Memento Caragiale: Satira si politichie pentru reverie II

 

National Magazin va prezinta continuarea dezvaluirii unui alt Ion Luca Caragiale, mai putin cunoscut cititorilor, si anume Nenea Iancu – poet si om politic.
Astfel, va propunem o lectura de poezii si fragmente din discursurile lui Caragiale din anul 1908 – “Cuvantari” din campania electorala a conservator-democratilor lui Take Ionescu.

 


Talmud…
Fabula

“Tu, Smul, esti lenes – zice Strul –
Tu nu vrei sa lucrezi destul,
Si d-aia nu castigi nimica!
Tu de vrun an tot migalesti
O iconita mititica:
O tot sucesti s-o invartesti,
Si vad ca n-o mai ispravesti…
Eu intr-o var-am ispravit
O manastire si un schit,
Cu invelit si cu vopsit!”
Iar Smul raspunde trist: “Hei! stiu…
Dar… tu – tu esti tinichigiu,
Si eu – eu sunt giuvaergiu… .”

Morala

Una-i Strul
Si alta-i Smul.

 

Parol Doner[1]

Sfat… Ileana, ce de-o vreme
S-a-naltat spalatoreasa,
Sta de vorba cu Dumitru
Ce-a ajuns fecior de casa.

“Ma Dumitre, ian asculta,
Ma gandesc intotdeauna
Ce-i parol doner aceea
Ce si-o spun boierii-ntr-una?”

“De, Ileano, e o vorba
Nici de bine, nici de hula,
Cum ar fi la noi, de pilda
Cum sa zic?… Asta caciula!”


[1] De la “Parole d’honneur” (fr.) – pe cuvant de onoare


(Vol “I. L. Caragiale – Fabule, satire, parodii”, editie ingrijita de Liviu Calin, Editura Facla, Timisoara, 1972)  
      

Fragment din Cuvantarea “Un orator de mare marca…” rostita de I.L. Caragiale in campania electorala din 1908, pentru conservator-democratii lui Take Ionescu.

“Domnilor,
Un orator de mare marca (nu se afla printre noi; pot zice asta fara sa-i ating modestia) numea odata orasul Ploiesti, Atena, iar pe dv. va numea atenieni. Venea el, orator atenian, in Atena democratiei romane, in fata atenienilor. Ca atare, a devenit reprezentant democrat atenian in Parlamentul liberal roman. Mai tarziu, nu stiu cum s-au schimbat lucrurile si lumea asa, ca atenianul dv. nu mai este democrat: e astazi aristocrat get-beget (ilaritate, aplauze).
(…) A doua teorie: cine nu are macar 40.000 de lei venit pe an nu trebuie sa faca politica. Cum? Va sa zica un om, cat de priceput, care nu are decat 39.500 de lei venit nu poate sa faca politica?… (…) cum? Numai de la 40.000 de lei in sus sa pot face politica?… Lasa-ma mai ieftin, nenisorule (aplauze, ilaritate). Lasa-ma macar cu 39 si ceva (mare ilaritate, aplauze). (…)
Domnule sef, esti un erou care pornesti in fruntea unei armate devotate catre o tinta glorioasa (ovatiuni). Paseste cu fruntea sus, privind departe inainte! Nu te opri daca, in calea, uneori aspra, calci peste serpi si peste reptile (ovatiuni); ele iti vor arunca bale peste picioare; vor ramane strivite inapoi, iar d-ta vei ajunge cu noi acolo unde trebuie sa ajungi! (ovatiuni entuziaste, prelungite)."

Discurs publicat in “Actiunea”, VII, nr. 1510, 11 martie 1908, p.3
Sursa: “I.L. Caragiale – om politic”, colectie ingrijita de prof. Nicolae Boaru, Editia a 2-a Biblioteca Judeteana “Nicolae Iorga” Ploiesti, 2009.

Written by