Totul despre scarlatina

1836 vizualizari

Sanatate

Totul despre scarlatina
Autor: Daniela Petrache

 

In ultima vreme se constata din ce in ce mai multe cazuri de scarlatina, avand aceasta in vedere National Magazin s-a gandit sa va ofere cateva informatii legate de aceasta boala contagioasa.

Generalitati

Scarlatina este o boala contagioasa ce apare cel mai frecvent in comunitatile de copii de pana la zece ani. Baietii sunt mai sensibili decat fetitele la aceasta boala, iar in ultima vreme cazurile cele mai frecvente au aparut la copiii in varsta de 5 – 6 ani. Boala apare mai des in mediul urban, decat in cel rural.

Cum se transmite?

Scarlatina se transmite pe cale aeriana prin stranut sau tuse de la un bolnav de scarlatina sau de la un purtator sanatos de streptococ beta-hemolitic de grup A.

Simptome

Incubatia bolii dureaza intre 2 si 6 zile, odata cu trecerea acestei perioade apar brusc urmatoarele simptome:

 • Febra inalta;
 • Alterarea starii generale;
 • Varsaturi;
 • Dureri in gat la inghitire;
 • Marirea de volum a ganglionilor aflati sub maxilar.

Limba este un semn extrem de elocvent pentru diagnosticarea acestei boli. Culoarea sa urmeaza un ciclu caracteristic ce debuteaza cu un depozit albicios ce da senzatia de “limba de portelan”.

Aspectul fetei este deasemenea important, bolnavii de scarlatina prezinta un fel de masca caracterizata prin culoarea palida ce inconjoara gura si culoarea extrem de rosie ce se observa la nivelul obrajilor.

La nivelul membrelor apar la circa 24 – 48 de ore zone rosii, aspre la pipait.

Tratament

In cazul in care cel mic este diagnosticat cu scarlatina, tratamentul se face numai in spital cu antibiotic administrat sub stricta supraveghere medicala.

Complicatii

Scarlatina netratata este extrem de periculoasa, ea poate duce la afectiuni ca: artrita toxica, encefalita, nefrita, cardita, reumatism articular acut, glomerulonefrita post-streptococica.

Sfatul nostru

Simptomele scarlatinei sunt evidente, inspectati mai ales limba ce prezinta o culoare inconfundabila, iar in cazul in care observati si masca descrisa anterior prezentati-va cu cel mic la medic si pregatiti-va sa petreceti alaturi de el o perioada de o saptamana, chiar doua in spital. Nu lasati scarlatina netratata, cel mic va suferi cu certitudine mai tarziu in urma ignorantei dumneavoastra.

Mai citeste si:

 • Toamna, cu noi si pentru noi
  Frumosul anotimp a sosit, si se pare, inca are temperaturi frumoase. Cativa de stropi de ploaie si-au facut aparitia, cateva sesiuni de vant intensiv dar nu ne lasam baututi. Inca iubim toamna si fa...
 • De ce sa donam sange?
  A dona sange inseamna mai mult decat un gest banal, pe care am vrea sa il facem doar ca sa ne laudam. Donarea de sange insemna sa te implici, sa oferi o mana de ajutor pentru ceilalti, sa nu uiti ca...
 • Cauzele caderii parului
  Lumea moderna da vina pe stres atunci cand vine vorba de caderea parului. Stresul de la munca, facturi de platit, alergatura, ne spalam pe cap incorect, aplicam substante pentru a avea un par stralu...
comentarii

Lasa comentariu

Nume (obligatoriu)
Email (nu va fi publicat)(obligatoriu)
Website