Parintii nostri au fost tolerati in tara lor

 

… imi spune un batran intelept pe care l-am intalnit in  drumul meu prin Transilvania. E un adevar ce te loveste, mai uite decat un pumnal, drept in inima. Si realizand cat adevar este in vorbele sale, lovitura se repeta din nou si din nou pentru fiecare palma de pamant din tarisoara asta ! Si se repeta si astazi! Si atunci, noi ce viitor avem?  

 

Slugarnicia liderilor si atitudinea defensiva a oamenilor din popor au favorizat, veacuri la rand, instaurarea unor regimuri opresive.  Ne-am aplecat in fata tuturor pentru a fi acceptati in cercurile politice europene. Am acceptat masuri si am indurat nedreptati pentru a castiga asa zisa recunoastere internationala. Si toate acestea se intampla, repet, ca urmare a lacomiei unor neispraviti care nu constientizeaza ca mai presus de orice avutie sta respectul pentru tara si neamul din sanul caruia, in fond, au luat nastere. Suntem dezbinati de orgolii si orbiti de putere. Insa puterea, atunci cand ai tai nu te sprijina, vine de acolo de unde interesul pentru valorile culturii autohtone este nul. Te aliezi cu nulitatea, ESTI NUL ! Si anulezi orice sansa a poporului tau la RESPECT !

Ne bucuram de reusita fratilor nostri dar nu suntem in stare sa-I rasplatim. Ne risipim eforturile in colturile lumii si nu suntem lasati sa construim, asa cum ne dorim, o natiune puternica. Avem totul si, totusi, nimic. Si, chiar si asa, din nimic, gasim forta de merge mai departe. Suntem chinuiti ! Este destinul unui popor care a dat lumii valori incontestabile. Este tara in care s-a descoperit, de curand, cea mai veche scriere din lume. 7500 de ani de istorie scrisa. 7500 de ani care s-au scurs de cand la Tartaria, in Arcul Carpatic, inaintasii nostri au pus bazele culturii europene. Si daca va intrebati cum este posibil acest genocid, raspunsul il aflati intr-una dintre zicatorile populare : “Ai uitat de unde ai plecat !”.

Bogatia lingvistica, operele oamenilor de cultura si de stiinta vor fi intotdeauna marturia valoroasei noastre mosteniri genetice. Suntem bogati, suntem invidiati, dar, la varf, suntem dezbinati. Este pecetea de care nu vom scapa prea curand. Este neajunsul pe care TREBUIE sa-l stapanim ! Altfel, suntem propriii nostri dusmani!

Analiza contemporana ne dezvaluie un adevar greu de suportat : efectele ultimei ere glaciare a culturii romane inca se fac simtite. Nu reusim sa ne regasim ritmul. Invatamantul este act de comert, o mare parte dintre dascalii au fost transnformati in simpli perceptori iar Moromete a devenit confuz ! Cocosila, de asemenea ! Insa el, tragand plictisit din tigara, macar are o replica : “Baaa ! Daca esti prost, esti prost!”. Problema e ca nimeni nu-l crede. Si atunci, ce ne facem cu prostii ?? 

Written by