. de telefon (004) 0754.034.442 parintele Ieremia, intre orele 09:00-19:00 de luni pana sambata.

Taxele de vizitare pentru turisti sunt de 5 lei de persoana, iar taxa foto este de 10 lei.

Despartite doar de vreo 20 de km de orasul Bicaz, Cheile Bicazului reprezinta una din cele mai atragatoare zone turistice ale tarii. Situate in partea centrala a Muntilor Hasmas, apartinand Carpatilor Orientali, si fiind delimitate la nord si nord-vest de Suhardul Mare (1506 m) si la sud-est de Suhardul Mic (1352 m), fac legatura intre judetele Neamt si Harghita. Cheile, cu o lungime de 8 km, ce se intind intre statiunea Lacu Rosu si satul Bicazul Ardelean, sunt formate de raul Bicaz si afluentii sai (din care cel mai important este Bicajelul) si leaga Transilvania de Moldova. Cheile Bicazului fac parte din Parcul National Cheile Bicazului – Hasmas ce are ca arii protejate: Lacul Rosu, Cheile Bicazului, Cheile Sugaului, Hasmasul Mare – Piatra Singuratica si Hasmasul Negru.
Tot drumul din Cheile Bicazului este format de serpentine de o frumusete deosebita. Peretii de calcar ai stancilor ascund pesteri de o deosebita frumusete (Pestera Neagra, Pestera Cascada) si avene (Licas, Avenul cu Trei Intrari). Toate micile cursuri de apa afluente Bicazului fac la randul lor alte chei cum ar fi: Cheile Laposului, Cheile Sugaului, Cheile Bicajelului.

Pe parcurs se pot admira Piatra Altarului – un masiv stancos de 1120 m altitudine, masivele stancoase Piatra Pintestilor (847 m) si Piatra Arsitei (835 m). Printre alte stanci mai deosebite din zona amintim Piatra Surducului, Poarta de Piatra si Politele Bardosului.

Pentru cazare apelati la pensiunile de langa Lacul Rosu. La pensiunea Catalin pretul unei camere duble este de 100 RON. La pensiunea Stefania pretul unei camere duble este de 50 RON.

Castelul Bran este situat intre Muntii Bucegi si Piatra Craiului la 30 de km de Brasov. Este singurul punct turistic care atrage sute de mii de turisti datorita unei legende: Legenda Contelui Dracula, desi izvoarele istorice spun ca Vlad Tepes ar fi trecut pe aici o singura data, in drum spre Brasov. La 1 decembrie 1920, Castelul Bran a fost donat Reginei Maria a Romaniei Mari, in semn de recunostinta din partea orasului Brasov pentru contributia la Unirea cea mare de la 1918. Imediat dupa aceasta, timp de 7 ani, Castelul a intrat intr-o perioada de restaurare, sub conducerea arhitectului Curtii Regale, Carol Liman. Acesta a conceput ansamblul ca o resedinta de vara. Tot in aceasta perioada a fost construita si Casa de ceai. In timpul acestor lucrari, Castelul a fost dotat cu apa curenta de la o fantana sapata in stanca, adanca de 57 de metri si iluminat de la o uzina electrica cu turbina. De la aceasta uzina au fost apoi electrificate, in 1932, satele Bran, Simon si Moeciu. Apoi, in 1938, Regina Maria a lasat Castelul Bran drept mostenire Principesei Ileana, care l-a stapanit pana in 1948.

Programul de vizitare este in functie de sezon ca de exemplu in perioada 01 mai-30 septembrie Luni: 12:00-18:00; Marti-Duminica: 09:00-18:00, in perioada 01 octombrie-30 aprilie Luni:12:00-16:00; Marti-Duminica: 09:00-16:00. Pretul biletelor variaza in functie de varsta: adulti 20 RON, adulti 65+ 15 RON pe baza CI, studenti 10 RON pe baza carnetului de student, elevi 5 RON, iar taxa de filmare pentru amatori este de 20 de RON. Persoanele cu dizabilitati si persoanele institutionale au gratuitate.

