Tulcea- intre istoria milenara si Rezervatia Biosferei Delta Dunarii

Orasul Tulcea, municipiu de resedinta si cel mai mare oras al judetului Tulcea este situat  pe 7 coline din Dealurile Tulcei, la o altitudine de 30 metri, pe o vatra a carui inceput dateaza din perioada culturii Gumelnita. Tot pe asezarea de astazi a orasului Tulcea, a existat acum mai bine de 2000 de ani, asezarea greaca Aegyssus, apoi portul si orasul roman, din secolul I si al II-lea d.Hr, continuand cu orasul Tulcea din perioada lui Mircea cel Batran. Astazi, Tulcea este considerat un oras industrial, port pentru navele de pasageri sau pentru cele care transporta produse industriale, dovedind prin pozitia sa si accesibilitatea sa, atat de pe mare, cat si de pe Dunare, un mare avantaj comercial.

            Prima atestare documentara a orasului Tulcea dateaza din anul 1506.

            Toponimia orasului se pare ca ar proveni din cuvintele tul, care inseamna olana, caramida si cuvantul cea, care insemna pamant, denumire data datorita preocupariilor locuitorilor, care aveau ca materie prima caramida.

            In timpul stapanirii otomane, intre anii 1420 si 1877, orasul cunoaste un declin major, urmand sa isi revina abia odata cu deschiderea canalului Sulina. In perioda dintre anii 1840 si 1859, orasul a fost colonizat si de populatia de origine germana, devenind cunoscuti sub denumirea de germani dobrogeni. Acestia vor locui la Tulcea pana in anul 1940, an in care vor fi mutati in Germania nazista, sub sloganul Acasa in Reich.

            Ce poti vizita in Tulcea?

            Muzeul de Etnografie si Arta Populara se afla pozitionat pe locul fostului sediu al Bancii Nationale a Romaniei din Tulcea. Cladirea in care se afla acest muzeu a fost construita in perioada interbelica, intre anii 1924 si 1927. Muzeul adaposteste peste 8000 de piese, colectii de arta populara, port popular specific zonei dar si o impresionanta colectie de foto-documente.

            Muzeul de Istorie si Arheologie  adapostete peste 90.000 de piese arheologice care reflecta istoria localitatii, dar si a Dobrogei de Nord, din Antichitate si pana in Evul Mediu, alcatuind un impresionant patrimoniu arhitectural. Pisele expuse la muzeu sunt organizate pe colectii: ceramica, bronzuri, piese sculptate, podoabe, dar si obiecte crestine si paleocrestine. In fata muzeului este amplasat un monument, fondat in anul 1899. Materialul folosit pentru constructia obeliscului a fost granitul de Bavenno, avand o inaltime de 22 de metri si  a fost realizat intr-un atelier din Milano. Statuile din bronz, Dorobantul si Vulturul, cu o inaltime de 5 metri, au fost realizate intr-un atelier din Venetia.

            Muzeul de Stiinte ale Naturii Delta Dunarii a fost deschis prima data pe data de 8 iulie 1964. Acesta este amplasat intr-un edificiu, considerat monument de arhitectura pentru decoratiunile sale exterioare si interioare. Sediul muzeului a fost construit la sfarsitul secolui al XIX-lea si a apartinut armatorului grec, Alexandru Arramidis. Muzeul adaposteste peste 66.700 de piese de botanica, entomologie sa ornitologie, la care se adauga o colectie de peste 200 organisme acvatice vii, reprezentatnd crustacei, pesti si reptile.

Unul dintre motivele pentru care muzeul trebuie vizitat este prezentarea unor specii rare si reprezentative pentru flora si fauna Rezervatiei  Biosferei Delta Dunarii, dar si modul de formare si evolutie  geomorfologica a Deltei Dunarii.

            Trasee care includ Rezervatia  Biosferei Delta Dunarii

  1. Tulcea Canalul Mila 35- Garla Sireasa- Garla Sontea- Canalul- Dunarea veche- Mila 23- Crisan-Maliuc- Tulcea este un traseu care ofera turistilor zone pitoresti, de o rara frumusete, peisaje de stufarii, cu nuferi, salcii dar si numeroase specii de pasari.  Accesul se face numai cu barcile. Tot aici exista si primul Centru de Informare si Educare deschis pe teritoriul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. Centrul pune la dispozitia turistilor informatii despre Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, dar si filme care prezinta evolutia sa.
  2. Tulcea- Canalul Litcov- Canalul Crisan- Caraorman- Hotelul Lebada- Tulcea in care se traverseaza Canalul Litcov, purtand numele celui care l-a facut, un pescar pe nume Litcov, care ar fi sapat acest canal cu hortetul, in cautarea unor balti mai bogate in peste.
  3. Murighiol- Canalul Dunavat- Canalul Dranov- Golful Holbina- Lacul Razim-Gura Portitei. Acest traseu are ca punct de plecare comuna Murghiol, situata la aproximativ 44 kilometri de Tulcea pe sossea si 53 de kilometri pe apa. Toponimia acestei localitati, Murighiol, provine din limba turca, de la murughiol care inseamna lac violet, denumire data datorita nuantei liliachie pe care o are apa lacului. Urmatorul punct turistic este Canalul Dunavat, care leaga Bratul Sfantul Gheorghe de Lacul Razim. Urmeaza complexul lagunar Razim-Sinoe, aflat in extremitatea sudica a Deltei Dunarii, fiind totodata cel mai mare complex lagunar din Romania.
  4. Jurilovca- Gura Portitei  traseu in care turistii pot vedea si admira casele lipovenesti, care sunt construite dupa o anumita traditie de catre pescarii lipoveni, care au populat aceasta zona, incepand cu secolul al XVIII-lea.

 

Cum poti ajunge in Tulcea?

Tulcea este situata la 52 de kilometri de Braila, 83 de kilometri de Bucuresti, via Harsova DN2, 126 de kilometri de Constanta si aproximativ 113 de kilometri de Galati.

In Tulcea exista doua gari: Tulcea Marfuri si Tulcea Oras. Din Tulcea Oras pleaca zilnic doua perechi de trenuri Regio spre Constanta si o pereche de trenuri Interregio spre Bucuresti.

 

Ce nu trebuie ratat in Tulcea?

  1. Preparatele din peste gatite chiar pe marginea apei de catre pescari.
  2. Traseele turistice care includ Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, care se pot face numai cu barca.
  3. Acvariul de la Muzeul de Stiinte ale Naturii Delta Dunarii.
  4. Arhitectura specifica lipoveneana.

Surse foto:

www.obiective-turistice.org

www.directbooking.ro

www.mediu-curat.ro

www. tulceacity.olx.ro

Written by