De meserie: Turist in Bucuresti

 

Cuvantul vacanta este asociat de cei mai multi dintre noi cu evadare, plecare. Exista insa locuri in fiecare oras pe care nu te gandesti sa le vizitezi atata timp cat locuiesti acolo fie pentru ca te gandesti ca oricum esti mereu prin zona si intr-o buna zi iti vei face tu timp sa te ocupi de acest aspect fie pentru ca nu ti se pare nimic special, ca doar nu te apuci acum de vizitat la tine in oras, asta se face in alte locuri. Dar de ce nu? Care sa fie motivul pentru care sa nu poti sa iti iei o zi de concediu si sa fii turist in Bucuresti? Niciunul, desigur. Unde mai pui la socoteala si faptul ca transportul pana la locul de destinatie pentru vacanta este foarte ieftin si ca si orasul nostru are multe locuri speciale de oferit.

Daca vreti sa traiti experienta din plin puteti chiar sa va luati o camera la hotel, un boutique hotel dragut chiar in centru, pentru access usor inspre zonele de interes. Important este sa va pregatiti un mic plan de bataie pentru ziua respectiva, asa cum se face cand mergi in vacanta si sa va puneti pe lista cateva obiective turistice pe care trebuie neaparat sa le bifati. In ultimele saptamani am la locul de munca un coleg detasat din Spania care este foarte dornic sa descopere Bucurestiul si a venit la mine sa solicite recomandari pentru locuri de vazut. Grija mea cea mai mare era cum o sa ajunga persoana in centru deoarece stim cu toti care este modul de comportament al majoritatii taximetristilor din Bucuresti in momentul in care deduc ca pasagerul lor nu e vorbitor de limba romana si ca isi incaseaza veniturile in Euro. Ei bine, colegul meu mi-a explicat foarte calm ca un oras se cunoaste la picior si ca el este foarte bucuros sa parcurga pe jos cei aproximativ 2 km de la hotelul unde este cazat, pana in centru si inapoi. Urmati exemplul si in ziua voastra de turist de Bucuresti procedati la fel. Incet, fara graba, pentru a avea posibilitatea de a observa locurile speciale din jurul vostru, cladiri pe langa care treceti in fiecare zi dar nu aveti timpul sau dispozitia necesara pentru a le admira si a va bucura de arhitectura lor frumoasa. In ziua de luni, de dupa weekendul de turist de Bucuresti, colegul meu mi-a descris cu exactitate drumul parcurs, presarat cu o descriere destul de detaliate a cladirilor care i-au placut cel mai mult. Am identificat locatiile imediat deoarece erau foarte exact pozitionate in spatiu cu puncte de reper fie lanturi de hoteluri, fie biserici de o anumita forma sau culoare. Pana in acest moment locul lui preferat este Manastirea Stavropoleos despre care imi explica ca este un loc minunat, o biserica mica, veche, frumos pictata, cu o curte interioara mirifica, situata aproape de renumitul restaurat pentru turisti pe care i l-am recomandat pentru cina.

Este foarte important  ca pentru a va putea atinge obiectivul propus sa va alegeti o zi fara ploaie pentru a putea colinda pe jos strazile orasului. Este cu atat mai usor cu cat nu trebuie sa anulati sau modificati bilete de avion pentru a va putea atinge obiectivul. Incercati sa ajungeti in zona orasului in care strazile au nume de capitale celebre ale lumii. Aici va veti putea minuna observand unele din cele mai frumoase case din Romania si veti putea simti un pic ca va intoarceti in timp. Este cel mai probabil un loc prin care nu ati trecut pana acum chiar daca locuiti de ceva vreme in Bucuresti. Puteti sa va faceti programare sa vizitati Palatul Parlamentului care este cea mai mare cladire administrativa pentru uz civil ca suprafata din lume, cea mai scumpa cladire administrativa din lume si cea mai grea cladire din lume (conform Wikipedia) sau Palatul Cotroceni daca nu va plac lucrurile foarte mari, Gradina Botanica daca sunteti iubitori de natura sau Cetatea veche daca sunteti fascinati de istorie.

 

Scopul prim este de a vedea partea frumoasa a orasului, acel Bucuresti pe care nu il vezi in fiecare zi pentru ca ai acelasi traseu pe care il urmezi inspre serviciu si inapoi, pentru ca esti mult prea obosit si tracasat de trafic sau pentru ca ti in monotonia de zi cu zi ca orasul nu are nimic de oferit. Ei bine, nu este asa. Bucurestiul, la fel ca si orice alt loc are spatiile lui speciale, incarcate de istorie, are cladiri minunate, parcuri frumoase si muzee interesante. Dati-i o sansa si vedeti ce iese!  

Written by