70 de milioane de oameni insensibili la HIV

 

In Romania sunt depistate anual peste 40 de noi cazuri de infectii cu HIV/SIDA la copii si peste 500 la adulti, iar barbatii sunt principalele tinte .

Oamenii de stiinta au descoperit ca 1% din populatia Globului are o rezistenta naturala genetica la boli mortale cum ar fi HIV, malarie, lepra si hepatita. In lume sunt 7.055.000.000 si asta ar insemna ca aproximativ 70 de milioane de oameni ar putea dormi linistiti in cazul in care ar exista analize care sa ateste ca virusul HIV/SIDA nu s-ar atinge vreodata de ei.

Descoperirea a venit in urma unei cercetari ce a relevat faptul ca susceptibilitatea antraxului la boala acuta cauzata de Bacillus anthracis a variat de la persoana la persoana.

Exista vaccinuri eficiente impotriva antraxului si unele forme de boala raspund bine la tratamentul cu antibiotice. 

Cu toate acestea ca Exista vaccinuri eficiente impotriva antraxului si unele forme de boala raspund bine la tratamentul cu antibiotice,  cercetatorii de la Scoala de Medicina Stanford din Statele Unite au descoperit ca sensibilitatea la toxina antrax este o trasatura genetica ereditara.

Profesorul Stanley Cohen, autorul principal al studiului, si colegii sai au constatat ca o variatie a nivelului de expresie al unei gene ce produce o proteina pentru celule de suprafata numit CMG2 afecteaza succesul toxinei antrax de a intra in celule umane.

HIV ( Human Immunodeficiency Virus ), respectiv virusul imunodeficientei umane, face parte din clasa retrovirusurilor. Acest virus a fost descoperit in anul 1983 in Franta de catre doctorul Luc Montagnier de la Institutul Pasteur. Descoperirea acestuia a fost confirmata un an mai tarziu in America de catre doctorul Robert Gallo de la Institutul de Cancer din Bethesda.

De atunci si pana in prezent cercetatorii au identificat doua tipuri de HIV, denumite HIV -1 si HIV -2. Acestea au o raspandire inegala pe Glob, HIV -1 fiind mult mai des intalnit.

Astazi se stie ca HIV -1 are o mare variabilitatea genetica, ceea ce a dus la o clasificare a sa intr-un grup major M, care cuprinde subtipuri notate de la A la I si un grup mai restrans O ( outlier). In Romania, predomina subtipul F, care mai poate fi intalnit cu o pondere mare in America de Sud, Africa Centrala si Thailanda.

La nivelul cunostiintelor actuale, se poate afirma ca virusul imunodeficientei umane, se transmite pe trei cai care recunosc mai multe variante: prin sange infectat, prin contact sexual infectat si vertical, respectv de la gravida infectata la nou-nascut. Riscul ca o mama infectata sa transmita virusul catre bebelus in timpul sarcinii, al nasterii si al alaptarii variaza de la 15% la 45%, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Tratamentul cu medicamente antriretrovirale in timpul sarcinii si al nasterii reduce riscul la doar 2%. Cu toate acestea, se estimeaza ca 300.000-400.000 de bebelusi se nasc anual purtand virusul HIV, 90% dintre acestia traind in tarile din Africa sub-sahariana.

Ca in cazul celorlalte infectii cu transmitere sexuala, probabilitatea transmiterii infectiei cu virusul imunodeficientei umane (HIV) este cu atat mai mare cu cat numarul de parteneri sexuali este mai mare si cu cat conduita preventiva este mai scazuta.

HIV recunoaste aceleasi cai de transmitere cu cele ale virusului hepatitei B , de aceea nu trebuie sa fie folosite in comun periuta de dinti, lama de barbierit, briciul, instrumentarul de maninchiura , aparatele depilatoare, alte obiecte de uz intim.

Nu trebuie ignorate nici " fratiile de cruce", tatuajele, perforarea urechii pentru cercei, "taiatul sub limba".

Si tu poti fi unul din cei 70 de milioane, insa precautia este litera de lege.

Written by