Pianul calator, o noua editie 2012

Pianul calator, turneul extraordinar al pianistului Horia Mihail, a revenit dupa succesul de anul trecut cu o noua editie, ce s-a desfasurat intre 21 mai si 30 iunie 2012. 

     Timp de 50 de zile, in 22 de concerte si recitaluri au avut loc in 20 de orase din Romania (carora li se va adauga un post scriptum la Chisinau, pe 11 iulie, la festivalul international „Nopti pianistice”), pianistul Horia Mihail va strabate tara de la nord la sud si de la est la vest, ajungand de la Baia Mare la Caracal si de la Mamaia la Sannicolau Mare. 
Pianul calator il va insoti in calatoria catre unele dintre aceste orase si anume catre acelea in care nu exista piane de concert performante, care sa permita sustinerea unor astfel de evenimente.
     In data de 30 iunie, in orasul in care s-a nascut celebrul compozitor Bela Bartok, „Pianul calator” – cel de-al doilea pian, un Bluthner de concert pus la dispozitie de Societatea Romana de Radiodifuziune pentru acest proiect gandit pe o durata de trei ani, initiat si organizat de Radio Romania Cultural si asociatia culturala Accendo – va fi pus la dispozitia comunitatii locale din Sannicolau Mare.
     Prima editie a acestui turneu a avut loc in aprilie 2011 in 12 orase din tara si a marcat implinirea a 200 de ani de la nasterea lui Franz Liszt, fiind realizat dupa exemplul turneului sustinut de celebrul pianist si compozitor romantic intre anii 1846 si 1847 in Tarile Romane. Daca Liszt calatorea si sustinea concerte pe un pian Erard ce-l insotea peste tot, primul „pian calator”, un Steinway de concert, a plecat de la Sala Radio impreuna cu pianistul Horia Mihail si echipa tehnica insotitoare catre orase care nu aveau astfel de instrumente – Hunedoara, Deva, Alba Iulia, Dumbraveni, ramanand, dupa aceasta serie de recitaluri de mare succes, la Sala Traube din Medias, incredintat pentru o perioada de trei ani comunitatii locale. 
     In urma cu un an, Horia Mihail declara : ”Am ajuns la finalul unei calatorii absolut impresionante. Publicul din toate orasele prin care am trecut ne-a primit cu mult entuziasm, cu mult interes, iar pentru mine a fost o experienta extraordinara, pe care de-abia astept sa o repet. Despartirea de pian, care in aceasta calatorie mi-a devenit prieten, este grea, insa bucuria pe care o am ca am reusit sa-i redau viata de care avea nevoie, face ca aceasta tristete sa dispara.” 
     Al doilea turneu Pianul calator ii ofera lui Horia Mihail bucuria de a repeta aceasta experienta, la o noua anvergura, cu un program dens si incitant, cu recitaluri si concerte cu orchestra. Traseul lui va putea fi urmarit pe www.pianulcalator.ro sau pe frecventele posturilor publice de radio.

Itinerar Pianul Calator 2012
Medias 21 mai Sala Traube
Dumbraveni 22 mai Catedrala Armeneasca
Sighisoara 23 mai Casa de cultura

Mamaia 17 iunie Radio Vacanta
Buzau 18 iunie Teatrul George Ciprian
Focsani 19 iunie Teatrul Dramatic
Roman 20 iunie Casa de cultura

Caracal 26 iunie Teatrul Dramatic
Resita 27 iunie Casa de cultura
Sannicolau Mare 30 iunie Casa de cultura

Itinerar Recitaluri 2012

Brasov 27 mai Sala Centrului Cultural Reduta
Oradea 2 iunie Sala Filarmonicii
Baia Mare 3 iunie Sala de concerte Rotary a Liceului de Arta Baia Mare
Cluj-Napoca 5 iunie Opera Maghiara
Pitesti 8 iunie Casa de cultura a sindicatelor
Bucuresti 12 iunie Sala Radio
Iasi 24 iunie Sala „Ion Baciu” a Filarmonicii de Stat„Moldova” din Iasi

Itinerar Concerte cu orchestra 2012

Targu Mures 31 mai Palatul Culturii
Orchestra Filarmonicii Targu Mures, dirijor Alexandros Myrat

Brasov 7 iunie Cercul Militar
Orchestra Filarmonicii Brasov, dirijor Bogdan Chirosca

Bucuresti 15 iunie Sala Radio
Orchestra Nationala Radio, dirjor JinWang

Bacau 22 iunie Ateneu
Orchestra Filarmonicii Bacau, dirijor Ovidiu Balan

Timisoara 29 iunie Sala Capitol
Orchestra Filarmonicii ”Banatul” Timisoara, dirijor Gheorghe Costin

http://www.youtube.com/watch?v=brmnLhePQSs&feature=youtu.be

 

Written by