De vorba cu Mikey Mouse

Cel mai usor de recunoscut personaj animat din toate timpurile este Mikey Mouse, un soarec cu pantaloni scurti rosii, pantofi galbeni si manusi albe. Succesul sau a fost atat de mare incat a devenit mascota oficiala a Companiei Walt Disney. Ironic, daca luam in considerare faptul ca lui Disney ii era teama de soareci.

La 23 mai 1929 aparea primul desen animat in care Mikey Mouse vorbeste, primele lui cuvinte fiind “Hot dogs, hot dogs!”. Debutul oficial al lui Mikey a fost insa in 1928 intr-unul dintre primele filme de animatie cu sonor sincronizat, scurt-metrajul   Steamboat Willie. Era de fapt al treilea lui film, dar primul care a fost prezentat publicului. Cariera lui numara peste 130 de titluri, de la filme scurte la cele de lung metraj sau seriale. De asemeni, a aparut in reviste de benzi desenate si jocuri video si este unul dintre principalele personaje din parcurile tematice Disney.

Numele ales initial de Disney era Mortimer, dar a fost schimbat la insistentele sotiei sale. El este si “vocea” lui Mikey, iar ulterior si a lui Minnie, pana in 1946 si apoi ocazional, rolul fiind apoi preluat de Jimmy MacDonald si, din 1983, de Wayne Allwine. In prezent Bret Iwan este cel ce da viata celebrului personaj. Vocea este poate cel mai distinct element al lui Mikey, tonul acela timid-pitigaiat facandu-l foarte indragit de cei mici si mari deopotriva.

Alaturi de Mikey, cateva alte personaje au format un grup de mare succes, ce s-a consolidat in timp. Iubita sa, Minnie, Pluto, cainele sau, si cei doi prieteni de nadejde, Donald Duck si Goofy il insotesc frecvent, chiar daca ii intalnim si ca personaje de sine statatoare.

Succesul de care s-a bucurat Mikey Mouse a fost asigurat si de transformarea lui intr-un produs. Se vand jucarii de plus, ceasuri si jocuri video cu imaginea simpaticului soarec, iar notorietatea a crescut exponential odata cu expunerea.

Totusi nu poate fi negata valoarea lui ca personaj animat. A primit nu mai putin de zece nominalizari la Oscar pentru film animat de scurt-metraj, iar in 1978 a primit propria sa stea pe Hollywood Walk of Fame.

Written by