Mihail Musat – ma simt mai pregatit ca niciodata sa devin antreprenor

Mihail Musat este trainer, coach, autor, fondatorul proiectelor ”Lume Buna” si ”Which Way”, pe scurt: un om de succces si un model de urmat in viata. Ne va vorbi in cele ce urmeaza, nu numai despre reusite, ci si despre cele mai importante caracteristici ale unui antreprenor si anume:

                a puterea de a se ridica dupa un esec

                a curajul de a incerca lucruri care poate nu s-au mai facut pana atunci

Fiecare dintre esecuri si ideile curajoase sunt ca niste puncte. Si, asa cum spunea si Steve Jobs, punctele le poti conecta abia dupa ce experientele s-au incheiat. In acest moment am inceput sa conectez din ce in ce mai multe puncte din trecut si ma simt mai pregatit ca niciodata sa devin antreprenor.

1) Care au fost primii tai pasi in domeniul antreprenoriatului?

Sunt inca la primii pasi. Acum doi ani am decis sa ies din zona de angajat si sa o pornesc la drum pe cont propriu. Am pornit din ianuarie 2011 ca freelancer si in a doua jumatate a anului am inceput sa ma pregatesc si pentru pasul urmator: antreprenoriat. Anul trecut am investit in educatia mea, participand la un curs de cateva luni in acest domeniu. Acum sunt in etapa in care experimentez, neavand inca o afacere efectiva ci fiind in continuare freelancer.

2) Ce rol joaca proiectul Lume Buna in dezvoltarea antreprenoriatului? (vorbeste-ne despre proiect)

Lume Buna a fost o incercare de antreprenoriat social. Am reusit sa sustin acest proiect timp de patru ani (martie 2008 – iunie 2012). In toti acesti ani nu am reusit sa transform proiectul intr-un proiect autentic de antreprenoriat social ci a ramas doar un ONG non-profit. Ce rol a jucat? O tolba plina de lectii de management, leadership, lucru in echipa, lucru cu oamenii si multe altele.

3) In martie 2009 ai initiat proiectul WhichWay. Spune-ne mai multe despre acest proiect.

WhichWay este in acest moment o inovatie in domeniul dezvoltarii personale in Romania. Asa cum in ultimele decenii s-a dezvoltat conceptul de fitness pe parte fizica, din 2009 am dezvoltat acest program de fitness pe partea mentala si emotionala. Este un program prin care oamenii castiga timp de calitate cu sine, timp in care se pot redescoperi si identifica lucrurile pentru care merita sa isi traiasca viata; lucrurile care sa ii faca impliniti si fericiti. Din 2009 si pana in prezent au participat peste 100 de oameni in acest program.

4) Povesteste-ne despre un training memorabil la care ai participat sau pe care l-ai sustinut.

Chiar acum sunt pe drumul de la Targu Mures spre Bucuresti. Am fost aici in Targu Mures pentru a sustine un program WhichWay de weekend, mai exact Zen Life. A fost un program intensiv de 3 zile in urma caruia toti participantii au plecat acasa mai plini de energie, mai constienti de lucrurile importante din viata lor si nu in ultimul rand mai motivati si pregatiti sa isi construiasca o viata implinita si fericita. A fost un weekend memorabil si abia astept sa repet experienta acestui program.

5) Ce anume te inspira? Care este modelul pe care il urmezi, liderul pe care il admiri si al carui succes il ravnesti?

Am avut in ultimii 12 ani foarte multe modele. Probabil sute. Cu toate acestea nu pot spune ca este doar un cineva anume care sa ma inspire pe toate planurile. Sunt oameni care ma inspira din punct de vedere al abordarii profesionale, altii din punct de  vedere al abundentei financiare, altii din punct de vedere al cunoasterii de sine, altii din punct de vedere al echilibrului in viata si tot asa.

6) Cu ceva timp in urma ne-ai invitat intr-o calatorie catre noi insine, o calatorie ce avea sa fie ”cea mai frumoasa din viata”. Este vorba despre cartea ”Eu cine sunt?” , o carte cu totul si cu totul altfel. Te-as ruga in cele ce urmeaza sa ne vorbesti despre ea.

Prin „Eu cine sunt?” am creat oportunitatea cititorilor sa devina ei insisi autori. Si nu de orice carte, ci de cartea vietii lor, o carte pe care scriind-o, fiecare sa se descopere mai bine. O carte pe care apoi sa o puna in aplicare nu pentru ca cineva le-a spus acele lucruri, ci tocmai pentru ca au fost scrise de ei insisi.

7) Dupa ce ne-ai invitat intr-o calatorie, ne-ai provocat si la actiune. ”Acum*” este cea de a doua carte scrisa de tine si despre care te invit sa ne vorbesti.

Da, in prima carte am fost mai prietenos. In a doua insa mi-am propus sa il provoc pe cititor sa isi asume lucrurile pe care vrea sa le schimbe si sa treaca la actiune. Nu e o carte care vorbeste despre ce este important, ci il lasa pe cititor sa constientizeze ce este important pentru propria viata, iar odata facut acest pas, sa treaca la a genera schimbarile necesare pentru a trai viata pe care si-o doreste.

8) Ce-ai mai facut in ultimul timp? Dezvaluie-ne putin din viata ta de zi cu zi, viata ce implica si activitatea profesionala.

Am inceput o colaborare cu Franklin Covey Romania. Este o companie internationala de training fondata de unul dintre cei mai importanti autori internationali de dezvoltare personala – Stephen Covey. Cea mai cunoscuta carte a sa s-a vandut in peste 20 de milioane de exemplare pana in prezent – „Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace”.

9) Ce planuri de viitor ai? Ce traininguri intentionezi sa sustii si unde ne putem inscrie?

Intentionez sa sustin din ce in ce mai mult programul Zen Life pe care l-am mentionat si mai sus si un program de vorbire in public pe care l-am dezvoltat si sustinut in ultimii doi ani – Speaker ++. Detalii despre toate programele de training pe care le sustin se gasesc la mine pe site – http://www.mihailmusat.ro/.

10) Lasa-ne si un gand de ramas bun! 🙂

Daca ai un vis, daca ai o pasiune, daca ai un talent…traieste-le!

 

Written by