Sedentarismul mostenit sau din lene

 

Ne omoara lenea  sau de vina sunt bunicii nostri de stilul de viata pe care il avem? Un proverb englezesc spune ca un mestesugar prost da vina pe unelte, la fel cum un scriitor neiscusit da vina pe pana.

A gasi ca principal vinovat arborele genealogic pentru starea precara de sanatate este o scuza care poate fi infirmata de numeroasele studii datorita carora medicina a  evoluat.

Fiecare dintre noi are un bagaj genetic care ii influenteaza atat starea de sanatate proprie, cat si pe cea a copiilor sai. Totusi, studiile arata ca ADN-ul poate fi modificat de o multitudine de factori asupra carora putem interveni sau nu.

Sedentarismul presupune angajarea unei persoane in activitati care necesita consumul unor cantitati mici de energie. Comportamentul sedentar presupune, atat o activitate fizica redusa, cat si o dieta improprie.

Job-ul nu ne scuteste de riscul sedentarismului, cu excptia unuia in domeniul atletismului. Astfel, daca un computer este folosit mai mult de doua-trei ore pe zi, este foarte probabil ca viata sa fie destul de sedentara.

Stilul de viata sedentar poate cauza obezitate iar, la randul sau, grasimea determina aparitia diabetului, a tensiunii arteriale, a unor afectiuni ale articulatiilor, a problemelor cardiace. In aceste conditii, specialistii se gandesc serios sa incadreze lipsa exercitiilor fizice in categoria problemelor medicale.

Inactivitatea fizica afecteaza starea de sanatate a tuturor oamenilor, nu numai a celor supraponderali. Daca este prelungita, inactivitatea fizica duce la deteriorarea conditiei fizice, fenomen care produce schimbari metabolice si structurale: atrofierea muschilor si a oaselor, cresterea excesiva a ritmului cardiac in timpul exercitiilor fizice, scaderea capacitatii de efort si micsorarea volumului de sange din corp.

Cand isi ies din forma, multi oameni doresc sa se apuce iar de sport, dar din cauza efortului prea mare, care ii oboseste rapid producandu-le stari de ameteala, sunt tentati sa renunte usor. In astfel de situatii, starea pacientului intra intr-un declin lin, dar continuu.

Capacitatii slabe de a face exercitii fizice le sunt asociate o gama variata de boli cronice, cum ar fi : sindromul de oboseala cronica sau sindromul de tahicardie ortostatica posturala, care se caracterizeaza prin aparitia unui ritm cardiac crescut si a unor simptome asemanatoare celor de gripa in timpul exercitiilor fizice si chiar la statul in picioare.

Cercetatorii au descoperit ca toleranta la factorii care produc durere in cazul exercitiilor fizice poate fi determinata genetic in proportie de 50%. Ei mai spun ca unele persoane nu sunt lenese, ci pur si simplu au un nivel mai scazut de toleranta la durere.

Pentru a-si depasi limitele fizice, oamenii se pot ajuta de muzica, indica cercetatorii.

Sursa fotot: woman2woman.ro

Written by