Codul lui Da Vinci – Dan Brown

Fie ca esti cititor sau nu, trebuie sa fi auzit de celebra carte a lui Dan Brown, “Codul lui Da Vinci”. La urma urmei, a fost vanduta in aproximativ 90 de milioane de exemplare – fiind una dintre cele mai vandute din toate timpurile – si a fost ecranizata intr-un film de Hollywood care a avut un succes si mai mare, avandu-l pe celebrul Tom Hanks in rolul principal.


De ce “a prins” intr-un mod aproape nebunesc aceasta carte? Pentru ca are de toate – are o intriga genial construita, are mult mister si imbina teme care au legatura cu misterele religiei, conspiratii, istorie paralela. Pentru multi fani ai acestui gen de lucrari, “Codul lui Da Vinci” e o carte-cult.


Autorul a stiut sa speculeze ceea ce multi dintre noi gandim – “mai e ceva ce nu ni s-a spus”. Ideea ca organizatii puternice, precum Biserica, ascund lucruri, nu e de ieri, de azi, ci mai dintotdeauna.
Cand adaugi la asta o adevarata poveste politista, imbinata cu elemente de pericol, aventuri, ai un “cocktail exploziv” care te va lipi de cartea asta. Desi voluminoasa, parca vei simti ca nu mai ai rabdare sa o termini odata, senzatie pe care o vei experimenta si cu una dintre cartile noi ale aceluiasi Dan Brown, "Inferno" .


Secretul Sfantului Graal
Cand profesorul de simbolistica Robert Langdon e chemat in orasul francez Luvru sa ajute la rezolvarea unei crime misterioase care e legata de oamenii Bisericii Catolice si de un mesaj criptat extrem de misterios, el descopera treptat, alaturi de criptografa politiei, Sophie Neveau, unul dintre cele mai mari secrete din istoria omenirii.


Astfel, Sfantul Graal, faimoasa cupa ce ar fi continut odata sangele lui Isus, nu e deloc o cupa, ci o linie a sangelui Mantuitorului care a supravietuit pana in zilele noastre, prin intermediul Mariei Magdalena, cea care nu ar fi fost o prostituata, ci chiar sotia acestuia si mama a copiilor sai.


Descoperirile lor, pe parcursul unei calatorii in care prietenii le devin dusmani si scapa de moarte de cateva ori, par a avea puterea de a schimba cursul lumii si chiar de a distruge Biserica Catolica.
Concluziile acestor descoperiri sunt ca personaje precum Leonardo Da Vinci sau organizatii precum Cavalerii Templieri, dar si dinastii precum a Merovinginilor sunt legate de marele secret al sangelui lui Isus, pentru apararea caruia s-au format organizatii secrete cu rol mondial, inca din cele mai vechi timpuri.


Vei gasi fascinant modul in care se imbina toate aceste lucruri cu povestea lui Robert Langdon si Sophie Neveau, mai ales ca aceasta ascunde, la randul sau, un urias secret.
Finalul e deopotriva spectaculos si te lasa sa vrei mai mult…


O carte controversata
Putine carti au fost atat de criticate precum “Codul lui Da Vinci”, mai ales ca scriitorul sustine ca multe dintre “dovezile” din aceasta carte sunt reale, dincolo de faptul ca personajele si actiunea tin de fictiune.


Felul in care preia vechi teme conspirationiste, unele datand din Evul Mediu, au fost foarte controversate. Mai multe organizatii crestine, istorici, oameni de stiinta si chiar scriitori l-au atacat pe Dan Brown pentru aceasta carte. Ceea ce nu i-a descurajat vreodata zecile de milioane de fani.


Fie ca vei lua drept adevar misterele acestei carti sau doar te intereseaza o lectura cu adevarat “incitanta”, “Codul lui Da Vinci” e o carte pe care trebuie sa o citesti. Iti va stimula mintea si imaginatia.

Written by