Michael Clayton

FOTO: flickr.com

Filmele complexe si distorsionate uman reprezinta o caracteristica a lui George Clooney.
Clooney este Michael Clayton, un om despre care nimeni nu stie exact cu ce se ocupa.
Specifica pentru statutul lui este o replica din film: “Toti politistii cred ca esti avocat. Toti avocatii cred ca esti un fel de politist.”
Clayton este, dupa cum se autoidentifica profesional, un “janitor” – adica un om de serviciu, un ingrijitor.
Clayton e omul pe care il suna doar cine nu-si permite o alta iesire din belea, e omul pe care il suni in caz de forta majora si e omul al carui numar e  doar in agendele celor mai puternici oameni din avocatura americana.
El este omul al carui numar il vor toti, dar pe care nimeni nu vrea sa-l apeleze.
Clayton e esenta legislatiei americane. Stropul de uman intr-un sistem legislativ cinic.
Filmul propune o poveste foarte bine gandita. E vorba de un proces de trei miliarde de dolari in care firma lui Clayton reprezinta apararea pentru UNorth, o firma de ingrasaminte toxice.
Aici intervine Tom Wilkinson si personajul lui, Arthur Edens. Acesta e seful apararii UNorth si are o cadere nervoasa care complica situatia. Edens cedeaza nervos cand intelege ca proiectul UNorth pe care il apara poate deveni un “sistem de livrare a cancerului in casele americane”.
Firma de avocatura il trimite pe Clayton ca “janitor” si lucrurile capata implicatii banesti, profesionale si umane uriase.
Rolul pe care actorul britanic Tom Wilkinson il cladeste atrage toate trairile si vorbele de lauda. Poate cel mai intens moment al sau este monologul greoi, insa uluitor dupa ce-l patrunzi, din incipitul filmului. Monologul il gasiti aici.
Michael Clayton ii mai are in distributie pe Sydney Pollack, Michael O’Keefe si Tilda Swinton. Cea din urma a castigat Oscarul in 2008 pentru Cea mai buna actrita in rol secundar, un premiu fara o motivare solida in interpretarea actritei. In acelasi an, filmul a mai primit alte sase nominalizari la Oscar, printre care Cel mai bun actor in rol principal (George Clooney), Cel mai bun actor in rol secundar (Tom Wilkinson) si Cel mai bun regizor (Tony Gilroy). 2008 i-a mai adus lui Michael Clayton patru nominalizari la Globul de Aur.
Filmul a avut premiera romaneasca in 22.02.2008, la cinci luni dupa premiera mondiala din New York.
In cinematografele romanesti, Michael Clayton a atras peste 13.400 de spectatori care au platit in jur de 231.000 de RON (aproximativ 94.700 USD), conform Cinemagia.ro.
Filmul a dispus de un buget de circa 25 de milioane de dolari si a avut castiguri de aproximativ 49 de milioane USD in Statele Unite ale Americii, la aproape sase luni de la premiera.

Written by