CODESPRING: Escadrila de elita printre fortele ITC globale

Sursa: Elf’st pentru Codespring

Dorinta de a fi tot mai bun si de a depasi noi limite alaturi de o echipa pregatita au fost motivatia principala a proprietarului si fondatorului Codespring, dl. Levente Szelyes. Curajul si o minte pregatita sunt ingredientele care au determinat succesul proiectelor sale.

Codespring este o companie de dezvoltare software si outsourcing din Cluj-Napoca, Romania, cu o cifra de afaceri anuala de cca. 1 Milion USD, si o echipa de 50 ingineri programatori, ce deservesc piete din SUA si Europa.  Dl. Szelyes, este un antreprenor dinamic si activ in industria IT&C din Romania. In 1998 a infiintat prima sa companie de dezvoltare software. Curand, a operat un contract tip BOT (Build, Operate, Transfer) cu cea mai mare companie de IT&C din Germania. Ulterior, a initiat aceasta noua afacere, Codespring. Azi, compania se mandreste cu parteneri strategici de talie mondiala, produse proprii si oameni talentati.

Dat fiind experienta si parcursul antreprenorial al dlui. Szelyes, am fost curiosi sa aflam parte din povestea sa de succes si intentiile viitoare.

Codespring este rezultatul unui parcurs profesional indraznet. Cum vi s-a parut drumul pana la acest punct ?

Plin de aventura si incercari, dar a meritat! Dupa ce am hotarat sa debarc din mediul placut al unei multinationale, Siemens AG, am hotarat sa imi urmez visul: propria companie. Invatasem sa livrez performanta ca si programator si manager de proiect, dar a trebuit sa invat  ca performanta in afaceri se construieste altfel. Imi place sa explorez necunoscutul! Mi-am ajustat gandirea la aceasta noua situatie si am incercat sa ma inconjor de oameni talentati. Codespring a devenit o “escadrila de elita”, castigand prin agilitate si creativitate. Chiar si clientii nostri se refera la noi ca la o “unitate speciala” pentru “proiecte speciale”.  Faptul ca operam din Cluj-Napoca, a fost un avantaj real, deoarece scoala de IT&C de aici ofera an de an noi talente si tineri pregatiti.

Competitia in domeniu este foarte mare. Cum reusiti sa faceti fata?

Intr-adevar nu numai ca este mare, dar este chiar in crestere! In general imi place sa folosesc avantajul dimensiunii noastre in comparatie cu talia clientilor si concurentilor nostri: putem calibra mai usor echipa si proiectele datorita flexibilitatii noastre. Dar regula noastra de aur ramane: calitate si valoare adaugata. Lucrul bine facut ne recomanda mai departe. Astfel am reusit sa semnam parteneriate strategice importante si sa ni se incredinteze proiecte de o complexitate sporita. Am invatat in timp sa intampinam nevoile clientilor nostri si asta doar datorita unei comunicari eficiente (!). Creativitatea este cireasa de pe tort, pentru care companiile contractante vin nu doar la noi, ci in Romania, in general. Inginerii nostri programatori au un potential imens.

Cum se pozitioneaza Codespring si Romania pe harta globala IT&C?

Un prim aspect demn de mentionat este ca Romania a fost nominalizata de catre autorii mai multor studii de profil ca “locatie emergenta pentru IT si BPO Outsourcing”. Avem companii romanesti care au castigat premii internationale pentru produsele lor sau au fost tinta investitiei marilor giganti din domeniu. Bucurestiul, Clujul, Timisoara si Brasovul sunt principalele centre de dezvoltare, cercetare si servicii din tara. In acest context, Codespring este in plin proces de consolidare a pozitiei pe piata Europei Centrale si de Est. Noi exportam servicii preponderant catre Europa si SUA, dar deservim si piata nationala. Expertiza in 15 industrii distincte, pe proiecte de talie mondiala, este cartea noastra de vizita.

Dezvoltarea software a fost afectata de evenimentele ultimilor doi ani?

