Misterul rusesc Matroska

Copilaria este un paradis pentru unii dintre noi, in care ne refugiem in momentele mai putin frumoase. Ca multi alti adulti, am avut o copilarie fericita. Departe de betoane, claxoane si aglomeratie. Energia mea si a prietenilor mei era ca in reclamele la baterii, inepuizabila.

 

In luna cadourilor, am in minte cadoul copilariei mele. Matroska. Datorita misterului ei, frumusetii, originalitatii si mai ales pentru ca imi aduce aminte de originile mele, o declar fara doar si poate a mea jucarie iubita.

Matroska, este o papusa colorata frumos, tentanta pentru copii, si nu numai, in care sunt introduse si alte papusi, acelasi model insa dimensiuni mai mici. Este unica in lume ca idee de creativitate si cu siguranta face parte din identitatea neamului rus.

O jucarie, este compusa din 3 pana la 24 sau 25 papusi. Pe langa varianta feminina, exista si cea masculina ce infatiseaza eroi, sau viteji legendari. Asadar, si tabara baietilor este multumita.

Ca dovada a aprecierii si simpatizarii acesteia, in  luna octombrie a anului 2001, s-a deschis primul muzeu Matrioscic, in frumoasa Moscova. Bineinteles, sute de vizitatori au trecut pragul muzeului pentru a admira Matroska, ce se lasa admirata in portul national. O dovada in plus, ca identitatea unei tari poate fi pastrata in ciuda globalizarii intr-un secol al vitezei si uniformizarii. Rusii se pricep bine sa nu isi abandoneze trecutul in praf si sa aduca respect elementelor  ce i-au consacrat.

Papusile, se mai gasesc si in Polonia si Ucraina, fiind mulate pe specificul si traditia tarii, insa pastrandu-si aceeasi nota copilaroasa si acelasi farmec al unei jucarii ce a insenizat zilelele multor generatii.

In zeci de magazine gasim astazi delicatele papusi, ce cu ochii lor mari, si genele frumos definite asteapta sa fie luate acasa, pentru a arata ca frumusetea si farmecul lor este nemuritor.

Written by