Coldplay, magie in versuri si un nou album in toamna

Optimism, culoare, agitatie, nostalgie, liniste. Sau Coldplay. Una dintre cele mai iubite trupe de rock alternativ din lume se pregateste sa lanseze cel de-al cincilea album in toamna acestui an.

Coldplay este o trupa engleza formata in 1996 de catre Chris Martin (vocalist) si Jonny Buckland (chitarist). Dupa ce bassistul Guy Berryman s-a alaturat grupului, numele formatiei a devenit Starfish. Will Championa completat trupa, iar in 1998 Starfish devenea Coldplay.

            Albumele Coldplay au reprezentat, de-a lungul vremii, adevarate epoci din viata trupei, pentru ca fiecare material a fost intens promovat atat inainte, cat si dupa lansare. “Parachutes”, primul album, a fost inregistrat intre septembrie 1999 si februarie 2000, insa trupa a desfasurat turnee si concerte de promovare cu mult timp inainte. Astfel ca “Parachutes” a fost un material extrem de asteptat de fani, al caror numar era deja unul semnificativ in momentul lansarii. Dupa aparitia materialului, trupa a continuat sa promoveze “Parachutes” prin turnee si concerte. Efortul depus a fost rasplatit prin castiguri financiare imense, foarte multe premii si, nu in ultimul rand, un numar imens de fani. Piese precum “Yellow” sau “Don’t panic” au dominat topurile in acea perioada, fapt ce l-a facut pe Chris Martin sa afirme ca este membru al “biggest, best band in the f***ing world”.

             In septembrie 2001, Coldplay incepea munca pentru cel de-al doilea album, “A Rush of Blood to the Head”, un nou mare success. Albumul s-a vandut foarte bine, single-urile “In my place”, “God put a smile upon my face”, “Clocks” si “The Scientist” fiind extreme de apreciate de fani si critici. Evident, au urmat 3 ani plini de turnee si premii…

            …pana in 2004, cand Coldplay a inceput sa lucreze la cel de-al treilea album, numit simplu “X&Y”. Lansat in Marea Britanie si Europa in iunie 2005, albumul a devenit cel mai bine vandut al anului (aproximativ 8,3 milioane copii). Piesele reprezentative pentru “X&Y” sunt “Fix you”, “Speed of sound” si “The hardest part”.

            In 2006 lua nastere proiectul “Viva la Vida or Death and all His friends”. Dupa un an de munca, trupa a luat o pauza si a sustinut un turneu in America Latina. Ulterior, baietii aveau sa admita ca aceasta experienta i-a determinat sa aduca o influenta hispanica asupra pieselor de pe album. Chris Martin spunea ca “Viva la Vida or Death and all His Friends” este, de fapt, inceputul unei noi ere pentru Coldplay. Finalmente lansat in  iunie 2008, albumul a reprezentat un mare succes, la fel ca si primele trei materiale. Piesele de pe “Viva la Vida or Death and all His Friends” au fost, insa, extrem de speciale, pentru ca fiecare a avut potential de hit. Tocmai de aceea au fost promovate 5 single-uri: “Violet Hill”, “Viva la Vida”, “Lovers in Japan”, “Lost” (piesa pentru care a fost realizat si un remix cu Jay-Z) si “Strawberry Swing”.  Acest material a fost considerat de foarte multi fani ai formatiei ca fiind cel mai bun de pana acum, desi exista si nostalgici care suspina dupa “Parachutes”.

            Despre cel de-al cincilea album, la care se lucreaza deja inca din noiembrie 2008, stim doar ca va avea un titlu format din doua cuvinte, primul incepand cu “M”, conform lui Chris Martin. Deja au fost lansate doua piese de pe acest material, “Every Teardrop Is A Waterfall” si “Major Minus” , doua piese diferite, dar extreme de atractive. Inca nu se stie cate piese vor fi incluse pe album si data exacta cand acesta va fi lansat, insa preview-ul este unul fantastic, cele doua piese deja lansate avand fiecare cate putin din magia Coldplay. Ca de fiecare data, albumul este extrem de asteptat, pentru ca strategia trupei functioneaza excelent.

            In concluzie, nu putem decat sa ne dorim ca albumul sa apara cat mai repede cu putinta si, de ce nu?!, sa-i vedem pe cei de la Coldplay si in Romania, in viitorul apropiat!

Written by