Povestea lui Rudolph, renul cu nasul rosu

Rudolph este cel mai cunoscut si cel mai iubit dintre cei noua reni, care il ajuta pe Mos Craciun in Ajunul Craciunului sa imparta cadouri si sa ajunga la timp in fiecare casa. Desi originea lui este recenta, acesta a reusit sa devina un personaj extrem de ingragit si de cunoscut, atunci cand vorbim de perioada Craciunului, imaginea sa fiind usor de recunoscut si fiind folosita tot mai mult in publicitate.

            Rudolph a fost creat in anul 1939 de Robert May, pe atunci functionar la firma Montgomery Ward, magazin care oferea in timpul sarbatorilor de iarna brosuri si carti. Robert May a avut ideea de a realiza si tipari o brosura proprie magazinului, acesta fiind un mod de a economisi mai multi bani. Astfel, el compune o poezie numita Rudolph, renul cu nas rosu pe care o prezinta sefului sau.

            La baza constructiei personajului Rudolph a stat modelul ratustei cea urata, construind astfel un personaj slabut, mic, timid si mereu batjocorit de ceilalti reni din cauza nasului sau mare si rosu.

            May s-a gandit ca prima optiune in ceea ce priveste numele renului sa fie Rollo, dar la scurt timp a renuntat, fiind un nume mult prea vesel pentru peronalitatea personajului. Ulterior acesta s-a numit Reginald, dar May a renuntat si la aceasta varianta, deoarece suna mult prea britanic. In final, acesta se hotaraste asupra numelui de Rudolph si scrie o poveste in versuri, pe care o publica sub forma unei carticele cu ajutorul prietenului sau Denver Gillen. Cartea are un suuces extrem de mare, fiind vanduta pana in anul 1946 in peste sase milioane de exemplare.

            Dupa cel de al Doilea Razboi Mondial, carticica este ceruta si mai mult de catre copii, dar chiar si asa lui May nu ii sunt recunoscute drepturile de autor, Fiind indatorat din cauza facturilor imense cauzate de boala sotiei sale, May resuseste sa il convinga pe presedintele firmei in anul 1947 sa ii transfere lui drepturile de autor. Tot in anul 1947, Rudolph, renul cu nasul rosu este tiparit oficial si ulterior transformat intr-un film de animatie cu o durata de un minut, iar cantecul este din film este interpretat de Gene Autry.

            Povestea lui Robert May spune ca Rudolpn nu era unul din renii lui Mos Craciun, acesta locuind intr-un sat de reni. Rudolph era mereu batjocorit de semenii sai din cauza nasului sau mare si in permanenta rosu, iar parintilor sai le era rusine cu acesta, desi Rudolph era un fiu iubitor si responsabil. Mos Craciun este cel care il descopera pe Rudolph, vazandu-i nasul stralucind in timp ce aseza cadourile sub brad. Din cauza cetii puternice, Mos Craciun este ingrijorat ca nu va putea sa duca toate cadourile in timp util si astfel ii vine ideea de a-l lua pe Rudolph ca ajutor. De atunci Rudolph impreuna cu ceilalti reni: Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donner si Blitzen colinda lumea alaturi de Mos Craciun pentru ca acesta sa poata duca toate cadourile. 

 

Written by