The Lincoln Lawyer

    E stiut faptul ca avocatii – fara a generaliza – au, prin natura meseriei, un cod moral destul de “maleabil”. Intr-o lume cladita si alimentata pe compromisuri, acesti oameni par sa se integreze foarte bine.
    Un principiu elementar de drept spune ca “decat sa fie condamnat un nevinovat, mai bine scapa 100 de vinovati”. In jurul acestei idei e centrat “Avocatul din Lincoln”.
    Filmul, lansat in premiera absoluta pe 10 martie 2011 – la Hollywood, evidentiaza povestea lui Mick Haller (Matthew McConaughey), un avocat “conectat” la tot ce trebuie sa stie unul care vrea sa castige procese.
    Perceput, in incipit, ca “alunecos” sau inovator de descurcaret, Mick e casatorit sau, cel putin, era pana sa divorteze, cu Maggie McPherson (Marisa Tomei) – procuroare a statului Los Angeles. O combinatie interesanta: avocat-procuror – adversari la munca, intimi in rest. Dar e un aspect mic fata de intregul ansamblu epic.
    Detasat in momentele de munca, calculat in actiuni si ruland cu o bijuterie a istoriei automobilistice americane – un Lincoln Continental Sedan – Mick se invarte intr-o lume destul de modesta a “crimei”, reprezentand clienti cu derapaje minore de la lege.
    Insa adevaratul test pentru sistemul moral al avocatului vine odata cu inselatorul caz al lui Louis Roulet (Ryan Phillippe). Un “playboy” din Beverly Hills, terifiat de acuzatia de tentative de omor– catalogata de el falsa si combatuta cu toata forta banilor mamei sale.
    Trecand prin nenumarate intorsaturi spectaculoase, relatia confidentiala avocat-client escaladeaza culmi greu de prevazut, intr-o disputa mocnita cu falsuri, intrigi, sperjur, aparente letale si capcane gandite cu trei mutari in fata – mereu pentru a duce filmul intr-o noua dimensiune a intensului.
    “Imi era teama ca nu voi putea recunoaste o persoana inocenta”, e marturisirea lui Mick intr-un moment in care simte clatinarea. Mick Haller face aceasta remarca atunci cand realizeaza ca a trait aceasta remarca; apasat de o greseala in urma careia unul din clientii sai executa 15 ani de inchisoare in mod abuziv, Mick intelege ca singura optiune a sa este sa continue pasii pe acea funie extrem de subtire si sa duca in paralel doua lupte, doua mutari gresite: nu a crezut cand trebuia si a facut-o cand nu trebuia.
    Filmul, in regia lui Brad Furman si construit pe romanul cu acelasi nume, scris de Michael Connelly, a adunat in 2 luni de la lansarea oficiala, incasari de peste 56 de milioane de dolari.
   
    “The Lincoln Lawyer” – intre atatea procese de judecata, fereste-te de procese de constiinta.

Written by