A inceput numaratoarea inversa

Cel mai important program social al ultimilor 5 ani se apropie de sfarsit. Cea de a patra etapa a programului Prima Casa, isi va epuiza fondurile pana la finalul acestui an iar eu va propun sa evaluam evolutia acestui fenomen, atat din punct de vedere financiar cat si atitudinal.

Graficul evolutiei, in anii 2009 si 2010, a inregistrat o crestere constanta a numarului de dosare depuse la bancile inscrise in program iar la finalul anului 2010 multi dintre cei care-si doreau sa se mute in casa noua intrasera in criza de timp.

Anul 2011, contrar asteptarilor, a inregistrat, in a doua jumatate, o scadere a numarului de solicitari de achizitie imobiliara prin acest program. S-au alocat 200 de milioane de euro cu intentia de a beneficia de acest program cat mai multi romani insa, in 2012, numarul de dosare depuse depaseste cu putin 50% din totalul celor depuse in aceeasi perioada a anului anterior.

Aceasta situatie confirma faptul ca panta pe care aluneca bunastarea romanilor nu pare deloc sa-si micsoreze unghiul. Daaaaa, dar noi stim cine este vinovatul, nu ?! Vremea !!! Ea este de vina. Vremea in care traim! Ca de, daca era vara, ce bine era ! Una peste alta, caci asa trec zilele, imi aduc aminte de un “banc foarte simpatic” :

 

“O familie de buni romani cu 6 copii decide, pentru a mai face putina economie, sa nu-I mai de bunicului de mancare.

El – Auzi nevasta, tactu’ s-asa nu mai are mult, eu zic sa nu-I mai dam de mancare. Un pahar cu apa si-o perna moale … cred ca-I ajunge.

Ea – Si frate-miu ce-o zice ?

El  – Ce nu stie nu-l doare !

Zis si facut! Azi asa, maine asa insa, cand au aflat ca vor ramane pe drumuri daca batranul moare, au vrut sa-si indrepte greseala :

El- Tata, hai sa-ti dau un pui fript !

Batranul – Prea tarziu … “

Da. Aud deja cum va ghioraie matele. Sa mai salivati ? stiu, nu mai aveti puterea insa, puteti macar zambi putin pe sub mustati. E voie ! E gratis ! Si apoi, noi suntem puternici! Nu ne lasam noi cu una cu doua !

Lasand satira la o parte, dar nu pentru multa Vreme, va recomand sa dam gata cele 200 de milioane de euro pana la finalul anului. Judecati bine si apucati-va de treaba din timp pentru ca altfel, va veti imbulzi, ca intotdeuna, in purul stil classic romanesc, la final. 

Nu stim exact cand se vor epuiza fondurile insa, un lucru e sigur: Simtul de proprietate al romanului va ramane mereu treaz. Imi vine sa rad dar, in sinea mea, stiu ca “Ion” sigur ar fi aplicat pentru Prima Casa.

Written by