Just say NO

 

“Just say no !”  era sloganul cu care in anii ’70, tarile care se confruntau cu problema consumului de droguri, in special SUA, incercau (fara succes) sa-i determine pe tineri sa stea departe de  tot ceea ce insemna substante psihoactive. In Romania acelor vremuri inca se construia comunismul, asa ca aceasta tara a societatii capitaliste profund degradate cum era numita la noi, nu prea dadea de furca politiei.

Lucrurile au inceput sa se schimbe prin anii ’97 – ‘2000, cand in Bucuresti si sporadic prin orasele de frontiera se consuma déjà heroina, in principal pe cale injectabila. Atunci, pentru a face prevenirea consumului sau reducerea cererii cum se numeste in termeni de specialitate, educatorii si politia au adoptat modelul de mai sus, model considerat la acea vreme ineficient in Europa Occidentala si SUA de mai bine de 10 ani. In esenta, venea la clasa un domn politist, care incepea sa le spuna elevilor sa nu consume droguri ca o sa moara, o sa se imbolnaveasca, o sa ajunga niste ratati, o sa faca puscarie, etc. Sau, rolul politistului era preluat de un mesaj “bine gandit”, plasat strategic prin intersectii sau la TV. Nu stiu cate studii de eficienta s-au facut in perioada respective pe aceste campanii, dar noua, celor din domeniu, experienta din teren ne arata ca esuau lamentabil de fiecare data si asta dintr-un motiv foarte simplu: mesajele imperativ-negative nu functioneaza. Ca adolescent, atunci cand cineva (o autoritate –parinti, politie, etc) iti spune ce sa NU faci, ai de multe ori tendinta de a echilibra balanta puterii si de a face exact contrariul. Pe de alta parte, mesajele-“sperietoare” cum ar fi de exemplu pozele cu boli de pe pachetele de tigari, sau poze cu consumatori extrem de degradati, nu au efect pentru ca oamenii in general- si aici nu mai e vorba doar de tineri- nu pot internaliza astfel de mesaje. Mai exact, nu pot concepe ca ceva atat de rau li s-ar putea intampla lor vreodata.

Si atunci daca mesaje imperative de genul “Spune nu drogurilor!” nu functioneaza, ce functioneaza?

Mesajele tale ca educator, au greutate atunci cand esti credibil. Si devii credibil atunci cand informatiile pe care le dai sunt corecte si concrete. Minciunile, exagerarile, jumatatile de adevar nu te fac credibil, pentru ca cei mai multi tineri au acum acces la diverse informatii. Poate nu la toate, dar suficient cat sa-si dea seama ca nu esti tocmai sincer. Degeaba ii spui unui elev  ca o sa moara daca ia heroina. Pentru ca el stie pe cineva din fata blocului care consuma de doi ani si nu doar ca n-a murit, dar ii merge foarte bine. Ce nu stie esta ca pe langa acel consumator-exceptie care se ingrijeste cum trebuie, exista alte sute care fie sunt morti, fie extrem de degradati sau infunda puscariile. Iar un dealer are grija sa nu-i spuna asta.                          Asa incat, decat sa vii cu mesaje ca “Spune nu!” mai bine le oferi informatii si instrumente ca sa faca fata unor situatii de risc. Pe langa informatii legate de efectele daunatoare, ca sa fii luat in serios, trebuie mentionate si cele benefice, pentru ca ne place sau nu, consumul de droguri are si efecte placute, altfel nu le-ar consuma nimeni. Stim cu totii ca majoritatea tinerilor experimenteaza consumul la presiunea grupului de egali. Colegi de scoala, prieteni din cartier, dealeri, etc. care incearca sa te atraga in circuit. Si pentru ca la varsta adolescentei nevoia de a te integra intr-un grup este foarte mare, multi nu rezista acestei presiuni. Exista insa diferite instrumente, experimentate in principal prin jocuri de rol, care te invata cum sa spui nu, cum sa iei o decizie informata, cum sa faci o balanta decizionala etc. Pentru ca de fapt asupra carui moment ai tu, educatorul putere de influenta? Asupra momentului experimentarii drogurilor. Odata ce experimentarea s-a produs, este doar decizia celui in cauza daca i-a placut, daca mai continua consumul. De aceea decizia de a experimenta sau nu,  trebuie sa fie una neinfluentata de grup si mai ales, informata.

Daca tu ca parinte ai fi intrebat intr-o zi despre cum ai vrea sa incerce copilul tau prima doza de droguri, cel mai probabil ai raspunde ca nu vrei sa consume droguri deloc. Si data totusi el este hotarat? Atunci probabil ca ai vrea sa stie ca e mai putin riscant sa incerce cu marijuana decat cu heroina. Si daca el vrea neaparat heroina, ai vrea sa stie ca e mai putin riscant sa o fumeze decat sa si-o injecteze in vena. Si daca totusi el e convins sa o injecteze, ai vrea sa stie ca e neaparat necesar sa o faca cu o seringa sterila,  altfel sansele de a contracta HIV, Hepatita C sau alte boli transmise prin ac, sunt foarte mari. Sigur, nu sunt lucruri pe care sa le spui cu inima usoara unor copii, insa daca raul e pe cale sa se intample, macar sa fim siguri ca este vorba de raul cel mai mic, indiferent la ce nivel se produce. De cate ori nu s-a intamplat ca discutand cu cate un consumator cu state vechi, acesta sa ne spuna: Ei…daca mi-ar fi zis si mie cineva la inceput toate astea, poate acum nu ajungeam asa de rau sau poate nu ajungeam aici deloc.

Nu exista cale de mijloc pentru a face lucrurile asa cum trebuie. Putem sa cheltuim in continuare bani pe campanii -asa zis- de informare cu mesaje negative si adevaruri trunchiate, putem sa punem poze-sperietoare pe pachetele de tigari in speranta ca le va baga cineva in seama, insa pana nu ne vom lua inima in dinti si nu vom decide ca e cazul si timpul sa vorbim deschis cu copiii nostri si despre lucruri care nu ne plac, fie ca e vorba despre sex, droguri, alcool sau jocuri de noroc, lucrurile nu vor sta mai bine, iar asta se poate vedea in jurul nostru in fiecare zi. Trebuie doar sa fim un pic mai atenti la ele si sa nu trecem nepasatori. 

Written by