Ce nu stiam despre Coca Cola

Cea mai cunoscuta bautura racoritoare de pe planeta implineste astazi 128 de ani. Ca orice vedeta care se respecta are adoratori si contestatari, fiecare tabara cu argumente solide si sustinatori celebri. Nu are deci rost sa mai ingrosam randurile unora sau altora, in schimb am gasit cateva detalii, mai cunoscute sau mai putin cunoscute, dar pe care poate nu le stiati despre EA.

Coca-Cola a fost inventata de un farmacist. Ca un medicament. John Styth Pemberton din Atlanta a vandut-o prima data in 8 mai 1886 in farmacia in care lucra, cu cinci centi. El insusi dependent de morfina, Pemberton sustinea ca Coca-Cola vindeca pe langa aceasta dependenta si dispepsia, durerile de cap, dar si impotenta.

Initial era comercializata la pahar. Prima data Coca-Cola a fost vanduta la sticla abia in 1894. Biedenharn Candy Company care s-a ocupat in premiera de imbutelierea produsului a folosit sticla verde tip Hutchinson, astfel incat s-a creat legenda ca produsul avea aceasta nuanta. In realitate, Coca-Cola a avut intotdeauna culoarea actuala, care era mai potrivita pentru a masca unele reziduri de caramel.

Imaginea actuala a lui Mos Craciun, cu barba lunga si costum rosu, a fost generata de reclamele din anii ’20 – ’30 la Coca-Cola, deci putem spune ca el este de fapt “inventat” de companie, care foloseste aceeasi varianta de Mos Craciun in toate campaniile publicitare de iarna pana in prezent.

Coca-Cola a fost primul sponsor comercial al Jocurilor Olimpice la editia din 1928, la Amsterdam, intr-o perioada de puternica expansiune internationala a produsului. Ce e drept, a fost o editie cu multe premiere: prima oara cand a fost aprinsa flacara olimpica, prima participare feminina in probele de atletism si gimnastica, prima data cand delegatia Greciei a deschis parada natiunilor.

Aroma Coca-Cola nu este data in mod expres de extractul de coca, ci provine in cea mai mare parte din amestecul ingredientelor de baza: zahar, ulei de portocala, ulei de lamaie si vanilie. Ca fapt divers, Compania Coca-Cola este un mare consumator de vanilie.

Veniturile anuale ale Companiei Coca-Cola o situeaza alaturi de  state ca Slovenia sau Costa Rica intre primele 80 economii mondiale.  Asta in conditiile in care in primele opt luni de existenta s-au vandut zilnic doar noua bauturi.

Astazi, la mai bine de un secol de viata, Coca Cola ramane bautura preferata a multora si obiectul de critica al altora. De ziua ei totusi merita sarbatorita cu o sticla de cola. Sau un pahar.

 

Written by