Totul despre scarlatina

1017 vizualizari

Sanatate

Totul despre scarlatina
Autor: Daniela Petrache

 

In ultima vreme se constata din ce in ce mai multe cazuri de scarlatina, avand aceasta in vedere National Magazin s-a gandit sa va ofere cateva informatii legate de aceasta boala contagioasa.

Generalitati

Scarlatina este o boala contagioasa ce apare cel mai frecvent in comunitatile de copii de pana la zece ani. Baietii sunt mai sensibili decat fetitele la aceasta boala, iar in ultima vreme cazurile cele mai frecvente au aparut la copiii in varsta de 5 – 6 ani. Boala apare mai des in mediul urban, decat in cel rural.

Cum se transmite?

Scarlatina se transmite pe cale aeriana prin stranut sau tuse de la un bolnav de scarlatina sau de la un purtator sanatos de streptococ beta-hemolitic de grup A.

Simptome

Incubatia bolii dureaza intre 2 si 6 zile, odata cu trecerea acestei perioade apar brusc urmatoarele simptome:

 • Febra inalta;
 • Alterarea starii generale;
 • Varsaturi;
 • Dureri in gat la inghitire;
 • Marirea de volum a ganglionilor aflati sub maxilar.

Limba este un semn extrem de elocvent pentru diagnosticarea acestei boli. Culoarea sa urmeaza un ciclu caracteristic ce debuteaza cu un depozit albicios ce da senzatia de “limba de portelan”.

Aspectul fetei este deasemenea important, bolnavii de scarlatina prezinta un fel de masca caracterizata prin culoarea palida ce inconjoara gura si culoarea extrem de rosie ce se observa la nivelul obrajilor.

La nivelul membrelor apar la circa 24 – 48 de ore zone rosii, aspre la pipait.

Tratament

In cazul in care cel mic este diagnosticat cu scarlatina, tratamentul se face numai in spital cu antibiotic administrat sub stricta supraveghere medicala.

Complicatii

Scarlatina netratata este extrem de periculoasa, ea poate duce la afectiuni ca: artrita toxica, encefalita, nefrita, cardita, reumatism articular acut, glomerulonefrita post-streptococica.

Sfatul nostru

Simptomele scarlatinei sunt evidente, inspectati mai ales limba ce prezinta o culoare inconfundabila, iar in cazul in care observati si masca descrisa anterior prezentati-va cu cel mic la medic si pregatiti-va sa petreceti alaturi de el o perioada de o saptamana, chiar doua in spital. Nu lasati scarlatina netratata, cel mic va suferi cu certitudine mai tarziu in urma ignorantei dumneavoastra.

Mai citeste si:

 • Despre riscurile fumatului
  Indiferent ca este catalogat ca obicei prost, viciu sau dependenta, fumatul este responsabil de tot mai multe decese, dar si de numeroase alte moduri in care afecteaza negativ organismul. Probabil t...
 • Aerul conditionat, avantaje si dezavantaje
  Ne racoreste vara si ne scapa de chinul temperaturilor ridicate. Ne ajuta sa ne crestem gradul de confort, insa ne gandim cat de sanatos este?   Aerul conditionat duce incet dar sigur la ...
 • Afla de ce este mierea de salcam cel mai cunoscut tip de miere
  Mierea de salcam se deosebeste de restul sortimentelor de miere prin culoarea sa delicata, aproape incolora si prin faptul ca nu cristalizeaza inainte de un an. Cu un continut scazut in glucoza si u...
comentarii

Lasa comentariu

Nume (obligatoriu)
Email (nu va fi publicat)(obligatoriu)
Website