Pentru cazare puteti ramane in Bran unde preturile incep de la 80 RON la pensiunea Milodeny pana la 250 la pensiunea Casa Nostalgia. O alta posibilitate ar mai fi in Moeciu de Sus sau Moeciu de Jos unde preturile sunt de la 60 RON la pensiunea Veturia pana la 150 RON la Complexul turistic Casa Wiarusti.

Cazanele Dunarii sunt un sector din defileul Dunariila trecerea prin Muntii Carpati. Au o lungime de circa 9 de km. In unele locuri Dunarea se ingusteaza pana la 230 m, ingreunand navigatia. Fluviul este marginit de pereti verticali, stancosi. Adancimi maxime de circa 75 m. Cazanele Mari au o lungime de aproximativ 4 km, incadrandu-se intre masivele Ciucarul Mare (pe teritoriul Romaniei) si Veliki Strbac (Serbia). La baza peretelui de calcar ce flancheaza aceasta portiune a Cazanelor Mari exista doua cavitati: pesterile Gura Ponicovei si Veterani.

Cazanele Dunarii si masivele Ciucarul Mare / Ciucarul Mic fac parte din Parcul Natural Portile de Fier. Aproape de golful Mraconia, se poate observa, sapat in stanca, chipul lui Decebal, statuia lui Decebal avand dimensiunile 40 m – inaltime si 25 m – latime.

Preutile unei nopti de cazare incep de la 60 RON la pensiunea Class Drobeta Turnu Severin, aceasta se afla pe str. Craiovei si poate ajunge pana la 100-150 RON  la pensiunea Maria Teodora Eselnita care se afla pe str. Dunarii, nr. 230 A.

Transfagarasanul este drumul printre muntii Fagarasului, ce incepe din localitatea Bascov, judetul Arges si se termina in apropierea localitatii Cartisoara, judetul Sibiu. Cu o lungime de aproximativ 152 Km, parte a DN 7 C, drumul face legatura intre cele doua provincii istorice Muntenia si Transilvania. Cei mai multi dintre noi cunosc faptul ca idea construirii unui drum peste muntii Fagarasului i-a apartinut lui Ceausescu. Realitate este ca existau schite si planuri realizate inainte de 1960 care contineau detaliile unui drum ce printre muntii Fagarasului. Proiectul a fost abandonat deoarece bugetul de atunci nu suporta o asemenea cheltuiala, dar ideea a fost reluata dupa finalizarea lucrarilor la hidrocentrala de la Vidraru.

Am prezentat in introducere ca Transfagarsasanul incepe imediat dupa municipiul Pitesti. De fapt Transfagarasanul, in acceptiunea celor mai multi incepe undeva in apropierea localitatii Capataneni (DN 7C km 35), ultima localitate din judetul Arges situata pe DN 7C si se termina la intersectia acestuia cu DN 1. De la Capataneni pana la Piscul Negru sunt 69 (DN 7C km 104) de kilometrii, de aici pana la tunel (DN 7C km 116+300) sunt 12, 3 kilometrii, tunelul are 884 de metrii, iar de la iesirea din tunel mai sunt 35 de kilometrii pana la DN 1. In total 117, 184 kilometrii. Cea mai inalta altitudine la care ajunge drumul este de 2042 metrii (in zona tunelului de la Balea), fiind situat dupa Transalpina care are o altitudine maxima de 2145 metrii.

Pentru a va bucura de priveliste puteti sa va cazati la Cabana Balea Lac unde tarifele variaza in functie de sezon. Ca de exemplu intre 01.06-30.09 si 20.12-05.01 preturile incep de la 260 pana la 360 RON.  In perioada 01.10-20.12 si 05.01-31.05 preturile incep de la 200 pana la 280 RON. Preturile includ micul dejun, TVA si taxa hoteliera. Copiii intre 0 si 4 ani beneficiaza de cazare gratuita, copiii intre 5 si 12 ani cazarea este de 50 RON, iar copiii peste 12 ani platesc pretul intreg.

Ca drept dovada, in Romania sunt foarte multe locuri de vizitat. Avem o tara frumoasa doar ca nu stim sa profitam de ea. Vizitati Romania!

Written by