Cel mai iubit personaj al iernii

Istoria omului de zapada este strans legata de venirea iernii, a sarbatorilor si nu in ultimul rand de Craciun. Este un simbol al zapezii, al bucuriei, al inocentei si al copilariei, ramane proaspat pe toata perioada iernii si la inceput, nu era asociat cu vreo religie sau sarbatoare.

            Prima confirmare a existentei sale dateaza din anul 1380, unde apare intr-un manuscris. Obiceiul de a face oameni de zapada a aparut in Evul Mediu, unde copiii si adultii, odata cu prima zapada mai consistenta ridicau oameni de zapada ca un simbol al iernii.

            Inca de pe atunci, toti oamenii de zapada aveau cateva puncte comune, cum sunt: morcovul in loc de nas si carbunii in loc de ochi. Personalizarea omului de zapada s-a facut prin atribuirea unor obiecte vestimentare: o palarie, un fular colorat, sau doua ramuri, maturi pe post de brate si chiar o jacheta mai veche, care aveau rolul de a-l pazi de caldura, astfel fiindu-i asigurata o viata mai lunga, chiar si cu venirea primelor raze mai calde de soare.

            In ceea ce priveste constructia lor, oamenii de zapada pot fi construiti din doi sau trei bulgari de zapada sau dintr-un singur bulgare de zapada mai mare. Chipul lor poate exprima atat bucurie cat si tristete, totul depinzand de forma pe care o are gura acestora.

            Se spune ca inainte, in anumite regiuni, omul de zapada nu era privit cu foarte multa admiratie, deoarece simboliza frigul si venirea unei ierni lungi, fiind construit in totalitate din zapada, incluzand mainile si chiar palaria.

            Omul de zapada, de-a lungul timpului si-a facut simtita prezenta chiar si in operele unor mari creatori. Astfel ca, Michelangelo mentioneaza omul facut din zapada, in timpul iernii, la Palatul Medici in iarna dintre anii 1492 si 1493. Inclusiv Shakesperare il include pe omul de zapada in opera sa Richard II. In anul 1770, figura sa apare in paginile unei carti cu cantece pentru copii, iar opt ani mai tarziu, in 1778 gravorul de origine poloneza, Chodowiecki, realizeaza un calendar ilustrat, iar pe fila lunii decembrie este gravat un om de zapada construit de patru copii.

            Odata cu secolul al XIX-lea, omul de zapada intra in atentia profesorilor, care gasesc construirea acestuia ca un mijloc de joaca creativ, recomandandu-l copiilor pentru a-si spori creativitatea. Tot in acea perioada omul de zapada intra in paginile cartilor pentru copii, devenind in scurt timp unul dintre cele mai iubite personaje ale iernii. Dezvoltarea industriala face ca omul de zapada sa fie fabricat si din sticla, lemn sau vata ca ornament pentru bradul de Craciun, fiind ulterior pictat si pe globurile de iarna.

            In secolul XX, chipul omului de zapada ajunge pe cartile postale, iar de aici catre publicitate mai este un singur pas, devenind unul dintre primele si cele mai cunoscute simboluri ale publicitatii, de atunci si pana astazi.

 

            O reclama emotionanta…cu oameni de zapada

            Reclama John Lewis intitulata Calatoria si difuzata in aceasta luna, spune povestea a doi oameni de zapada indragostiti, care stau in curtea unei case dupa ce au fost construiti de doi copii, frate si sora. Dupa ce cei doi copii intra in casa, oamenii de zapada raman fata in fata, privindu-se. A doua zi de dimineata cand fetita dechide geamul, observa faptul ca omul de zapada baiat disparuse, iar omul de zapada fata se uita cu tristete la locul unde ieri se fala partenerul sau. Omul de zapada baiat apare in mai multe cadre ale reclamei in diverse locuri, parand sa se deplaseze, pana ajunge intr-un oras, in fata unui magazin. Omul de zapada baiat este invizibil pentru adultii care trec pe langa el, cu exceptia unui copil care il observa. In urmatorul cadru, omul este din nou acasa, in curtea din care a plecat, privind-o fericit si tinand-o de mana pe partenera sa, care poarta cu mandrie cadoul pentru care acesta plecase: o caciulita, un fular si o pereche de manusi rosii.

 

            Stiati ca…

            Cel mai mare om de zapada a fost construit pe data de 10 februarie 1999, in Bethel, un oras din statul american Maine. Acesta a fost botezat Angus, regele muntelui, in numele guvernatorului de atunci al acelui stat. Omul de zapada avea o inaltime de 35 de metri si o greutate de 400 de tone, fiind folositi mai mult de 5600 metri cubi de zapada. Morcovul pe post de nas a fost de fapt o structura sarma si panza portocalie de aproximativ doi metri, iar gura a fost realizata din sase anvelope de automobil. Pentru constructia bratelor omului de zapada s-au folosit doua trunchiuri de copac, fiecare avand marimea de trei metri. Omul de zapada a rezistat 16 saptamani, topindu-se in totalitate pe data de 10 iunie?

            Omul de zapada apare printre primele fotografii facute vreodata, in anul 1845?

            Bob Eckstein a scris o carte in care prezinta istoria omului de zapada, publicata in anul 2007?

            Omul de zapada este cunoscut in Lituania ca Omul fara minte, iar in timpul unui protest participantii au ridicat in fata Parlamentului un numar de 141 de oameni de zapada, exact numarul deputatilor?

            In Japonia poarta numele de Yuki Daruma, poarta pe cap o galeata rasturnata si are o stransa legatura cu budismul?

 

 

 

Surse: www.gandul.ro

            www.mediafax.ro

Written by