Prostia la rang de Arta

         Intr-o Romanie debusolata si dezbinata, plina totusi de arhicunoscutii si deja preamult umflatii "boieri" locali, personaje pe care lesne le-am putea denumi "arhiepiscopi", daca ne gandim ca singura religie este banul, isi croieste drum, cu greu, ideea de schimbare, de reorganizare.
         Toata lumea invata management pe bani grei insa la final prostia invinge. Din prostie, atunci cand dai piept cu realitatea, te ia valul, ti-e frica sa nu gresesti si iti sprijini cele doua emisfere adipoase intr-o mare leguma portocalie, mai ceva ca Bucur in toiag admirandu-si carliontatele. "Ce sa fac ? Nu te inteleg !  aaa… las´ca merge si asa! Las-o asa !" He heeee dragii mosului, timpul trece, leafa meeeerge, burtica cresteeee si te trage in fata , in fata patutului ca de : Fie boerul cat de mic dupa masa doarme un pic! Si imi vin in minte cuvintele celei care m-a invat ce e lumea : "Dormi ai ?! Dormit-ai somnul cel de veci! Si mie cini-mi pazasti ogoru´?" il apostrofa, cu mainile-n solduri, bunica pe paznicul de rand.
         Concluzia e ca nu suntem responsabili si nici nu ne sprijinim unul pe celalalt. La nivel macro se numeste Romania! O tara din care toti ne hranim insa de care nimeni nu are grija!

            Fac o paranteza si imi aduc aminte ca, un pensionar retras la vatra in satul bunicilor, avea o vorba : "Romanii sunt hoti si popii toti!" Ha ha ha si cata dreptate avea ! Caci, Preasfintia sa, preia suplu parohia impingand o Dacie supertunata cu gauri de rugina in tabla cat pumnul de mari si pleaca rotund spre cele Sfinte la bordul unui jerpelit de Mercedes C Class in timp ce toti in jurul lui platesc pomene, acatiste si "lucrari" pentru o viata cu ciorapi negauriti in calcaie. Vai vai vai ce viata frumoasa ai mai romanule ! Doamne miluieste! Doamne miluieste! Doamne miluieste! Cred ca mai avem putin pana atunci cand vom face crucita, gandindu-ne la paine bineinteles, rostind : Da-ne Doamne una asa de lunga si asa de lata ! Caci la cata foame e in saraca tara bogata iti vine sa-i legi pe toti intr-o hora a prostiei. Amin!

            Asa ca reorganizarea administrativa trebuie sa se faca simultan si printre sutane. Ei traiesc in lumea lor si cineva trebuie sa-i readuca la viata, printre noi! Si ma exprim asa bland deoarece mai exista printre ei  si exemple demne de urmat. Povestind despre ispravile "Parinteilor" imi vine in minte imaginea pe care mi-a imprimat-o vizita pe care am facut-o impreuna cu sotia mea la Orfelinatul Spitalului de Copii de pe bulevardul Lacul Tei. Toti isi intindeau instinctiv manutele spre noi pentru a-i lua in brate. Au nevoie de caldura! Cele doua sacose cu hainute abia le-au ajuns asistentelor sa-i imbrace. I-au imbracat pe loc pentru ca ale lor erau mici, vechi, rupte si o duceau greu chiar si cu scutecele de unica folosinta. Nici un "Parintel" nu s-a ostenit sa-i viziteze, sa le asigure mai mult decat minimul pentru ca acesti copii nu au cel mai important lucru in viata: parinti. Si atunci e adevarat! E o adevarata Preafericire! Iar turma de "Parintei" paste pe o alta pasune! Am inchis paranteza.

              Reorganizarea preconizata, daca se va intampla, ii va lasa pe multi cu hainele mult prea mari. Vor slabi cu siguranta pe fond nervos. Doar isi vor pierde scaunul de care se tin cu atata inversunare. Vom vedea si alte efecte ale acestei schimbari iar unul dintre ele ar putea fi incheierea unor parteneriate economice si culturale la nivel regional, mult mai usor de gestionat.
                Spre exemplu Primul pas pe care-l va face Regiunea Moldova va fi sa incheie un parteneriat cu R.P.Chineza bazandu-se pe forta de penetrare a produselor chinezesti pe pietele regiunii la acest moment dar si pe asemanarile lingvistice. In Cetatea de Scaun a Moldovei toate marfurile din vestitul bazar sunt "lee". 5 lei jucarii-"lee", 10 lei cureli-"lee", 20 lei genti-"lee" si exemplele pot continua. Bine aprovizionati, comerciantii dau zor pentru a stange un cheag numa´bun de trimis odraslelor din capitale (Iasi, Bucuresti, Timisoara, Cluj etc).

                Asa arata Romania! Productie ZERO, import MAXIM si absolventi de studii superior platite vanzatori in mall. E trist si-n acelasi timp comic. Radem de Prostia noastra si ne simtim bine!

                Astept si opiniile voastre pe marginea acestui subiect. Ma intereseaza cum vedeti voi Romania de maine si ce solutii
aveti pentru o viata fara grija zilei de maine.

Written by