In lumea lui A fost odata, povesti fascinante cu actrita Claudia Motea la TVR2

Incepand din 12 mai, ora 10.00, fascinantele peripetii ale celor mai indragiti eroi de poveste sunt oferite copiilor, de actrita Claudia Motea, la TVR 2 in emisiunea de teatru pentru copii “A fost odata…”. Despre copilarie, despre nevoia de aventura si eroi in viata fiecarui copil, dar si despre un proiect de care generatia actuala de copii are atata nevoie, ne vorbeste chiar amfitrioana acestei emisiuni speciale, actrita Claudia Motea.         

1. Spuneti-ne mai multe despre cel mai nou proiect al dumneavoastra, emisiunea de teatru pentru copii „A fost odata…”. Ce aduce ea nou?

            Intra-adevar , emisiunea de teatru pentru copii „A fost odata…” este cel mai nou proiect al meu.  Astept cu bucurie, dar si cu mare emotie debutul acestei emisiunii serial ce va fi la TVR2, duminica 12 mai 2013, la ora 10.00 dimineata. Cred ca aceasta emisiune are o tinuta demna de a aduce  un suflu artistic proaspat in Televiziunea publica romana. In primul rand, ma refer la o formula noua de prezentare a unor povesti fascinante, cunoscute sau mai putin cunoscute de copii, cu prezenta unor actori, care nu numai povestesc, ci ii aduc pe copii sa interpreteze rolurile personajelor cu o credibilitate uimitoare. Actiunea acestui TV Show se petrece intr-un spatiu cu totul special. Spatiul magic creat in magazia de costume a unui teatru este un spatiu ludic, un spatiu ce exista in imaginatia fiecarui copil caruia ii place atat de mult sa se joace si sa creada in povesti. In plus, eu vin cu toata experienta mea de actor si educator si ma las alaturi de ceilalti actori manuita de bagheta  plina de maiestrie a regizoarei artistice, Luminita Iordanescu.

2. Cum a inceput aceasta colaborare si mai ales cum a luat nastere acest proiect?

            Proiectul a fost zamislit de mine in colaborare cu doi prieteni dragi, Luminita si Radu Iordanescu, regizori si producatori ai TVRului. Stiind ca in grila de programe a televiziunii, de fapt a intregilor televiziuni din Romania, este un deficit de emisiuni pentru copii, ne-am gandit ca propunerea unui asemenea proiect va fi de bun augur. Este imperioasa nevoia de teatru pentru copii, teatrul fiind un mijloc atat de fidel de educatie cultural- artistica a copiilor. 

3. De ce o emisiune pentru copii? Ati mai interpretat roluri in piese pentru cei mici?

            Se spune despre copilarie ca este „inima tuturor varstelor”. Copilul din noi ne tine intr-o forma vie, sprintena, agila la tot ceea ce e nou, contemporan, la zi. Am locuit timp de 12 ani in America de Nord, mai precis in Canada (London si Toronto) si in Statele Unite ale Americii in Los Angeles, unde mai bine de 5 ani am predat copiilor Drama intr-un sistem privat „Montessori”.  Am creat numeroase evenimente artistice pentru copiii din scoli, impreuna cu ei, evenimente  care au fost apreciate de publicul nord-american. De asemenea, fiind fascinata de povestile unui renumit scriitor de literatura pentru copii, Robert Munsch, universul magic al copiilor si-a deschis si mai larg portile catre mine. Sunt nespus de bucuroasa, ca recent, obtinand drepturile de autor pentru opera lui Munsch, voi putea publica si chiar produce in limba romana, povestile minunate ale acestui scriitor.

4. Cum este echipa de realizatori ai emisiunii si care sunt punctele in comun care v-au facut sa lucrati impreuna?

            Realizatorii emisiunii sunt Luminita si Radu Iordanescu, alaturi de care ma aliez nu numai in postura de coleg, cat si de prieten. De fapt, acum se sudeaza relatia de prietenie si de colaborare pe plan profesional. Sunt doi oameni profesionisti in adevaratul sens al cuvantului pe care-i pretuiesc. Am filmat primul episod  „Hansel si Gretel” in Studioul 1 al Televiziunii, mai exact acolo unde se filmeaza mult indragita emisiune „ Odata in Viata”. Au fost cinci cameramani, un scenograf plin de dibacie, Nicoleta Petrovici, regizorul de montaj, Gini Ignat, tot timpul cu o voce calda si prietenoasa si plin de rabdare (constientiza atat de bine ca se lucreaza cu copii!). N-o pot uita pe  talentata regizoare, Anca Puscas, care in acest proiect semneaza sub rolul de consultant artistic. Toata echipa a avut o atitudine pozitiva, deci , de la directorul de imagine pana la costumiere si machieuze, pot spune „so far, so good”.

5. Cum credeti ca va fi primita emisiunea in randul celor mai mici telespectatori? Credeti ca va trebui sa depasiti cateva obstacole, mai ales ca cei mici sunt obisnuiti mai mult cu eroii din lumea virtuala?

