Vrem camere de supraveghere in toata Romania

Reteaua sociala “Cartea Fetelor” – o traducere mot-a-mot a retelei FaceBOOK nu are nimic in comun cu libraria sau biblioteca scolara. Cartile de BAC nu au nimic in comun cu FaceBOOK-ul. Si totusi, BACALAUREAT 2011 a scos la iveala un adevar previzibil. Tinerii de azi invata cu internetul despre internet, cumpara „pixuri inteligente” si „sisteme de copiat’’ ca o adaptare in genul Robotzii la tendintele hi-tech ale societatii, stau pe facebook la „meditatii online’’, chat-uiesc pe mess despre ultimele „subiecte” din lumea Bacalaureatului si schimba poze pe Flickr cu si despre colegi.

O fi Funeriu cum o fi. Nu sunt aici sa scriu invective la adresa lui. Sunt si profesorii cum sunt. La banii lor ii inteleg. Dar nimeni nu poate acuza doar elevii pentru spiritul pur romanesc in care au actionat la examenul de BAC. Pe sistemul „las-o ba ca merge asa”, elevii din Romania au tratat examenul de Bacalaureat asa cum si cei ce conduc trateaza institutiile publice.

Cand traim in tara in care „nu-i prost cine fura, e prost ala care se lasa furat”, normal ca rezultatele in genul BAC 2011 par de necrezut.

Profesorii nu mai puteau face fata la ultimele tehnologii in materie de copiat si daca sunt facultati care si azi scot doctori si ingineri pe banda rulanta, trebuia oprit undeva robinetul de la „Cornul Abundentei” al educatiei. Ideea pe cat de simpla si tardiva pe atat de reusita. Mai mult decat atat, statisticile au aratat clar: Unde nu s-a filmat, elevii au trecut de Bacalaureat, unde s-a filmat, s-a pus cruce la viitorul lor studentesc in cluburi de noapte si baruri de zi.

Nu are rost sa mai cautam vinovati. Noi insine suntem vinovati. Noi ca tara care promovam emisiuni in genul Show Pacatos, Nora pentru Mama, Iubiri interzise si alte prostii. Noi ca natiune care promovam „VIP-uri” precum Fernando, Pepe, Oana Zavoranu, Irinel, Daniela Crudu si Adelina Pestritu, vedete care interpelate acum ceva vreme despre ce reprezinta Ziua Nationala de 1 Decembrie au dat din umeri si s-au uitat la operatorul TV ca gasca la lemne.

Intr-o tara unde Becali, Borcea, Vanghelie, Minune, Vijelie si alti minunati arunca cu banii in stanga si in dreapta ca sa completeze lacunele neuronale, e normal ca si elevii sa isi doreasca o viata usoara fara prea multa carte si bataie de cap. Cand au smartphone-uri, iPod-uri, iPad-uri, wireless, gadget-uri, internet si google, de ce sa se mai streseze cu examenul de Bacalaureat!?

Urmatoarea intrebare legitima care se pune ar fi: Cum ar fi daca publicul larg ar avea acces la camerele de filmat din Parlament? Din Senat? De la Guvern? De la Camera Deputatilor? Cum ar fi sa se puna camere de supraveghere in fiecare institutie guvernamentala, in fiecare birou ocupat de persoane platite din bani publici? Oare cati dintre acei ce vor fi filmati vor mai lua spaga? Vor mai cere spaga? Oare cine ar mai fura din banii publici? Cum ar fi? Funeriu daca tot a facut o revolutie sa o faca pana la capat. Sa monteze camere video in fiecare sala de examen studentesc, dar sa monteze camere si in fiecare institutie guvernamentala. Sa avem camere de filmat in toata Romania! Asta e fantezia mea!

Written by