Am o idee – un film cu o istorie de 30 de ani

"Am o idee" este un film in regia lui Al. G. Croitoru, o personalitate marcanta a Cinematografiei Romanesti. Pe langa titlurile onorifice pe care le are mai putem adauga filmele de lung metraj, scenarii proprii si distintii cu peste 20 de premii nationale si internationale. 

Filmul este povestea unei echipe de fotbal a unui orasel care este retrogradata si ajunge in divizia a treia…asa ca, un gol al oricaruia dintre jucatori, natural, o va readuce in divizia a doua. Capul acestei “operatii” este Tovarusul Zmeu (Petre Gheorghiu) care “are o IDEE” de fiecare data cand este nevoie.

In loc de un antrenor, angajeaza patru antrenori ( Dem Radulescu, Geo Saizescu, Stefan Tapalaga si Cornel Revent) ) si infiinteaza clubul FEMINA (Stela Popescu, Vasilica Tastaman, Rodica Popescu Bitanescu, Anda Caropol, Melania Carje, Camelia Zorlescu) din sotiile jucatorilor pentru a sprijini bunul demers al fotbalistilor atat la antrenamente cat si acasa.Cand totul e gata, o “comisie” (Aristide Teica) soseste din capitala la o petrecere si pentru a vedea cat de mult oraselul este angajat la promovarea echipei de fotbal. Sfarsitul va fi dramatic, dar si in acelasi timp, plin de amuzament pentru audienta.

Filmul a fost interzis in Epoca de Aur. In 1981, dupa Premiera fulminanta, cu o sala arhiplina. Dupa 30 de ani, la acelasi Cinema Scala, ‘ AM O IDEE” renaste si revine pe marele ecran, iar de aceasta data nu va mai fi interzis. 

“Am o idee”este atestarea celui mai vizibil effort din cinematografia romaneasca de pana acum in ceea ce priveste densitatea de gaguri (cand organice cand mecanice) pe centimetrul patrat de pelicula impresionata, marturisind fara putinta de tagada inventivitatea creatorului, regizorul AL.G.Croitoru.” (Florian Potra- critic de film).

 

http://www.youtube.com/watch?v=ZptbNp4n62g

Written by