Totul despre scarlatina

709 vizualizari

Sanatate

Totul despre scarlatina
Autor: Daniela Petrache

 

In ultima vreme se constata din ce in ce mai multe cazuri de scarlatina, avand aceasta in vedere National Magazin s-a gandit sa va ofere cateva informatii legate de aceasta boala contagioasa.

Generalitati

Scarlatina este o boala contagioasa ce apare cel mai frecvent in comunitatile de copii de pana la zece ani. Baietii sunt mai sensibili decat fetitele la aceasta boala, iar in ultima vreme cazurile cele mai frecvente au aparut la copiii in varsta de 5 – 6 ani. Boala apare mai des in mediul urban, decat in cel rural.

Cum se transmite?

Scarlatina se transmite pe cale aeriana prin stranut sau tuse de la un bolnav de scarlatina sau de la un purtator sanatos de streptococ beta-hemolitic de grup A.

Simptome

Incubatia bolii dureaza intre 2 si 6 zile, odata cu trecerea acestei perioade apar brusc urmatoarele simptome:

 • Febra inalta;
 • Alterarea starii generale;
 • Varsaturi;
 • Dureri in gat la inghitire;
 • Marirea de volum a ganglionilor aflati sub maxilar.

Limba este un semn extrem de elocvent pentru diagnosticarea acestei boli. Culoarea sa urmeaza un ciclu caracteristic ce debuteaza cu un depozit albicios ce da senzatia de “limba de portelan”.

Aspectul fetei este deasemenea important, bolnavii de scarlatina prezinta un fel de masca caracterizata prin culoarea palida ce inconjoara gura si culoarea extrem de rosie ce se observa la nivelul obrajilor.

La nivelul membrelor apar la circa 24 – 48 de ore zone rosii, aspre la pipait.

Tratament

In cazul in care cel mic este diagnosticat cu scarlatina, tratamentul se face numai in spital cu antibiotic administrat sub stricta supraveghere medicala.

Complicatii

Scarlatina netratata este extrem de periculoasa, ea poate duce la afectiuni ca: artrita toxica, encefalita, nefrita, cardita, reumatism articular acut, glomerulonefrita post-streptococica.

Sfatul nostru

Simptomele scarlatinei sunt evidente, inspectati mai ales limba ce prezinta o culoare inconfundabila, iar in cazul in care observati si masca descrisa anterior prezentati-va cu cel mic la medic si pregatiti-va sa petreceti alaturi de el o perioada de o saptamana, chiar doua in spital. Nu lasati scarlatina netratata, cel mic va suferi cu certitudine mai tarziu in urma ignorantei dumneavoastra.

Mai citeste si:

 • Regenerarea, modalitatea sigura de pastrare a tineretii
  Pentru femei, lupta cu trecerea timpului este o cursa greu de castigat, mai ales cand vorbim de semnele lasate pe tenul fiecareia. Cauzele sunt cunosocute: oboseala, stres, ore nedormite, stat peste...
 • Remedii naturale pentru intarirea sistemului imunitar
  Vremea de afara este perfecta pentru lenevit in casa, baut un ceai delicios si lecturat o carte buna. Insa trebuie sa mergem zilnic in diferite locuri, sa intram in contact cu diferite medii, iar ce...
 • Sanatatea este pe primul loc!
  Da da! Auzim mereu replica asta, dar cati dintre noi o respectam? Credem in ea insa nu o si respectam. Sanatatea este cadoul divinitatii de care noi trebuie sa avem grija. In viata de zi cu zi facem...
comentarii

Lasa comentariu

Nume (obligatoriu)
Email (nu va fi publicat)(obligatoriu)
Website