            Eu sper din suflet ca aceasta emisiune sa aiba un ecou profund in inimile telespectatorilor mici si mari. Emisiunea, prin conceptul ei inedit, regizoral si scenografic, se adreseaza unui public mai larg, incluzand si lumea parintilor si bunicilor. Este o emisiune care se bazeaza pe improvizatie si elemente de decor care sa intregeasca ideea de teatru prin conventie. Stim ca o  poveste nemuritoare este iubita atat de copii cat si de bunici. Doresc ca emisiunea noastra sa aiba durata si un destin frumos. Normal ca exista o suita de obstacole, dar cred ca pe langa daruirea si credinta noastra, daca vom avea si acel dram de noroc, va fi bine.

6. Cum sunt alese povestile care vor fi interpretate pe micul ecran, ele vor fi atat din literatura romana cat si din literatura universala? Ce tipuri de eroi vreti sa promovati in randul celor mici?

            Scenariul fiecarei povesti este scris de Ion Puican. In general, venim cu propuneri de povesti, luam o hotarare impreuna, iar apoi, Ion Puican isi sufleca manecile, isi ascute mintea  si trece la condei. Imi place mult cum scrie! Vrem sa cuprindem o paleta cat mai larga de povesti din literatura pentru copii. Eroii pozitivi din povesti vor fi dati de exemplu , iar totdeauna, forta binelui va invinge forta raului . In fiecare poveste, exista si un personaj negativ, care tot timpul va fi jucat de Ionut Antonie, un actor foarte talentat de la teatrul Ion Creanga. Pe Ionut l-am ales pentru aceasta emisiune dintre multi alti actori buni, printr-un vot unanim.   

7. Cum se va desfasura emisiunea si cum va fi sa interpretati in fiecare saptamana alt rol?

            Emisiunea va fi in fiecare duminica dimineata de la ora 10.00 la 10.30. Fiind amfitrioana emisiunii, am un rol stabil , Costumiera. Apropos de alt rol , pot spune ca de fapt la fiecare emisiune voi interpreta cel putin inca doua-trei roluri. De exemplu in „Hansel si Gretel,” pe langa rolul Costumiera, sunt Vrajitoarea, Naratorul, Mama lui Hansel si Gretel, Gasca Fermecata si Cartita Fermecata. Inchipuiti-va, ca nu e de gluma cu atatea roluri. E o provocare prin care am mai trecut cand am jucat  spectacolul–film „Iubeste-ma…America!” in regia Maestrului AL.G. Croitoru. In acest one-woman show, care s-a bucurat de mare succes si multe premii, in tara si in America,  am interpretat opt personaje cu varstele intre 25-80 de ani. Da, la aceasta emisiune am foarte mult text de invatat si de conceput fiecare personaj in parte, fiind ajutata de realizatori, machiaj, costum, decor si imagine…

            8. Ce poveste ne veti aduce in primul episod al emisiunii?

            Este minunata poveste a lui Hansel si Gretel. Fratii Grimm sunt maestrii incontestabili ai stimularii imaginatiei si pastrarii feeriei visului copilaresc. Este o poveste dramatica , dar plina de invataminte utile oricarui copil.

9. Cum este sa lucrati cu doi mici actori?

            Ma bucur sa lucrez cu Carla Isache si Niki Iftimoaie. Sunt doi copii talentati si daruiti actului scenic, formati la Scoala Micile Vedete, prima Scoala de Film si Televiziune pentru copii in Romania. Ei au fost selectati de acolo, aceasta Scoala a Micilor Vedete fiind o adevarata pepiniera de formare si promovare a tinerelor talente. Pe managerul acestei Scoli, Ariana Pendiuc,  am cunoscut-o la Pitesti unde am fost invitata sa moderez ceremonia de inaugurare a Cinematografului „Sebastian Papaiani”. Ea mi-a vorbit de Scoala ei si iata-ne acum , in aceasta ipostaza, de a lucra si de a face lucruri frumoase impreuna. Imi sunt dragi copii acestei scoli, si chiar, pe 31 mai, cu ocazia Zilei Copilului, vom organiza un eveniment „Scoala Micile Vedete la Cinema” la Cinema Scala sub egida Romania Film. Deci, avem o colaboarre frumoasa si promitatoare. In general, am o mare iubire pentru copii, dar copiii care iubesc artele, sunt si mai apropiati de mine, avand o fire de artist.

            10.  Adresati cateva cuvinte cititorilor National Magazin.

            Duminica, 12 mai , faceti-va timp, sa urmariti pe TVR 2 la ora 10.00 emisiunea „A fost odata”. Cu siguranta, veti fi fericiti sa stiti ca va urma si in duminicile viitoare, pana la sfarsitul lunii Iunie. Bucurati-va si iubiti tot ce este frumos si niciodata , nu-i uitati pe copii! Lumea minunata a copiilor are oricand un zambet sincer si inocent pentru Dvs, dragi cititori de la National Magazin!

           

 

 

 

Written by