Schimbarile codului rutier 2016 pe care trebuie sa le stie toti soferii

Noul cod rutier trebuie aplicat si cunoscut de catre toti detinatorii de carnet. Necunostinta de cauza atrage dupa sine amenzi si sanctionari serioase. Regulile aplicate in functie de sezon sau in anumite situatii de trafic trebuie respectate atat de soferii profesionisti cat si de incepatori, iar pentru a respecta aceste criterii, posesorii de permis trebuie sa cunoasca noile modificari din codul rutier.

Codul rutier 2016 si modificarile pe care le aduce

Soferii agresivi in trafic vor fi sanctionati cu puncte de amenda intre 6 si 8 si chiar pot ramane fara carnet. Modificarea articolului 136 va fi facuta in asa fel incat sa oblige soferii sa adopte o atitudine calma si civilizata in trafic. Soferii nu au voie sa demareze in tromba, sa circule cu viteza la o distanta redusa unul fata de celalalt in scopul agresarii altor participanti la trafic, nu au voie sa foloseasca repetat semnalele luminoase si sonore, este interzisa conducerea unei motociclete sau a unui moped pe o singura roata.

Gesturile obscene, injurii fata de ceilalti participanti la trafic se pedepsesc si acestea cu o amenda de 9 pana la 20 de puncte.

Vorbitul la telefon este strict interzis in trafic. Conversatiile telefonice sunt interzise in timpul sofatului daca dispozitivul mobil nu este conectat la hands free. Incalcarea acestei reguli aduce dupa sine o amenda de pana la 1600 de lei.

Reguli mai putin cunoscute din codul rutier pentru care soferii pot fi sanctionati

Masinile foarte murdare sau autoturismele care intra cu noroi pe roti pe drumurile publice risca sanctionarea acestei fapte cu 9 sau 20 de puncte de amenda. Pornirea masinii cu usile deschise sau deschiderea acestora in timpul mersului se amendeaza cu 630 sau 840 de lei.

Conducatorii auto sunt obligati sa isi echipeze masinile cu anvelope de iarna indiferent de data din calendar in cazul in care circula pe drumuri inzapezite sau acoperite de gheata.

Codul rutier actualizat spune ca soferii nu pot circula folosind anvelopele de vara dupa prima ninsoare si risca amenzi substantiale in cazul in care sunt opriti de politie.

Pentru a nu avea surprize neplacute in trafic in urma incalcarii unor reguli de circulatie care aduc dupa sine sanctiuni severe, este indicata consultarea codului rutier actualizat sau a manualului online Codul Rutier Mura in Gura de pe site-uri de specialitate care cu sunt in conformitate cu legislatia aflata in vigoare.

Written by