Ziua Internationala a Francofoniei

6608 vizualizari

Trebuie sa stii!

Ziua Internationala a Francofoniei
Autor: Daniela Bularda

In fiecare an, la 20 martie, 75 membri si observatori ai Organizatiei Internationale a Francofoniei (OIF) celebreaza Ziua Internationala a Francofoniei. Statele francofone dedica lunii martie diverse manifestari culturale, artistice si educationale pentru o mai buna promovare a limbii franceze, dar si in scopul cooperarii si solidaritatii dintre state.

Debutul celabrarii Francofoniei interguvernamentale a fost marcat de crearea Agentiei de Cooperare Culturala si Tehnica (ACCT), la 20 martie 1970 in Niamey (Niger). Aflandu-se in continua cooperare si largire teritoriala, organismul a devenit in 1999 Agentia Interguvernamentala a Francofoniei (AIF). Din 2006, AIF s-a transformat in Organizatia Internationala a Francofoniei. OIF isi dirigeaza obiectivele politice si de cooperare multilaterala in parametrii a patru domenii prioritare: limba franceza si diversitatea culturala si lingvistica; pacea, democratia si drepturile omului; educatia, formarea si invatamantul superior ; dezvoltarea durabila si solidaritatea.

In cifre, spatiul francofon inseamna peste 220 milioane de oameni, in jur de 900 000 profesori de limba franceza si 75 state si guverne membre a OIF. In plus, in Uniunea Europeana, franceza este a doua limba utilizata (19%), dupa engleza (41%), insa in fata germanei (10%) si a limbii spaniole (7%), conform datelor publicate pe 20mars.francophonie.org, site-ul dedicat Zilei Internationale a Francofoniei.

Sub motto-ul „le Français est une chance”, Abdou Diouf, Secretarul General al Francofoniei  crede ca, in spatiul francofoniei, limba franceza este „sansa de a putea experimenta in mod concret, prin intermediul literaturii, a muzicii si artelor, tot ceea ce diversitatea  expresiilor culturale stimuleaza si imbogatesc”. In mesajul sau aniversar Abdou Diouf incurajeaza, de asemenea, la a  „savura aceasta sansa, nu ca un bun deja castigat, ci ca o provocare”.

Mesajul Secretarului General al Francofoniei, Abdou Diouf :

http://20mars.francophonie.org/Message-du-Secretaire-general-de-la-Francophonie

 

Francofonia in Romania - calendar evenimente

Luna francofoniei este marcata in Romania de numeroare activitati cultural-artistice. Ministerul Afacerilor Externe propune printre evenimentele sale „Seara francofona”, in 20 martie, la Muzeul National de Arta impreuna cu Ministerul Culturii si al Patrimoniului National, Grupul Ambasadelor, Delegatiilor si Institutiilor francofone de la Bucuresti – GADIF. Din programul serii fac parte discursurile personalitatilor oficiale, decernarea premiilor GADIF personalitatilor francofone din Romania si un concert sustinut de tineri muzicieni.

De asemenea, in 21 martie Academia de Studii Economice va organiza seminarul „Le français langue des affaires - un passeport pour lavenir”. Mai mult, in 30 martie delegatia Valonia – Bruxelles va aniversa zece ani de activitate in Romania, aniversare marcata de reprezentarea piesei „Les chaises” (Scaunele), a lui Eugène Ionesco, la Teatrul Odeon din Bucuresti.

Institutul Cultural Francez organizeaza pentru luna francofoniei diverse activitati culturale printre care Festivalul International de Film din Bucuresti (B-EST IFF, 19 – 25 martie), Festivalul Filmului Francofon (23 – 26 martie), dar si dezbateri literare si sesiuni de poezie. Intregul program al Institutului Cultural Francez poate fi consultat aici.

Din calendarul manifestarilor dedicate francofoniei face parte si colocviul international “Le français – le défi des temps modernes”, care se va derula in perioada 27-28 aprilie la Centrul Cultural Francofon din Buzau. 

Mai citeste si:

  • Trucuri pentru parinti
    Orice parinte stie – sau va afla mai devreme sau mai tarziu – ca poate deveni o provocare sa ai grija de casa si de copil in acelasi timp. Curatenia poate astepta, dar nu la nesfarsit. C...
  • Inchirierile auto - un domeniu in plina dezvoltare
    In ultimii 10-15 ani domeniul inchirierilor auto a luat amploare si pe plaiurile mioritice. Daca in anii ’90 stiam de asemenea servicii numai din filmele americane, odata cu noul mileniu pe pi...
  • La Portile de Fier ale Dunarii
    La jumatatea lui mai 1972 Romania si Iugoslavia inaugurau in parteneriat unul dintre cele mai ambitioase proiecte hidroelectrice de la acea vreme din Europa: barajul si cele doua hidrocentrale de la...
comentarii

Lasa comentariu

Nume (obligatoriu)
Email (nu va fi publicat)(obligatoriu)
Website