Dune de Frank Herbert

Planeta- desert Arrakis – Dune. Este sursa a mirodeniei geriartice – singura substanta din univers care favorizeaza prezicerea viitorului si prelungirea vietii.

Totul incepe atunci cand Ducele Atreides ajunge pe Dune la cererea Imparatului Universului cunoscut pentru a fi responsabil de productia de mirodenie. Baronul Harkonnen, dusman de moarte al Casei Atreides, este dispus sa faca orice pentru a se razbuna. Insa jocurile sunt deja facute, Imparatul fiind gata sa mobilizeze orice resurse, inclusiv cea mai puternica armata din Univers, pentru a-l indeparta pe Ducele Atreides.

Povestea este centrata in jurul lui Paul Atreides, fiul Ducelui, care desi are doar 15 ani, este mai mult decat pare. El este cel ce a fost prezis de sute de ani, Kwisatz Haderach-ul a carui nastere a fost planificata genetic – Cel ce poate fi in mai multe locuri deodata.

In urma mortii tatalui sau, Paul fuge in desert. Cautat de Harkonneni si de armata Imparatului, Paul ajunge printre fremeni, populatia bastinasa aArrakis-ului, pentru a afla ca acestia sunt oameni duri, de un curaj si o determinare nemaintalnite, fideli doar valorilor stramosesti – o armata mai buna decat cea a Imparatului. Fremenii sunt capabili sa calareasca viermii nisipurilor si sa ucida fara resentimente. Iar ei il asteapta de mii de ani pe Lisan-al-Gaib – Vocea din Alta Lume, cel care urmeaza sa ii conduca spre libertate si glorie. Acum Paul doar trebuie sa ii convinga ca el este liderul pe care il asteapta, pentru a implini Profetia.

“Dune” este o combinatie geniala de science-fiction, ecologie, sociologie si intriga politica. Frank Herbert a inclus in cartea sa parti esentiale de tehnica militara, tehnologie, psihologie, istoria religiilor, arta guvernarii si teoria manipularii maselor, principii de autocontrol si mistica. A castigat primul Premiu Nebula si Premiul Hugo (1965), o opera monumentala, a devenit o piesa de rezistenta a literaturii universale, ce merita citita pentru ceea ce ofera – o perspective larga, extinsa asupra a ceea ce este si ceea ce poate deveni Omul.

Written by