Doamne de poveste: Lola Bobescu- echilibru intre forta talentului si delicatetea fizica

In mainile ei vioara este calda, asa cum canta ingerii in tablourile italiene din Trecento, cu glasul luminos si suav, dar cu un sentiment interior care o mana pana la sinteza stilului. (Cella Delavrancea)

            Lola Violeta Ana Maria Bobescu, nascuta pe 9 august 1919, a fost una dintre cele mai talentate soliste violoniste ale secolului trecut, al carei talent i-a adus notorietatea si  respectul a nenumarati admiratori in intreaga lume.

            A inceput sa studieze muzica la varsta de numai 5 ani alaturi de tatal sau, dirijorul Aurel Bobescu, urmand sa-si  continue studiile muzicale pentru vioara, la Ecole Normale de Musique din Paris, intre anii 1928 si 1935, profesorul sau fiind Marcel Chailley. Apoi intre anii 1931 si 1935 studiaza la celebrul Conservatoire National de Musique din Paris cu Jules Bucherit, unde obtine la absolvire Prix d`Excellence. Talentul si ambitia de a deveni din ce in ce mai buna, o fac sa ia lectii particulare de vioara cu George Enescu si Jacques Thibaud.

            Debutul sau are loc la o varsta extrem de frageda, la 6 ani, intr-un recital de vioara, fiind acompaniata la pian, de tatal sau Aurel Bobescu, in orasul sau natal, Craiova, unde starneste admiratia intregului auditoriu. Faima internationala o cunoaste la varsta de 17 ani, unde interpreteaza Concerto roumain de Stan Golestan, la Paris, in anul 1936, alaturi de Orchestra Colonne, sub bagheta lui Paul Paray.

            Pasiunea pentru vioara nu cunoste limite, petrecandu-si vacantele departe de familie si prieteni, exersand la vioara la scoala de vara de la Seignolay a sotilor Marcel si Celiny Cahilley. In acelasi loc, se spune ca celebra violonista ar fi trait si prima sa poveste de dragoste alaturi de un coleg de studiu.

            Lola Bobescu s-a facut remarcata ca o violonista cu o exceptionala forta artistica, in pofida fizicului sau foarte delicat, imbinand perfect tehnica cu interpretarea desavarsita. Claritatea intonatiei, originalitatea conceptiei interpretative, dar si puitatea expresiei lirice au pozitionat-o pe primele locuri ale violonisticii feminine internationale. Nu de putine ori a fost asemanata fizic cu Catherine Deneuve, o Catherine Deneuve cu vioara, cea despre care Jehudi Menuhin spunea ca e cea mai mare si mai frumoasa violonista a lumii.

            Cariera de solista concertista de peste 60 de ani a situat-o pe aceasta printre violonistii romani cu cea mai impunatoare si solida cariera artistica. Stabilita in Belgia, a fondat si a condus formatiile Solistes de Bruxelles, actuala L`orchestre de Wallonie din Liege si Cvartetul de coarde L`Arte del Suono din Bruxelles.

            Lola Bobescu nu s-a limitat in doar a interpreta, ci si in a preda, avand o fructuoasa activitate pedagogica la Conservatorul din Liege si la Conservatorul regal din Bruxelles. A colaborat cu marile ansambluri orchestrale ale lumii precum Filarmonicile din Berlin si Londra, orchestrele franceze Colonne, Pasdeloup si La Suisse Romande din Geneva sau orchestra din Roma, Accademia Santa Cecilia. A concertat si in recitaluri de muzica de camera, fiind de nenumarate ori acompaniata de pianistul Jacques Genty.

            Lola Bobescu s-a stabilit in strainatate inaintea incheierii celui de Al Doilea Razboi Mondial, dar asta nu a facut-o sa uite de Romania, unde a sustinut cu regularitate concerte alaturi de orchestrele Filarmonicii si Radio din Bucuresti, precum si cu cele din Craiova, Timisoara, Iasi sau Brasov.        

 

Written by