Doamne de poveste: Ileana Sonnabend- o viata in cautarea artei

 

Ileana Sonnabend, numita si regina artei sau zeita absoluta a vanatorii de arta, a fost una dintre cele mai importante colectionare de arta, fiind considerata de istoria artei secolului trecut ca initiatoarea pietei globale de arta. Povestea de viata a acestei romance, de origine evreiasca, este una aproape neverosimila, fiind in permanenta in cautarea artei, a noului si al frumosului.

            Ileana Schapira, pe numele sau de fata, se naste in anul 1914, in Bucuresti, in familia lui Mihai Schapira, consilier financiar al Regelui Carol al II-lea, dar si un important industrias roman, al inceputului de secol XX.

            Pana la varsta de 10 ani, Ileana vorbea fluent 5 limbi straine, fiind crescuta in spirit aristocrat si educata de mai multe guvernante de origini engleza, franceza, germana sau italiana. Inca de mica, aceasta a fost vazuta de familie ca un copil rebel, independent si neobisnuit de interesat de arta. Se pare ca spiritul artistic i-ar fi fost cultivat de mama sa, Mariana, o austriaca, care divorteaza de tatal Ilenei pe cand aceasta era un copil si se recasatoreste cu un artist american, de origine rusa, John Graham.

            Pe cand Ileana avea doar 17 ani se indragosteste fulgerator de americanul sarmant cu origini italo-evreiesti pe nume Leo Kransz, cunoscut intregii lumi sub numele de Leo Castelli, cel care va deveni si el randul lui, un important colectionar de arta. Cei doi se casatoresc in anul 1932, iar in locul clasicului inel de logodna, Ileana isi va dori un tablou de Matisse.

            Dupa 3 ani, Ileana si sotul sau pleaca la Paris, unde vor frecventa cercurile de artisti suprarealisti. Imediat dupa incheierea celui de al Doilea Razboi Mondial, Ileana impreuna cu Leo se imbarca  la bordul unui vapor si se vor opri in New York. Graham, tatal vitreg al Ilenei, devine un mentor al cuplului, pe care il prezinta prietenilor sai din lumea artei din New York. In New York, timp de aproape 10 ani, Leo face speculatii cu arta, fiind intotdeauna consiliat de tanara sa sotie, apropiatii cuplului marturisind ulterior, ca acesta nu facea niciun pas fara sfatul Ilenei, el fiind mai mult atras de literatura decat de arta. Prima galerie de arta pe care o vor deschide va fi in New York, in anul 1957.

            In curand cuplul se va destrama din cauza titulaturii lui Leo de mare cuceritor si al escapadelor acestuia. Ileana va calatori singura, in anul 1959, in Atlanta, singurul stat american unde o femeie daca detinea pamant, putea divorta imediat de sot. Astfel, Ileana cumpara acolo un mic teren, intorcandu-se a doua zi cu actele de divort.

            Un an mai tarziu, Ileana se va recasatori cu Michael Sonnabend, fostul sau coleg de facultate de la Columbia University. Cei doi pleaca din nou la Paris, unde Ileana deschide o galerie, devenind primul dealer de arta care promoveaza in Europa artisti cu notorietate peste ocean, precum: Warhol, Roy Lichtenstein, George Segal sau Robert Morris. Talentul sau de a descoperi no names, dar care in scurt timp deveneau adevarate brand-uri, devine extrem de cunoscut in lumea artei. Printre curentele promovate de ea s-au numarat: Pop Art, Minimalism, Arta Conceptuala, Performance Art sau Neo-geo. Apropiatii sai o caracterizau ca fiind o persoana foarte inteleapta, uneori cinica si ascutita in observatiile pe care le facea, un fel de Buddha Machiavelli,  care nu iesea niciodata din apartamentul ei situat pe Broadway, fara a fi insotita de persoane interesante ale acelui timp.

            Ileana Sonnabend a murit in anul 2007, la varsta de 92 de ani, iar anul urmator fiica si fiul ei au organizat  o licitatie pentru lucrarile din impresionanta colectie a acesteia, speculatiile despre preturi si cumparatori aflandu-se pentru o vreme indelungata prima pagina a presei mondiale. Pe lista cumparatorilor, in afara galeriilor importante din lume, s-au aflat Francois Pinault, magnatul industriei de lux franceze sau Carlos Slim Helu, desemnat in anul 2011, ca fiind cel mai bogat om din lume.

           Ileana Sonnabend ramane o personalitate marcanta in lume artei atat prin deschiderea a nenumarate galerii in Paris si New York, dar si prin colectia personala impresionanta, care astazi este estimata la un miliard de dolari si expusa in marile galerii de arta ale lumii.

 

            Sursa: www.eroiiromanieichic.ro

Written by