Drama unor copii de 8 ani

 

The Boy in the Striped Pyjamas sau Baiatul in pijamale vargate (2008) – dupa regia lui Mark Herman, este o ecranizare care garantat te va impresiona.               

Tema?

Una cu care te-ai mai intalnit, dar tratata dintr-o alta perspectiva. Cea mai mare drama a omenirii, Holocaustul – de data asta vazut prin ochii a doi copii, un german si un evreu. Desi predestinati sa aiba existente total opuse, acestia isi unesc drumurile si au puterea de a ramane prieteni chiar si inaintea camerei de gazare.

Subiectul?

Protagonistul Bruno (Asa Butterfield) este un baietel de 8 ani si fiul unui ofiter german. El afla intr-o zi ca trebuie sa se mute, cel mai mare regret al sau fiind acela ca trebuie sa isi paraseasca prietenii. Ce nu stie Bruno, este ca tatal sau, ofiterul Ralf (David Thewlis- cunoscut din Harry Potter), conduce un lagar de concentrare, si nu o ferma. Nazistul ii interzice copilului sa vorbeasca cu necunoscutii (evreii) si sa treaca de imprejurimile casei. Dar Bruno tanjeste dupa prietenie si dintr-o joaca incepe sa exploreze Aushwitzul. Aici il intalneste pe Shmuel (Jack Scanlon), un suflet nevinovat imbracat in pijamale vargate, evreu de o varsta cu el si mai matur decat intreaga armata germana. Asa incepe o prietenie adevarata, care leaga doi copii ce impart aceeasi spaima si acelasi traseu: camera de gazare.

De ce sa il vezi?

Filmul impresioneaza de la inceput pana la sfarsit. Mentalitatea impusa tinerilor germani, ura pentru evrei cultivata inca de la varste fragede, te misca. De retinut este reversul medaliei din deznodamant. Acest film te va face sa plangi. 

Written by