Conferinta Tom Rijven Casa de baloti de paie a cucerit studentii de la arhitectura

Luni, 17octombrie la 17.30, in cadrul Universitatii de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu, a avut loc conferinta Tom Rijven “ Casa din baloti de paie”. Sala Frescelor a fost plina de studenti curiosi.

Tom Rijven se ocupa de peste 18 ani de folosirea lutului si a paielor pentru a realiza cladiri. S-a implicat in 2011 in proiectul “ Casa din baloti de paie” infiintat de Asocitatia EcoHabitat care isi propune sa construiasca case din lut si baloti de paie in comuna Glodeanu Silistea, la 90 km de Bucuresti.

Conferinta a inceput cu o mica intarziere si Tom Rijven s-a declarat incantat de entuziasmul tinerilor care umpleau sala. Conferinta a fost impartita in trei parti: o parte in care s-a putut urmari pe un proiector evolutia diferitelor case construite cu aceasta tehnica, o parte in care Tom a explicat pas cu pas constructia acestor cladiri si sesiunea de intrebari.

Cladirile construite de Tom Rijven se gasesc in Belgia, Slovacia sau Paris. Motivele pentru care Rijven militeaza pentru aceasta tehnica sunt nenumarate. Printre acestea se numara faptul ca este low cost, rezistenta la cutremure, izolata fonica, confort termic, rezistenta la foc. In cazul proiectului Eco Habitat s-au folosit materiale locale combinate cu materiale reciclabile.

Rijven a mentionat ca paiele ofera o structura diferita unui perete,iar materialul aplicat proaspat, da posibilitatea de a imprima diferite desene. Tom a aratat pe proiector diferite case sau hoteluri pe care le-a construict si care aveau desenate tot felul de design-uri: de la o frunza pe un perete interior la un ou iesind din coaja pe un perete exterior.

Tom Rijven si-a tinut conferinta relaxat, cu un simt al umorului dezvoltat. A prezentat pe proiector de la primul tester pentru casa din Glodeanu Silistea la diferite etape ale casei, la fiecare explicand modul in care s-a ajuns acolo ,tehnica folosita si instrumentele necesare.

Rezulatele finale ale cladirilor gandite de Tom Rijven sunt niste constructii originale, ecologice care pun imaginatia la incercare. Sau dupa cum a spus chiar Rijven: “ This is the future”.

Written by