Conform tuturor datelor, da. Dar este la fel de adevarat ca recesiunea a reconfigurat sistemele de lucru si criteriile de selectie a furnizorilor IT&C. Telecomunicatiile au luat un avant considerabil , iar programarea corelata cu acestea, la fel. Codespring, in calitate de furnizor al intregului ciclu de dezvoltare software si al procesului de outsourcing, a fost implicata atat in proiecte dezvoltate de la zero cat si in proiecte punctuale, pe faze sau de consultanta si management de proiect. In mod evident a crescut cererea pentru aplicatii dezvoltate pentru smartphone. De asemenea proiecte ce vizeaza aplicatii desktop si mobile integrate cu serviciile online, sunt din ce in ce mai solicitate. Un pas logic, deoarece companiile tind sa permita tot mai mult utilizarea dispozitivelor personale (smartphone, laptop, notebook, etc.) la locul de munca sau pe teren.

Se pare ca aplicatia iPhone dezvoltata de Codespring pentru asistarea conducatorilor auto in trafic are tot mai multi utilizatori. Ne puteti da mai multe detalii?

Acesta este un exemplu de hobby transformat in ceva vandabil. Aplicatia denumita sugestiv iSpeedCam are o poveste draguta: la inceput a fost o idee pentru noi. Scopul ei este de a informa soferii despre limitele de viteza pe portiunile de drum parcurse si despre tipul de camere amplasate. Stimulam astfel participantii la trafic sa conduca atent si sa evite vitezele care ar putea atrage sanctiuni din partea autoritatilor. Un succes real l-am inregistrat in Franta, SUA, UK, Germania si Australia. Se pare ca acele comunitati au exploatat principalul beneficiu al aplicatiei:  cresterea si personalizarea bazei de date prin aportul individual al fiecarui utilizator. Luna aceasta urmeaza lansarea celei mai noi versiuni care va avea imbunatatiri majore atat ca functionalitati cat si ca ergonomie in utilizare.

Credeti ca outsourcing-ul va ramane o strategie castigatoare in urmatorii ani?

Romania castiga teren in toate categoriile de outsourcing. Practic, acesta ofera primordial acces la abilitatile potrivite. Tehnologia redefineste locul de munca al secolului nostru. Furnizorii de outsourcing pentru dezvoltare software, din lumea intreaga, si Codespring implicit, isi vor pune talentele pe piata, complementand echipele interne, care se vor concentra astfel pe eficienta operationala si satisfactia clientilor. In industrie, noi suntem toti constienti de riscurile si oportunitatile pe care externalizarea le presupune. In concluzie, daca este facut cum trebuie, outsourcing-ul poate fi o strategie castigatoare.

Asteptari pentru 2011?

Intrand deja in trimestrul IV al anului, ma bucur ca am reusit sa bifam majoritatea punctelor de pe lista noastra de la inceputul anului. Sub titlul “Excelentei” in 2011, ne-am propus optimizarea tuturor proceselor de business, pentru cresterea valorii adaugate oferite clientilor nostri prin expertiza tehnica si know-how legat de procesele de business. Am intrat in “casa noua” – cum se spune, sediu nou, mai modern, mai potrivit planurilor noastre.  Vom continua sa ne remarcam ca un furnizor de  dezvoltare software si outsourcing de elita, pentru a participa la schimbarile pe care industria IT&C le produce intr-un ritm tot mai alert.

Cateva ganduri pentru cititorii nostri?

Imi place ideea National Magazin: “Cultura si business romanesc”! Dupa cum am precizat mai sus, Romania are potential din toate punctele de vedere, dar mai ales din perspectiva “materiei cenusii”. Rolul nostru, al celor care au atins parte din visele lor aici in tara, este sa creem cadrul in care noua generatie sa se poata dezvolta. Industria IT&C o demonstreaza.

Pe cei interesati de ceea ce face Codespring , ii invitam sa ne scrie pe adresa office@codespring.ro. Suntem in permanenta cautare de parteneri si noi talente.

 

Written by