Un altfel de Mos Craciun, alte feluri de cadouri

A avut un hobby care s-a transformat intr-un mod de viata. In prezent are peste 70 de picturi Disney in spitale de copii, gradinite si orfelinate. Spune cu mandrie ca face parte dintr-o familie numeroasa cu sute de copii, iar in fiecare loc a lasat cate o bucatica din inima lui. Il vom cunoaste pe Doru Petru Pop, pictor pentru copii dar si un copil ce se bucura primul de desenele care-I ies din inima.

National Magazin: Cum ti-ai descoperit pasiunea pentru desen?

Doru Pop: Fiind copil, am trimis niste desene la un concurs organizat de Revista Pif in Franta. Am castigat un abonament pe 2 ani la revista, era mare lucru pe atunci sa ai astfel de abonament! De atunci am tot continuat sa desenez, sa fac schite in creion, insa multe au ramas pentru mine, nu le-am publicat. De atunci am aceasta pasiune.  

National Magazin: Cum ai ajuns la desenarea personajelor Disney in gradinite?

Doru Pop: Prin anii ’80 aveam o prietena care era educatoare la o gradinita din Bucuresti. I-am propus sa umplu peretii cu personajele Disney. Si asa am realizat ca desenele mele nu acopera un simplu perete intr-o gradinita, aduce bucurie copiilor si le dezvolta imaginatia.

National Magazin: Care a fost cursul natural al talentului tau?

Doru Pop:  A urmat apoi o lucrare la un orfelinat. Am vazut cat de frumoase sunt  si cu cata placere desenez. Mi- am dat seama ca vreau sa continui si sa las in urma mea cat mai multi pereti “umpluti” cu desenele mele. Si am continuat pana cand in Bucuresti am ajuns  sa am in jur de 50 de gradinite pictate,  spitalul Grigore Alexandrescu, neurochirurgia de la Baltazar, neontologia de la Universitar,  orfelinate, camine de hipoacuzici.

National Magazin: Ce rol si ce imbunatatiri aduc desenele tale copiilor?

Doru Pop: E important ce ramane dupa mine si cati copii se bucura de desenele mele. Ii invata foarte mult sa deseneze, ii ajuta la comunicare: vazand personajele spun povestea lor sau inventeaza una.

Folosesc Disney pentru ca are cele mai frumoase personaje si cele mai educative povesti.  Povestile se repeta, insa difera personajele in functie de perete pe care trebuie sa-l pictez.

Picturile sunt studiate, culorile nu trebuie sa luceasca, trebuie sa fie  vesele, dar nu stridente, sa aiba multe nuante de verde care odihnesc, sa fie conturate sa se distinga usor floarea, norul, personajele. In spitale, medicii mi-au spus ca li se vindeca copii mai repede, au alta stare, ii invioreaza, le da un alt tonus, se organizeaza concursuri saptamanale cu cine deseneaza cel mai frumos scena de pe perete, iar la sfarsitul saptamanii li se dau mici premii:  jucarii, o prajituri.

National Magazin: Exista concurenta in aceasta activitate?

Doru Pop: Nu stiu, eu nu o cunosc. Insa pot afirma ca am fost primul om care a facut asta pe timpul lui Ceausescu.

National Magazin: Care este modul tau de lucru, in ce orase din tara ai mai pictat in gradinite?

Doru Pop: Cand iau o lucrare sunt foarte entuziasmat. In primele zile lucrez 22 de ore din 24, pana ma lasa picioarele, vederea. Lucrez repede si pentru ca de obicei incep lucrarea vineri seara si pana luni dmineata trebuie sa o termin, pentru ca se intorc copii la gradinita J Si oricat de obosit as fi luni dimineata, nimic nu se compara cu fericirea si entuziasmul din ochii lor. Te umple de viata, iti da o energie pe care nu o pot descrie.

Am pictat in orasele din tara care au insemnat foarte mult pentru mine, in care mi-am lasat cate o particica din mine: In Slatina am facut scoala si gradinita, In Resita am facut armata, In Baia Mare am foarte multi prieteni, In Dragasani m-am nascut, din Sighisoara provin eu ca familie. Insa as picta oriunde, pentru ca o fac cu placere si sunt fericit ca las ceva in urma mea.

 

Date contact Doru Pop:

Tel: 0744759908/ 0724500510

 

 

 

Written by