SENIORII IN DIRECT LA TARGOVISTE- Interviu de Viorica Predotan

Doamna actrita Claudia Motea, este o bucurie de a va reintalni! Iata-va acum, intr-o noua ipostaza, aceea de regizor si director artistic al unui teatru independent din Bucuresti! Abia v-ati intors de la Targoviste…

Da! Este vorba despre o manifestare cultural – artistica a trupei TEATRUL NOSTRU. Am fost invitati de Universitatea VALAHIA pentru a aveao reprezentatie a spectacolului SENIORII IN DIRECT in Campusul Universitar.

De ce  tocmai la Targoviste?  i de ce intr-un cadru universitar?

In primul rand, pentru ca scriitorul Nicolae Vasile, unul dintre actorii trupei, este si cadru didactic al acestei universitati. Mai precis, este profesor universitar,  preda cursuri de masterat si doctorat … Sau, si mai exact,  este conducator stiintific de doctorat in stiinte ingineresti. Practic, el a facut pasii premergatori ai unui posibil spectacol aici. Trupa TEATRULUI NOSTRU este speciala  si prin spectrul larg social profesional, fiind constituita din  jurnalisti, scriitori, medici, militari, ingineri, economisti, profesori  universitari si studenti, toti avand ceva in comun,  iubirea pentru arta dramatica.

Cum a fost primit spectacolul?

Am fost invaluiti cu multa caldura de la bun inceput. Doamna prorector Gabriela Teodorescu si profesorul Nicolae Olariu  ne-au primit cu inima deschisa  si, dupa spectacol, ne-au fost veritabili ghizi ai noului Institut de Cercetari deschis recent in cadrul Universitatii VALAHIA. In plus, desi axati in principal pe stiinte exacte, toti cei prezenti in sala au gustat cu placere spectacolul nostru, au ras, au aplaudat si ne-au invitat pentru viitor cu un alt spectacol. Dupa spectacolul nostru, de sinestatator, am avut ca invitate doua actrite minunate, pe Doina Ghitescu si pe  Manuela Golescu,  care au sustinut , fiecare in parte, cate un mini-recital.

Ce tematica are spectacolul SENIORII IN DIRECT?

Are  un concept regizoral original, care imi apartine, si in care am inchegat scenete de viata, majoritatea scrise de scriitorii care sunt si actori ai trupei. Multi dintre actori sunt si scriitori, membri ai UZPR(Uniunea Ziaristilor Profesionisti din Romania), UAP(Uniunea Artistilor Plastici), USR, (Uniunea Scriitorilor din Romania), SST(Societatea Scriitorilor Targovisteni).

TEATRUL NOSTRU este o institutie afiliata UZPR si UAP?

Da,… si ma bucur de acest lucru! Sper ca TEATRUL NOSTRU sa fie expresia artistica frumoasa a unei stranse legaturi intre aceste doua uniuni de utilitate publica! Bazele sunt deja puse, … si, in plus, avem un coordonator de suflet, care tine bine carma trupei de teatru, dar este si un om de o inalta tinuta  profesionala pentru Uniunea Ziaristilor… Este vorba despre Rodica Subtirelu, redactor-sef al ziarului CRONICA TIMPULUI, care, in acelasi timp, joaca in cadrul trupei si scrie texte pentru scenete.

 

Ce v-a impresionat cel mai mult laTargoviste sau la acest eveniment?

Cred ca am plecat cu amintirea unor clipe frumoase petrecute cu Sebastian Dragan de la Midi TV care mi-a luat un interviu in incinta salii de spectacol. Intrebarilelui au fost inedite si pline de provocare… In plus, am gasit o comunicare interumana si am avut un limbaj comun in discutia despre UAP-Uniunea Artistilor Plastici. El prezideaza  filiala din Targoviste, iar eu sunt presedinta Departamentului  Arta Spectacolului, la nivel national, din cadrul aceleasi institutii. Totodata, violonista Gratiela Marineata, cea care semneaza ilustratia muzicala a spectacolului, a fost recent numita presedinta a Departamentului Creatie si  Interpretare Muzicala.

Un alt lucru impresionant este  viata acestei Universitati VALAHIA in sine. Aici studiaza circa 7500 de studenti  si sunt aproximativ 400 de cadre didactice. Echipamentul academic, atmosfera sunt cativa factori esentiali pentru a veni si a studia la cele zece facultati ale universitatii, care are ca motto proverbul latin „Sapienta et Virtus”, sau „Wisdom and power”, … adica, pe romaneste, ”Intelepciune si Putere”!!!  Toti de aici fac eforturi sa nu se desminta de acest motto!…

Universitatea VALAHIA din Targoviste se afla printre liderii nationali in domenii precum surse regenerabile de energie, automobil electric, robotica,  cercetari interdisciplinare in economie,  istorie etc. Anul trecut, o echipa de studentia castigat un concurs de microroboti din SUA.

 Ganduri de viitor cu TEATRUL NOSTRU…

In sase luni de la infiintarea lui, am reusit sa montam trei spectacole si dorim sa colindam cu ele prin tara. De asemenea, avem noi proiecte teatrale pe care o sa le anuntam la momentul cand vor fi gata de lansare…

Spuneti-ne ceva si despre proiectele dumneavoastra  strict legate de profesia de actrita…

In aprilie voi participa la avanpremiera a unui film la Movieplex, ma pregatesc de lansarea primei mele carti de poeme, care va fi sustinuta de un recital one woman show… „Preludii in Cetatea Soarelui”… si,sunt in apropierea unei premiere teatrale cu o piesa tradusa de mine, din engleza , jucata alaturi de  actorii Eniko Georgescu, Dana Giju si Daniel Tudorica, in regia Alexandrei Dragut.  Respir acum putin, bucurandu-ma de soarele acestei primaveri… in care sunt, din nou, … indragostita!

Written by