Despre riscurile fumatului

Indiferent ca este catalogat ca obicei prost, viciu sau dependenta, fumatul este responsabil de tot mai multe decese, dar si de numeroase alte moduri in care afecteaza negativ organismul. Probabil toti fumatorii s-au gandit la un moment dat ca s-ar putea sa plateasca pretul suprem pentru momentele de placere pe care aceasta activitate le-o ofera. Cel mai cunoscut “bau-bau” este cu siguranta cancerul pulmonar. Si cea mai frecventa reactie este cea de tipul “Nu mi se poate intampla tocmai mie.” Ei bine, nici nu este nevoie. Efectele nocive ale fumatului sunt suficient de numeroase pentru ca cel putin cateva dintre ele sa afecteze orice fumator.

O zona puternic afectata este aparatul circulator. Nicotina stimuleaza secretia unor hormoni care fac ca vasele de sange sa se contracte, ducand la cresterea tensiunii arteriale cu pana la 15%. Monoxidul de carbon inlocuieste pana la 12% din oxigenul transportat de globulele rosii, fortand inima sa bata mai repede pentru a face fata activitatii obisnuite, ceea ce duce in timp la boli cardiace.

Evident, plamanii sunt cei mai afectati. La cei care au inceput sa fumeze inca din adolescenta s-a constatat chiar o incetinire in dezvoltarea plamanilor. Asta pe langa depunerile de gudron, ce determina moartea tesuturilor pulmonare. Procentajul este zdrobitor: 90% din toate cazurile de cancer pulmonar sunt cauzate de fumat.

Fumatorii nu sunt iertati nici sub aspect fizic. De multe ori ei par mult imbatraniti fata de persoane de aceeasi varsta, dar care nu fumeaza. Pielea, parul, dintii, toate sufera din cauza consumului de tutun. Oxigenarea deficitara si distrugerea elastinei favorizeaza deshidratarea tenului si aparitia ridurilor, parul este mai fragil, dantura se ingalbeneste si nu mai este protejata, deoarece prin fumat se inhiba anticorpii care apara mucoasa bucala si gingiile.


Cancerul pulmonar nu este singurul tip cauzat de fumat. Tot “traseul” fumului, de la cavitatea bucala, faringe, laringe si pana in stomac este expus actiunii cancerigene a substantelor nocive continute de tigari. In plus, fumatul stimuleaza secretia de sucuri gastrice, putand duce la gastrita si ulcer.

Nu in ultimul rand, fumatul afecteaza viata sexuala si capacitatile de reproducere, atat in cazul femeilor, cat si al barbatilor. Scaderea fluxului sangvin face ca fumatorii sa sufere mai frecvent de probleme erectile. Calitatea spermei este de asemeni afectata, la fel si fertilitatea. In plus pentru femei fumatul poate face ca menopauza sa se instaleze cu pana la cativa ani mai devreme.

Activ sau pasiv, fumatul implica o serie intreaga de riscuri de care ar fi bine sa fim constienti. De preferat inainte de a ne lasa antrenati in aceasta activitate.

Written by