Temistocle Popa- o legenda a muzicii usoare romanesti

Temistocle Popa, pseudonimul artistic al lui Mistocli Popa, nascut pe 27 iunie 1921, este unul dintre cei mai apreciati compozitori ai muzicii usoare romanesti, cunoscut intrumentist la flaut si saxofonn, dar si actor.

Debutul sau artistic a fost surprins pe scena Teatrului Tanase cu melodia „Vantule din zarea albastra”, urmata de melodii fredonate ani de-a randul, devenite slagare pentru melomani „Trecea fanfara militara”, „Mereu canta o serenada”, „In targul Mosilor” sau „Lalele” interpretata de Luigi Ionescu. Talentul sau artistic i-a adus colaborarea cu cei mai importanti interpreti ai vremii: Angela Similea, Margareta Paslaru, Dan Spataru sau Ileana Sipoteanu.

Un pas important in cariera artistica a celebrului compozitor a fost filmul „Veronica” (1972), film inspirat din lumea fabulelor lui La Fontaine, in regia Elisabetei Bostan, pentru care compune muzica. Cantecele sale din „Veronica” au incantat generatii de copii prin frumusetea lor, prin felul lor usor de a fi fredonate, dar si prin povetele dedicate copiilor. Cea mai cunoscuta melodie din film compusa de acesta ramane „Cantecul Zanei” interpretata de Margareta Paslaru in rolul Zanei cea Bune. Tot ca si compozitor primeste premiul ACIN pentru muzica de film pentru filmul „Un oaspete la cina”.

In rol de actor s-a facut remarcat in filmele „Asta seara dansam in familie” (1972) in regia lui Geo Saizescu si „Eu, tu si Ovidiu” (1977).

Pentru deosebitele sale merite artistice de-a lungul vietii a primit Premiul Festivalului de la Mamaia, in anul 2004 a primit Ordinul National Serviciul Contencios in grad de Cavaler, iar pe data de 20 octombrie 2011, cel mai cunoscut prezentator de spectacole Octavian Ursulescu a lansat cartea biografica dedicata vietii artistice a marelui compozitor.


Written by