Aparitia noilor norme BNR va creste rata de accesare a creditului Prima Casa 4 ???

  Pe fondul mediatizatei instabilitati economice la nivel mondial BNR vine sa faca ordine in “rafturile” financiare ale romanilor. Binecunoscutul si atent speculatul apetit al romanului pentru consumul excesiv de bani va primi o palma serioasa. Si de acest lucru este nevoie, deoarece cultura riscului financiar este prea putin studiata in casele romanilor. Se cheltuie mai mult de cat se castiga iar deficitul financiar este acoperit, in special, prin creditul de consum.  
Criticam, criticam si iar criticam ! E lucrul cel mai simplu si intotdeauna cel care primeste palma dupa ceafa e cel mai mic, adica clientul. Dar am putea sa ne intrebam si altceva : de ce nu s-a gandit la acest fenomen fratele mai mare?? Deoarece el este cel care face regulile jocului. E inconjurat de specialisti, si mai ales psiho-sociologi, care inteleg foarte bine mintea omului si intuiesc comportamentul maselor in fata unui tsunami de produse din cele mai noi si mai diferite, la care nici nu visam cu mai mult de doua decenii in urma, sau a posibilitatii de a se improprietari cu terenuri si apartamente. Dragostea pentru pamant e de inteles si e foarte bine descrisa in “Ion”, caci fiecare dintre noi ne tragem dintr-un soi de Ion, iar cea de apartamente de “Raposatu’”. El le atribuia gratuit. Tot ce trebuia sa faci era sa muncesti. Simplu nu ? Si apoi e in sangele romanului sa fie proprietar ! Foarte bine ! Macar ramai cu ceva dupa 30 de ani de plata.
Asadar, ce a lipsit? Regulile ! Disciplina ! Si aceasta pentru ca la noi “merge si asa!”. Piata creditarii a fost la liber. Cursa creditarii a fost acerba. Gradul de indatorare nu era o problema. Fiecare plusa mai mult de parca Romania era o masa mare de poker. Si cred ca aceasta comparatie e foarte buna, deoarece, la final, intr-un joc de “noroc”, cel care face regulile castiga. Cel putin asa se lauda unii manageri de top care-si exprima extaziati multumirea ca a pus la treaba, pentru treizeci de ani, cateva generatii bune de romani. In realitate scorul este egal : ei castiga bani si romanii si-au implinit un ideal, sa-si achizitioneze o locuinta. Arbitrul in acest meci este statul, care si el castiga din impozitarea veniturilor marilor institutii financiar- bancare care si-au creat vaste retele la nivel national si, implicit, au creat locuri de munca. Prin urmare, situatia nu e rea deloc. Toate cele trei parti implicate castiga.
Pentru a merge mai departe in acest trio castigator statul a creat si pus in miscare un angrenaj numit Prima Casa. Aflat la a patra generatie, acest program a resimtit o scadere a numarului de solicitanti pe fondul degradarii continue a situatiei economice. Semn ca cineva nu-si face lectiile bine fapt ce duce la pierderi enorme pentru unele parti implicate in program. Degeaba ai program daca nu-l poti folosi cu maxim de randament iar Solutia BNR de a iesi cu noi norme in piata vine sa contracareze, sau poate doar sa diminueze, din timp efectele negative ale situatiei financiare mondiale asupra Romaniei.
Unii analisti considera ca aceste noi norme (ex: avans 30% pentru creditele de achizitie in euro si 40% pentru restul valutelor straine) vor avea ca prim effect in piata de creditare cresterea interesului populatiei pentru programul Prima Casa, avand in vedere. Total eronat din punctual meu de vedere, cel putin pentru primul semestru dupa intrarea in vIgoare a normelor. Reactia BNR este mai degraba un semnal de alarma iar cei care au urechi de auzit trebuie sa ia masuri in consecinta. Se va inregistra o crestere a interesului populatiei pentru programul Prima Casa abia dupa ce preturile apartamentelor vor scadea foarte mult, din nou, dupa cum se asteapta unii!  De parca ar mai avea unde sa mai scada ?! Mancarea se scumpeste si apartamentele se ieftinesc si uite asa cu o caruta de morcovi maine poimaine iti cumperi locuinta pe Magheru. Una peste alta, motoarele vor porni greu in 2012 si, prin urmare, speranta e tot in primul ghiocel, unul magic , de altfel, cu care speram sa se faca primavara.
Reactia arbitrului trebuie sa fie clara si rapida. Nu impozitarea excesiva este SOLUTIA potrivita. Injumatatirea si chiar scutirea de anumite taxe si impozite au ca prim effect explozia pietei de munca . Mai multi antreprenori inseamna mai multi bani la buget, mai multi angajati inseamna randament si profitabilitate si, implicit, mai multi bani la buget. Lucrurile sunt simple insa avem nevoie de CARACTER.

 

Written by