PRIMA CASA Rezista …

… mai ceva decat coafura din vestitul spot publicitar. A implinit deja 3 anisori si merge cu motoarele turate la maxim pe cel de-al patrulea si apoi al cincilea, al saselea si tot asa mai departe pana la majorat. Ne bucuram de performantele acestui Program Guvernamental pentru ca, de nu ar fi, nu s-ar mai povesti despre foarte multi dintre cei angrenati in verigile lantului economic a caror eforturi conduc, in final, la achizitia unui apartament sau a unei case noi.

Fondurile sunt suficiente in acest moment pentru a sustine programul Prima Casa pana la finalul anului 2013. Incepand cu anul viitor se doreste modificarea conditiilor de acordare a creditului Prima Casa astfel incat sa fie luate in garantie doar imobilele noi.

Interesant de urmarit va fi ceea ce se va intelege pana la urma prin sintagma „imobil nou”. Nou construit ? Cu siguranta !  Nou reabilitat ? De ce nu ?  Specialistii sunt de parare ca din moment ce la orice achizitie prin programul „Prima Casa” proprietarul este obligat sa puna la dispozitie un certificat energetic care sa ateste gradul de transfer termic al imobilului cu exteriorul, ar trebui pusa ca si conditie acceptarea luarii in garantie a imobilelor care au clasa energetica A sau, minim, B.  De asemenea, certificatul energetic contine informatii despre solutia constructiva utilizata la edificarea imobilului.

Anul constructiei nu este intotdeauna cel mai relevant element de comparatie intre doua constructii cu aceeasi destinatie ci mai degraba solutia constructiva utilizata la momentul edificarii. Avand in vedere acest ultim element comparativ, putem realiza o analiza pertinenta, in toata Romania, a imobilelor ce pot face obiectul garantiei pentru obtinerea unui credit Prima Casa.

Este cunoscut faptul ca in perioada comunista solutia constructiva era aleasa in functie de statutul viitorilor locatari. Pentru a exemplifica, putem aduce la masa comparatiei doua solutii constructive utilizate la scara larga :

a.  blocurile construite din prefabricate (placi mari de beton),  pentru marea clasa muncitoare, imobile cu regim mare de inaltime, in cele mai multe cazuri, si la distante foarte mici unele de celelalte; sunt imobilele ale caror elemente aplicate (ex: balcoane) se inclina in cazul unui seism mai puternic si este foarte dificila, daca nu imposibila, readucerea lor la pozitia initiala;  cartierele in care se regasesc aceste tipuri de imobile sunt la acest moment sufocate, in special, de numarul mare de autoturisme;

b. structura de rezistenta in cadre (stalpi, diafragme si grinzi) este una dintre cele mai durabile solutii constructive care asigura o durata de viata a constructiei mai mare de 100 de ani; aceasta, daca este corect executata, confera cladirii rezistenta necesara pentru a rezista la seisme de peste 8 grade pe scara Richter; un mare avantaj il au cladirile cu regim mic de inaltime.

Avand in vedere comparatia de mai sus putem extrage urmatoarele concluzii :

1.  durata de viata a unei cladiri cu o structura de rezistenta in cadre este de cel putin 3 ori mai mare decat  perioada maxima de acordare a unui credit Prima Casa; prin urmare nu conteaza daca au trecut 20 de ani de la darea in folosinta;

2.   numarul cladirilor cu structura de rezistenta in cadre este mult mai mic (pentru marea masa a populatiei s-a construit utilizand prefabricate) si, prin urmare, nu are rost sa fie excluse din categoria imobilelor ce pot fi luate in garantie pentru un credit Prima Casa deoarece, cel putin in Bucuresti, o mare parte dintre acestea sunt situate in zone rezidentiale valoaroase;

3.   daca totusi se urmareste excluderea imobilelor ce au o durata mica de viata si prezinta grad ridicat de risc in cazul unui seismic puternic, ar fi bine ca autoritatile sa urmareasca un plan de dezvoltare a infrastructurii (utilitati, drumuri, transport in comun) astfel incat marile orase sa se dezvolte inteligent pe orizontala;

Realitatea ne dezvaluie la acest moment imaginea unor  „Orase Dormitor” sau „Orase Semidecomandate” daca amintim nenumaratele cazuri in care spatii verzi si parcuri au disparut sub amprenta unor cladiri monstruoase.

Un oras civilizat are zone clar delimitate pentru activitati Economice, Comerciale, de Agrement si, bineinteles, Rezidentiale. Toate acestea sunt deservite de o infrastructura inteligent proiectata iar programele de finantare, prezente si viitoare, a achizitiilor de apartamente si case noi vor asigura prin plata impozitelor viitoare reintoarcerea banilor in bugetul de stat.

Este nevoie sa intelegem ca pentru a le cere oamenilor mai intai trebuie sa le cream conditii si, prin urmare, existenta programului PRIMA CASA este conditia primordiala de functionare a unor importante sectoare din economia nationala.

 

Written by