O iubire expirata

O lege nescrisa spune ca totul se imparte in doua: de la un covrig luat de la colt si pana la creditul luat de la banca pe termen lung. Inevitabil, totul are doua parti. In cazul iubirii, totul este mai simplu: unul ramane cu datoriile, altul cu bunurile. Si in timp ce altul se bucura de confortul construit pana nu demult in doi, altul incearca sa isi vindece ranile cu o iubire …tampon.

Dragostea dureaza trei ani

Inceputul este mereu acelasi: un el si o ea super indragostiti. Poate el sau de ce nu ea au venit dintr-o alta relatie care le-a secat fiecare putere pe care o mai aveau. Primele zile sunt superbe, marind un pic cadrul ajunge la o luna in care nimic nu ii poate desparti. Fructul acela al pasiuni care a stat la baza atator romane este cat se poate de real, iar ei il traiesc in fiecare moment al existentei lor. Insa, in timp ce pentru unii dragostea dureaza trei ani, pentru altii, dragostea dureaza trei ore sau zile sau saptamani. Fara nicio acuzatie referitoare la catalogarea acelei persoane mergem mai departe. Si vedem cum, din cauza acelor asteptari pe care fiecare din parti le are fata de cealalta apare un hop peste care nimeni nu pare ca vrea sa il treaca …poate din orgoliu sau poate pentru ca dorinta nu exista.

O Ileana Cozanzeana moderna

Din castelul acela de cristal cu feti frumosi calare …inlocuiti ocazional cu posesori de Mercedes sau X6, in care totul este numai lapte si miere, fiecare isi doreste mai mult. De la libertate pana la haine care sa le contureze mai bine atitudinea, de la un apartament pe Victoriei si pana la o doamna care sa le curete casele in zorii zilei. Indiferent de unghiul din care privim problema, concluzia e mereu aceeasi: fiecare isi doreste un angajament, in timp ce personajul feminin din relatie vrea un Fat Frumos, personajul masculin vrea o Ileana Cozanzeana moderna care sa ii faca pe plac. Transpuse in viata reala basmele copilariei isi pierd din farmec. In locul copiilor care abia asteapta deznodamantul, prietenii cuplurilor sunt cei care fac presiuni asupra printului si a printesei …relatia lor e o groapa in care nici Mos Martin nu mai poposeste iarna, iar continuarea ei este o greseala din punctul lor de vedere. In cazul fericit, iubirea nu are deznodamantul celei din romanul lui Tolstoi, din contra. Fiecare pleaca in directie opusa, pretinzand sau nu ca sunt cei mai buni prieteni fara a se invinovati reciproc pentru iubirea pierduta.

Nu spun ca nu exista si cazuri fericite, spun numai ca, in ziua de azi toate iubirile par a fi formate dupa acelasi tipar in care asteptarile si  angajamentele sunt mai puternice decat insusi sentimentul in sine. Nu descriu iubirea fiindca nu ar avea rost, fiecare isi poate imagina iubirea in mii de feluri si culori. Nu ridic semne de intrebare, caci probabil la ora aceasta sunt mii de intrebari pe care le aveti, de la ce anume trebuie sa invatati pentru examenul de maine pana la ce anume sa ii spune-ti sefului nervos atunci cand veti intarzia maine, de la justificarea unei intarzieri la intretinere si pana la cine este omul potrivit pentru rezolvarea unor probleme …sa nu mai punem la socoteala cu ce anume va veti imbraca maine. Nu o sa ii dau nici o nota moralizatoare. Nu! O sa spun numai ca sunt aproximativ 21.354.396 de oameni in Romania, iar unul dintre ei este cel pe care il cautati …motiv pentru care, uneori iubirea poate dura fix trei …ore, zile, saptamani, luni, ani. Asta o decideti voi! 

Written by