Zoltan Bela expune inainte de plecarea la Berlin

Vineri, 2 septembrie va avea loc vernisajul expozitiei de pictura “In Medication: Feeling the Silence”, a artistului Zoltan Bela.

O parte a picturilor artistului expuse aici au fost alese de catre Anca Poterasu Gallery pentru a participa la doua dintre cele mai importante targuri de arta, Preview Berlin si Art Moscow.

Zoltan Bela este unul dintre cei mai importanti artisti contemporani ai momentului, lucrarile sale fiind expuse in  galerii de arta din tara si din strainatate.

In cadrul seriei de lucrari Feeling in Silence, Zoltan Bela isi prezinta cele mai noi perspective artistice interioare si tehnici de meditatie: pictate sub influenta culturii japoneze, cea mai deosebita trasatura a lucrarilor rezida, dupa cum a intentionat si artistul, in posibilitatea acestora de a fi privite sau intelese ca obiecte de meditatie ele insele.

Picturile Koan si Prana prezinta publicului afinitatea lui Zoltan Bela pentru arta japoneza: reprezentarea muntelui alb intr-una dintre cele doua imagini Koan este o vedere contemporana asupra muntelui Fiji, ca un raspuns la vederile lui Katsushika Hokusai, in timp ce urma penei imprimata in zapada din cea de-a doua imagine Koan poate parea o replica sau un raspuns la sabia ideologica a lui Yukio Mishima; avalansa de zapada intitulata Breathe intr-una dintre picturile Prana se aseamana cu un stop cadru dintr-un film de Akira Kurosawa, iar Akashi Kaikyo Pearl Bridge, din cealalta lucrare Prana, descrie precum intr-o carte postala un orizont asiatic inecat in ceata Japoniei.

Apoi, picturile Samsara si Kosha il trimit pe Zoltan Bela in diferite zone ale religiei, ca Hinduismul, Budismul, Jainismul, Sikhismul sau altele conexe acestora. Totusi, dincolo de conotatiile religioase, imaginea Samsarei pare sa faca trimitere si la principiul non actiunii din scrierile lui Yasunari Kawabata, iar paianjenul si musca din imaginea Kosha, care supun atentiei problema constiintei umane, par realizate dintr-o pensulatie ca un gest de kabuki.

Frumusetea tuturor picturilor din aceasta expozitie, se adreseaza mai degraba sufletului privitorilor decat intelectului acestora, desi mesajul fiecarei lucrari este cumva asemanator unui gand…

Textul expozitiei a fost scris de Adina Zorzini, curator si critic de arta care traieste si lucreaza la Bucuresti.

Expozitia este deschisa pana la data de 28 octombrie 2011. In perioada 6 – 25 septembrie galeria va fi inchisa pentru participarea la targurile de arta Preview Berlin si Art Moscow.

Written by