Ziua Pompierilor din Romania

Ziua Pompierilor din Romania, aniversata in fiecare an la 13 septembrie, ne ofera ocazia de a rememora un stralucit episod din istoria nationala, scris cu sangele ostasilor din Compania de pompieri a capitalei care, avandu-l in frunte pe  capitanul  Pavel Zaganescu, au luptat cu eroism impotriva invadatorului otoman venit sa infranga prin forta armelor miscarea revolutionara de la 1848.

Batalia din Dealul Spirii din 13 septembrie 1848, de la Bucuresti a fost un act eroic al pompierilor militari in apararea revolutiei de la 1848 si prima afirmare patriotica a calitatilor morale si de lupta ale ostasilor armatei romane moderne.

La 13 septembrie 1848 pompierii militari romani, prin compania condusa de capitanul Pavel Zaganescu, au scris o importanta pagina de istorie nationala prin  jertfa si curajul de care au dat dovada a fost o izbucnire a sentimentelor de libertate, identitate nationala si dreptate sociala.   Primele zile de toamna ale anului revolutionar 1848 prevesteau interventia trupelor Imperiului Tarist si a Portii otomane in scopul reprimarii revolutiei romane.

Armata otomana, cu un efectiv de peste 20.000 de oameni, organizati si dotati cu tot ce era necesar, a ajuns pe campul Cotrocenilor, de langa Bucuresti. In acesata situatie, locotenenta domneasca a hotarat sa abandoneze impotrivirea  si a ordonat unitatilor din Bucuresti sa fie gata la chemarea colonelului Radu Golescu, comandantul Regimentului 2 infanterie si seful garnizoanei, sa se deplaseze la cazarma din Dealul Spirii, unde urmau sa prezinte onorul trupelor otomane.

In ziua de 13 septembrie, pe la orele amiezei, oastea otomana de la Cotroceni s-a despartit  in trei coloane, indreptandu-se spre centrul Bucurestiului. Una din coloane, in frunte cu Kerim Pasa, a pornit spre cazarma infanteriei din Dealul Spirii. Unitatile Romane randuiti in vederea solemnitatii, completarea efectivelor cu cele ale Companiei de pompieri.

Aniversarea „Zilei Pompierilor din Romania” la 13 Septembrie ofera deosebitul prilej de a readuce  in memorie faptele eroice ale bravilor ostasi pompieri care, in anul 1848, au intrat pentru totdeauna  in „carta de aur a eroilor neamului” si au inscris astfel, cu propriul sange, o memorabila pagina de eroism si glorie militara.

Written by