Orsova- intre istoria antica a vechii asezari si realismul socialist al noii asezari

Orsova, denumita in germana Orchowa, iar in latina Dierna, reprezinta un minicipiu situat in judetul Mehedinti, din regiunea Banat. Amplasarea sa pe malul lacului de acumulare Portile de Fier I, in zona de varsare a raului Cerna in Dunare, incadreaza localitatea cu peisaje naturale spectaculoase si zone pitoresti.

            Localitatea se afla la 35 kilometri de Municipiul Drobeta Turnu Severin, 8 kilometri de comuna Toplet si 5 kilometri de comuna Ieselnita.

            Istoric

            Primele atestari documentare releva faptul ca localitatea a facut parte din provincia romana Dacia, unde romanii au construit aici un castru, Dierna. In acesta perioada cunoaste o mare inflorire, aici dezvoltandu-se un port la Dunare. Dierna a fost mentionata printre cele cinci orase ale Daciei care primisera Dreptul Italic, devenind astfel un important punct de legatura al Imperiului Roman. In anul 1524 cetatea Orsova impreuna cu locuitorii ei este cucerita de Imperiul Otoman, care vor stapani zona pana in anul 1688, cand va trebui sa faca fata altei cuceriri, de data aceasta de catre austrieci. In anul 1768, localitatea devine sediul unei garnizoane de granita care va fi atacata si distrusa de Tudor Vladimirescu in anul 1819. La aproximativ 100 de ani, in anul 1916 zona este eliberata de armata romana pentru a reveni Romaniei, in regiunea Banat  pe data de 1 decembrie 1918. In anul 1923 localitatea este declarata oras, iar odata cu reforma administrativa din anul 1968, va deveni parte din judetul Mehedinti.  

            Orsova veche stramutata in Orsova Noua

            Orasul Orsova veche era cunoscut ca fiind orasul de la poarta vestitelor Cazane ale Dunarii, construit pe locul in care in perioada antica se afla fostul castru roman, Dierna, din ale carui vestigii se mai pastreaza doar cateva caramizi inscriptionate, vase si medalii, restul fiind inghitite de apele lacului de acumulare „Portile de Fier”. Astfel intre anii 1965 si 1975 vechea vatra a orasului a trebuit sa fie mutata cu 3-4 kilometri spre Nord, pentru a se putea construi lacul de acumulare. Populatia a fost stramutata pe un nou amplasament care includea  terasele Dunarii, ale Cernei si versantul de Sud al Muntilor Almajului, unde cu timpul s-au pus bazele unui oras complet nou in a carui componenta au intrat si satele Tufari, Coramnic si Jupalnic. Astfel noul oras s-a dezvoltat in jurul golfului ca un oras dispus sub forma unui amfiteatru deschis catre Dunare, cu arhitectura apartinand realismului socialist. Se spune ca, de teama unei noi stramutari, locuitorii au pus la temelia fiecarei case nou construite, capul si sangele unui cocos sacrificat dupa un vechi obicei, pentru a asigura durabilitatea constructiei dar si permanenta familiei.

            Clisura Dunarii

            Clisura Dunarii, cunoscut ca si Defileul Dunarii, este considerata ca fiind cel mai spectaculos obiectiv turistic natural din aceasta zona si unul dintre cele mai cunoscute parti ale traseului danubian, care se intinde de la intrarea Dunarii pe teritoriul Romaniei la Bazias si pana la Gura Vaii sau iesirea Dunarii din Cazane. Aici natura a dezvoltat un complex de bazinete si alte defilee in sectorul transversal al Vaii Dunarii. Tot aici s-au descoperit statuete antropomorfe cu inaltimi cuprinse intre 4 si 8 centimetri si vase cu picioare zoomorfe care atesta locuirea zonei din cele mai vechi timpuri. Peisajul ofera munti stancosi, parcuri si rezervatii naturale cu paduri seculare protejate, dar si plante si pasari unice in lume. In anul 2008 a fost distins cu titlul de Destinatie europeana prin excelenta.

            Printre cele mai cautate obiective turistice din apropierea orasului Orsova sunt pesterile. Pestera Ponicova este cea mai mare din intreg Defileul, galeriile sale insumand peste 1600 metri si se poate ajunge la ea, atat pe uscat, cat si pe Dunare cu barca.

O alta pestera importanta este Pestera Veterani care se afla situata in Defileul Cazanelor Mari, la o distanta de aproximativ 25 kilometri de Orsova. Accesul catre aceasta pestera se face numai dinspre Dunare cu barca sau cu salupa, fiind vizitata anual atat de turistii romani cat si de cei straini, datorita amplasamentului sau. Se spune ca ar fi prima pestera cartata din lume, pastrand urmele locuirii sale de acum 400.000 de ani. Din Antichitate si pana in Evul Mediu, datorita pozitiei sale a fost folosita ca punct de observatie strategic si militar, dar si punct de control al navigatiei pe Dunare. Pestera se afla la 73 metri altitudine, are o lungime de 173 metri si o latime de 28 metri. In vremea dacilor, pestera era considerata sanctuarul lui Zalmoxis. Cei care o viziteaza raman impresionati de fereastra naturala aflata la o inaltime de 11 metri, care lumineaza usor incaperea care adaposteste fluturi si lilieci, dar si o multitudine de stalagmite si stalactite.

Manastirea Sfanta Ana se afla amplasata pe Dealul Mosului, un loc de unde se poate admira intreg orasul, oferind o panorama spectaculoasa peste Dunare. Aceasta a fost construita de jurnalistul Pamfil Seicaru, ca o rasplata adusa divinitatii pentru faptul ca a supravietuit exploziei unei bombe in Primul Razboi Mondial unde lupta ca si sublocotenent. Biserica a fost construita in stilul bisericilor de lemn, intre anii 1936 si 1939, fiind amplasata in mijlocul manastirii, inconjurata de o parte si de alta de chiliile de maici. In timpul perioadei comuniste toate picturile interioare au fost distruse, pastrandu-se cateva doar in turnul bisericii. Tot in acesta perioada complexului manastiresc i se gasesc diverse utilizari: sanatoriu pentru bolnavii de tuberculoza sau tabara pentru copii. Sfiintirea manastirii a avut loc pe 2 decembrie 1990, iar intre anii 1993 si 1997 s-au efectuat ample lucrari de restaurare, inclusiv a picturii interioare. In anul 1995 se inaugureaza muzeul manastirii dedicat fondatorului sau, Pamfil Seicaru.

Statiunea geografica Orsova a fost fondata in anul 1965 de catre profesorul Raul Calinescu, in satul Ieselnita. Statiunea geografica a avut scop dublu: cercetare si activitati didactice de teren. In anul 1972, statiunea a fost mutata langa Orsova unde se afla si astazi, mentinandu-si cele doua scopuri.   

Written by